ΕΥ ΖΗΝ

Έρχεται “άρωμα” Χριστουγέννων στο Δήμο Καλαμάτας-Πως θα είναι φέτος ο στολισμός

“Για να τονωθεί η ψυχολογία των δημοτών μας” επισημαίνει ο Δήμαρχος

Χριστουγεννιάτικο κλίμα και άρωμα Χριστουγέννων θέλει να δώσει ο Δήμος Καλαμάτας στην πόλη και τις κοινότητες. Η εξειδίκευση της πίστωσης για την κάλυψη της δαπάνης στολισμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (58.000 ευρώ) έρχεται το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου προς έγκριση. Στην εισήγηση που θα κάνει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Η παρούσα συγκυρία βρίσκει τη χώρα μας και όλη την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την πρωτοφανή πανδημία του Κορωνοϊού και είναι δεδομένο και αδιαμφισβήτητο ότι για όλους προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, και μέχρι τον έλεγχο της πανδημίας, αποτελεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία.

Με την ευκαιρία όμως των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ», θέλοντας να δημιουργήσουν χριστουγεννιάτικη εορταστική ατμόσφαιρα, προκειμένου να τονωθεί η ψυχολογία των δημοτών μας, θα προχωρήσουν στο χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης και των Κοινοτήτων.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα αναθέσει στην Κ.Ε ΦΑΡΙΣ, να επιμεληθεί ειδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές, 7 περιβάλλοντα χριστουγεννιάτικα, με συνολικά 700 στολίδια.

Επίσης η Κ.Ε ΦΑΡΙΣ θα υλοποιήσει τις επισκευές που απαιτούνται στις χριστουγεννιάτικες κατασκευές, (μπάλα – καράβι) στα παραμυθόσπιτα, θα επιμεληθεί τον στολισμό του κεντρικού χριστουγεννιάτικου δέντρου της πλατείας, τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του φωτοστολισμού της πόλης, το στήσιμο της φάτνης και όλων των ενεργειών που απαιτούνται στο στάδιο προετοιμασίας αυτών, προκειμένου να είναι έτοιμα αρχές Δεκεμβρίου για να φωταγωγηθούν: το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης, στην κεντρική πλατεία, η μπάλα στην 23ης Μάρτιου, το καράβι στο λιμάνι και ο στολισμός των δημοτικών οδών, με διαφοροποιήσεις χρωματικές και
αντικαταστάσεις των ηλεκτρικών στοιχείων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στολισμό της Κεντρικής Πλατείας Βασ. Γεωργίου, που θα περιλαμβάνει:
1. την τοποθέτηση χριστουγεννιάτικου δέντρου,
2. την τοποθέτηση παραμυθόσπιτων,
3. την εγκατάσταση Χριστουγεννιάτικης Φάτνης στην πρόσοψη του Πνευματικού κέντρου.

Τοποθέτηση χριστουγεννιάτικης μπάλας (σιδηροκατασκευή ) Πλ. 23ης Μαρτίου Ιστορικό Κέντρο.

 Τοποθέτηση χριστουγεννιάτικης σιδηροκατασκευής ενός καραβιού, διαστ: 6μ Χ 5μ, επενδυμένο από χρωματιστή με συρμάτινο υπόστρωμα, μοκέτα, φωτοστολισμένο με φωτάκια ψείρες, στην Κεντρική Προκυμαία του Λιμανιού Καλαμάτας.

Φέτος ιδιαίτερα η εικαστική παρέμβαση περιλαμβάνει νέα στοιχεία τα οποία έχουν ως εξής:
 Στο κεντρικό χριστουγεννιάτικο δένδρο διπλασιασμός των λαμπιονιών ώστε να εξυπηρετηθούν ρομποτικά φωτιστικά, αφού στην κίνηση του φωτός προστίθεται φέτος και η οριζόντια κίνηση.
 Στην οδό Αριστομένους θα διπλασιαστεί ο στολισμός σε μήκος του δρόμου, θα γίνει επέκταση του σε όλη την οδό με εναέριο στολισμό τύπου κουρτίνας έως το σημείο που συνάντα το Πάρκο Σιδηροδρόμων.
 Θα δημιουργηθούν 7 περιβάλλοντα χριστουγεννιάτικα, με συνολικά 700 στολίδια. Τα στολίδια θα έχουν διαστάσεις 50 επί 50, έως 50 επί 100. Οι στολισμοί αυτοί θα αναπτύσσονται σε εναέριο στολισμό 10 επί 10 μέτρα.

Τα σημεία είναι:

1. Αμφείας και Γερμανού (ιστορικό κέντρο),

2. Αριστομένους και 23ης Μαρτίου,

3. Ιστορικό Δημαρχείο,

4. Ιατροπούλου προς Νέδοντος ,

5. Νέο Δημαρχείο και άλλα δύο σημεία της πόλης τα οποία θα ανακοινωθούν.

 Θα στολιστούν με ψείρες τα δέντρα της Αριστομένους, της νησίδας της 23ης Μαρτίου και επιπρόσθετα στα παπλωματάδικα, στην Ιατροπούλου, στην Βαλαωρίτου και όπου αλλού είναι εφικτό.

 Φέτος ο στολισμός θα επεκταθεί και σε πέντε τουλάχιστον γειτονιές, πέρα από τα κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.

 Φυσικά, στον φωτεινό διάκοσμο περιλαμβάνονται στύλοι φωτισμού κεντρικών σημείων της πόλης, των κόμβων εισόδου, των τοπικών διαμερισμάτων, με επιστήλια φωτιζόμενα στολίδια – φωτάκια- αστέρια- νιφάδες – εναέριες φωτιζόμενες γιρλάντες τις πλατείες εκκλησιών, δρόμων κ.α.

Οι συνολικές δαπάνες προετοιμασίας και εκτέλεσης της προετοιμασίας των εικαστικών παρεμβάσεων προϋπολογίζονται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 58.000,00€ και θα καλυφθούν από τον υποκωδικό Κ.Α. 00.6443.10 «Απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών σε Ν.Π. του Δήμου» του κωδικού Κ.Α. 00.6443 «Δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών», του δημοτικού προϋπολογισμού 2020.

1) Η προετοιμασία του φωτοστολισμού και της εικαστικής χριστουγεννιάτικης παρέμβασης στην πόλη και τις κοινότητες, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενοικίαση λοιπού εξοπλισμού και τις λοιπές αμοιβές τεχνικών, θα ανατεθούν από το Δήμο Καλαμάτας στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας
«ΦΑΡΙΣ», αντί του ποσού των 58.000,00€ σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού κώδικα και του Ν. 4412/2016, σε βάρος του Κ.Α 00.6443.10 και αφορά :

2) Ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει τις δαπάνες της τεχνικής υποστήριξης που περιλαμβάνουν: ηχητική – φωτιστική κάλυψη προϋπολογισμού 14.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον σχετικό διαγωνισμό «Ενοικίαση ηχητικών- φωτιστικών για πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά το έτος 2020», στον οποίο έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

Η Οικονομική Επιτροπή καλείται:

1. Να εγκρίνει την εξειδίκευση πίστωσης για την κάλυψη των δαπανών εορταστικού στολισμού κατά τη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτα «ΦΑΡΙΣ», που θα καλυφθούν από τον υποκωδικό του Κ.Α. 00.6443 «Δαπάνες δεξιώσεων και εθνικών ή τοπικών εορτών» ΚΑ 00.6443.10 «Απευθείας αναθέσεις υπηρεσιών σε Ν.Π. του Δήμου»: 58.000,00€ του δημοτικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020.

2. Ο Δήμος Καλαμάτας αναλαμβάνει τις δαπάνες της τεχνικής υποστήριξης που περιλαμβάνουν: ηχητική – φωτιστική κάλυψη προϋπολογισμού 14.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, σύμφωνα με τον σχετικό διαγωνισμό «Ενοικίαση ηχητικών- φωτιστικών για πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά το έτος 2020», στον οποίο έχει αναδειχθεί ανάδοχος.

Διαβάστε και αυτό:

Στην Οικονομική Επιτροπή η πίστωση των 167.483 ευρώ για ηχητικά και φωτιστικά εκδηλώσεων-Τι διευκρινίζει ο Δήμος

Έρχεται “άρωμα” Χριστουγέννων στο Δήμο Καλαμάτας-Πως θα είναι φέτος ο στολισμός
To Top