ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με επιτυχία η 4η αιμοδοσία αγάπης στα COSMOS Καλαμάτας

35 ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ-15 ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο κατάστημα COSMOS Καλαμάτας εθελοντική αιμοδοσία. Πρόκειται για την 4η φορά που η εταιρία Δημ. Βλαχονικολός & Σία ΟΕ πραγματοποιεί εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο της εταιρική ευθύνης της. Η αιμοδοσία έγινε εντός του καταστήματος COSMOS, στην Ιατροπούλου 20 και Πλατεία Βασ. Γεωργίου, κατά τις ώρες λειτουργίας του, με τη συνεργασία πάντα της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και των εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού.

Το μήνυμα ήταν «ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ» με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να δίνουν αίμα, καθώς πρόκειται για μια απλή διαδικασία που διαρκεί 5 λεπτά, και σώζει ζωές. Οι ανάγκες για αίμα είναι διαρκώς αυξανόμενες, γι’αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότεροι πολίτες.

Το MessiniaLIVE βρέθηκε στο Cosmos Καλαμάτας, κατέγραψε τη διαδικασία, συνομίλησε με τους εθελοντές αιμοδότες και τους γιατρούς που μας έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την πολύτιμη αυτή προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο. Παράλληλα με την εθελοντική αιμοδοσία  όποιος το επιθυμούσε μπορούσε να γίνει δότης μυελού των οστών.


Συνολικά, μέσα σε 8 ώρες, συγκεντρώθηκαν 35 φιάλες αίματος και 15 συμπολίτες μας έγιναν δότες μυελού των οστών.

Μετά την “Αιμοδοσία Αγάπης” το cafe Deli έστηβε επί τόπου φρέσκους χυμούς και προσέφερε στους εθελοντές, το Εργαστήρι Χριστόπουλος μπάρες ενέργειας και οι σπαουδαστές του Ι.Ε.Κ Άλφα Plus μοίραζαν στον κάθε εθελοντή snack.

Η εθελοντική αιμοδοσία εντός του καταστήματος είναι η τέταρτη που διοργανώνουν τα καταστήματα COSMOS Καλαμάτας, ήδη από το 2017, και πρόκειται για μια πανελλαδική πρωτοτυπία, καθώς η αιμοδοσία γίνεται από γιατρούς εντός του καταστήματος τις ώρες  λειτουργίας του! Έτσι κάποιος μπορεί να συνδυάσει και ψώνια και προσφορά αίματος. Μάλιστα η ιδέα αυτή έχει ήδη βρει μιμητές στα Γιάννενα από αντίστοιχη επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, μέσα από αυτή τη σύμπραξη επιχειρήσεων, δηλαδή η μια επιχείρηση διαθέτει τον χώρο και οι υπόλοιπες τα snack και τους χυμούς στους εθελοντές, αποδεικνύεται  το πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των επαγγελματιών για έναν κοινό σκοπό, που είναι η προσφορά αίματος και μυελού των οστών.

Τέτοιες πρωτοβουλίες που κινητοποιούν την κοινωνία, βρίσκουν ανταπόκριση από τον κόσμο, γι’αυτό και χθες πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να δώσουν αίμα, και μάλιστα είδαμε πολλους νέους που έδωσαν για πρώτη φορά αίμα, ή άλλους που ρωτούσαν και έπαιρναν πληροφορίες από τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες για τη διαδικασία.

Οι προϋποθέσεις είναι συγκεκριμένες: από 18 έως 65 ετών, χωρίς να παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή, να έχουν φάει ελαφρύ γεύμα νωρίτερα,  και να είναι ξεκούραστοι.

Στον αντίποδα, αποτρεπτικοί παράγοντες για αιμοδοσία είναι η χαμηλή πίεση- είδαμε αρκετούς που έφυγαν απογοητευμένοι γιατί αν και ήθελαν, δεν μπόρεσαν να δώσουν- τα χρόνια νοσήματα(διαβήτης, στίγμα μεσογειακής αναιμίας κ.α). Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις προηγήθηκε ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος (λήψη πίεσης, παλμών, οξυγώνωσης αίματος), και στη συνέχεια γινόταν η αιμοδοσία.

To Top