ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mε επιτυχία ξεκίνησαν οι «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας»

Ξεκίνησαν χτες το βράδυ στο Μέγαρο Χορού οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και φέρει τον τίτλο «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας».

Πολύς κόσμος βρέθηκε στο Μέγαρο Χορού όπου εμφανίστηκε, στο πλαίσιο του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και για δεύτερη χρονιά στην Καλαμάτα, η Αυστριακή Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Danubia, σε μια εκπαιδευτική εμφάνιση.

Η ορχήστρα παρουσίασε το έργο «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες», που έχει ως αφορμή το ομότιτλο έργο του Ιουλίου Βερν, ενώ απόψε, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις 21:00, το ARTéfacts ensemble παρουσιάζει το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα», ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας σε μουσική Στάθη Γυφτάκη.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 7 και 5 €.
Το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» είναι ένα παραμύθι του γνωστού «παραμυθά» Christian Andersen. Η άμεση σχέση του με τη μουσική, μέσω του αληθινού και του «ψεύτικου» αηδονιού, έδωσε αφορμή για πολλαπλές «μουσικές» ερμηνείες τα τελευταία 100 χρόνια. Η προσέγγιση του Στάθη Γυφτάκη βασίστηκε στην ιδέα των ARTéfacts Ensemble για τη δημιουργία ενός «μουσικού» παραμυθιού, που θα έχει ως στόχο να φέρει τα μικρά παιδιά σε επαφή με σύγχρονα μουσικά ιδιώματα και ιδιωματικές γραφές. Η μουσική δεν είναι ιδιαίτερα τολμηρή, αλλά προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στο «εύηχο» και το «πρωτοποριακό».

ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» θα πραγματοποιηθούν 17 συναυλίες, από τις 3 Ιουλίου μέχρι τις 18 του μήνα και στη συνέχεια από 25 έως 31 Αυγούστου! Θα δοθούν, επίσης, 4 masterclasses με αντικείμενα το λυρικό τραγούδι, το πιάνο, το βιολί και το βιολοντσέλο, στα οποία θα διδάξουν εξέχοντες καθηγητές μουσικής και θα τα παρακολουθήσουν πολύ υψηλού επιπέδου σπουδαστές μουσικής από όλον τον κόσμο.
Πάνω από 130 μουσικοί από το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ουκρανία, το Μεξικό, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα θα βρεθούν στην Καλαμάτα και θα συμπράξουν στο Kalamata International Music Days.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας υποστηρίζουν έμπρακτα οι εξής φορείς, μεταξύ άλλων:
το Ίδρυμα Καρέλια (μεγάλος χορηγός του Φεστιβάλ), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (δωρητής ενός σημαντικού ποσού, αλλά και εξοπλισμού του Ωδείου), οι Πρεσβείες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουκρανίας και του Μεξικού, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η τοπική Κυβέρνηση του κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

To Top