ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτυχημένη η δράση “Γίνε Ήρωας ενός παιδιού” στην Καλαμάτα – Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών

40 νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Καλαμάτα από τη δράση «Γίνε ο Ήρωας ενός Παιδιού»!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου που έχει καθιερωθεί στις 15 Φεβρουαρίου, το «Βιβλιοταξιδεύουμε», η «Φάος» ΚοινΣεπ, το «Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος», ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» , το «Χάρισε Ζωή» και το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Νοσοκομείου Καλαμάτας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τον Σύλλογο Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».

image00018

image00021

Η δράση πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024, από τις 10:00 έως τις 14:00, έξω από το Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας και περισσότερα από 40 άτομα εγγράφηκαν στο σχετικό μητρώο, ηλικίας 18-40 ετών με καλή κατάσταση υγείας, κι έγιναν «Ήρωες Ενός Παιδιού» μέσα από μια απλή και καθόλου επίπονη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι υπήρξε ενδιαφέρον και από μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίοι ωστόσο αποκλείστηκαν λόγω ηλικίας. Το ενδιαφέρον δεκάδων ακόμα συμπολιτών μας εντοπίστηκε όμως και από την επικοινωνία τους με τους εκπροσώπους των φορέων, μετά το πέρας της εκδήλωσης, εκφράζοντας την επιθυμία τους να γίνουν δότες.

Όπως επισημάνθηκε, «με την υποστήριξη και την αγάπη σας, μπορούμε να βοηθήσουμε κάθε παιδί που μάχεται ενάντια στον καρκίνο του αίματος, να βρει συμβατούς δότες και να βγει νικητής από αυτήν τη δύσκολη μάχη».

image00026

image00027

image00028

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Αναστάσιος Σκοπετέας, τόνισε πως η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στη δράση “Γίνε ο Ήρωας ενός παιδιού” είναι αυτονόητη, όπως αυτονόητη είναι η συμμετοχή μας σε κάθε δράση, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω σε θέματα που μας αφορούν όλους».

«Και είναι μια δράση που δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια, αλλά να κάνουμε πράξεις. Γιατί ο καθένας με τη συμμετοχή του έμπρακτα μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια που γίνεται και να βοηθήσει τα παιδιά της “Φλόγας”, αλλά και κάθε ένα από τα παιδιά που μάχονται με τον καρκίνο.

Αδαμόπουλος: Η διαδικασία είναι απλή αλλά σωτήρια για τον ασθενή

Όταν έχουν εξαντληθεί τα όπλα της ιατρικής, η μοναδική θεραπεία που απομένει είναι ο συνάνθρωπός", είπε χαρακτηριστικά εκ μέρους του "Αρχέγονου Κύτταρου Αίματος", ο γιατρός αιματολόγος, Ιωάννης Αδαμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η διαδικασία είναι απλή, και πώς δεν πρέπει να συγχέουμε τον νωτιαίο μυελό με τον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι στο αίμα, ενώ ο νωτιαίος μυελός είναι μέσα στη σπονδυλική στήλη. Έτσι η μεταμόσχευση μυελού των οστών μοιάζει με την αιμοδοσία, ωστόσο είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 3 ώρες, όπου και συλλέγονται τα αρχέγονα κύτταρα και δίνονται με μετάγγιση στον ασθενή. Ο συμβατός δότης μπορεί να δώσει κύτταρα που θα είναι σωτήρια για τη ζωή του ασθενή. Όπως εξήγησε, να βρεθεί συμβατός δότης είναι δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτούνται 15-20.000 εθελοντές δότες για να βρεθεί ένας που θα είναι συμβατός με τον ασθενή. Η δεξαμενή δοτών μυελού των οστών, στόχος είναι να μεγαλώσει, δίνοντας έτσι ελπίδες σε περισσότερους ανθρώπους που νοσούν από λευχαιμία.

image00022

image00023

image00024

Όπως επισημάνθηκε από τους διοργανωτές, η πρωτοβουλία επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση στον παιδικό καρκίνο, να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να ενδυναμώσει την κοινωνική αλληλεγγύη, καθώς και να ενθαρρύνει την εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή μας στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος. Για οποιαδήποτε απορία ή ενημέρωση για την διαδικασία μπορείτε να καλείτε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, τηλ. 2721046906 και στο Κέντρο Ενημέρωσης του ΚΕΔΜΟΠ, τηλ. 2610 969164.

Γινόμαστε οι άνθρωποι που βοηθάμε τα παιδιά της «Φλόγας» και κάθε παιδί και ενήλικα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τον καρκίνο του αίματος, να βρουν γρήγορα συμβατούς δότες μυελού των οστών και να δώσουν ένα τέλος στον αγώνα τους βγαίνοντας νικητές από τη πιο δύσκολη μάχη της ζωής τους!

Δημοφιλέστερα

To Top