ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίθεση με βιτριόλι: 15 χρόνια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό

Οι πρώτες δηλώσεις της Ιωάννας, φόρεσαν μάσκες οι φίλες της

Κάθειρξη 15 ετών επέβαλλε με ομόφωνη απόφαση του το δικαστήριο στην Έφη Κακαράντζουλα για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Για την απείθεια επέβαλλε 6μηνη ποινή φυλάκισης. Αναμένεται η απόφαση για τη συγχώνευση των ποινών.

Με την ανακοίνωση της απόφασης, συγγενείς και φίλοι της Ιωάννας Παλιοσπύρου ξέσπασαν σε λυγμούς καθώς πρόκειται για μία μικρή πρώτη δικαίωση για την άτυχη Ιωάννα και τους ίδιους.

Νωρίτερα κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με απόφαση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Μαστραντωνάκη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστραντωνάκη, η σύννομη ζωή του υπαιτίου αποδεικνύεται πρωτίστως με την απουσία καταδικαστικών αποφάσεων από το ποινικό του μητρώο που είναι μαχητό τεκμήριο. Η σύννομη ζωή όμως δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο Νώντα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον Επαμεινώνδα. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε: «Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».

Τι ισχυρίστηκε η υπεράσπιση
Ο συνήγορος της Έφης, κ. Κεχαγιόγλου προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να αποφύγει την καταδίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στη σημερινή του αγόρευση ισχυρίστηκε ότι η Έφη, αν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα «είχε άλλους 100 τρόπους να το κάνει».

Στο άκουσμα των επιχειρημάτων, ο εισαγγελέας της έδρας πήρε τον λόγο αναφέροντας πως η κατηγορούμενη, είχε αποδεχτεί πριν την πράξη της ότι ρίχνοντας στο πρόσωπο της Ιωάννας το βιτριόλι αυτή μπορεί να το εισέπνεε, να το κατάπινε, να πήγαινε στον τράχηλο και να πέθαινε. «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο συνήγορος της κατηγορούμενης σημείωσε ακόμη ότι δεν θα ζητηθεί να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό είναι επειδή με την αναγνώριση της ειλικρινούς μεταμέλειας θα ζητηθούν από τον νόμο πράξεις που να καταδεικνύουν την προσπάθεια της να άρει τις συνέπειες των πράξεων της, όπως η οικονομική ενίσχυση στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο δεν καθίσταται εφικτό καθώς τόσο η ίδια η κατηγορούμενη όσο και η οικογένειά της δεν έχουν την οικονομική επάρκεια.

Ακόμη μία αρνητική απάντηση έλαβε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η Έφη, στο αίτημα της να της δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή της, ώστε να μην οδηγηθεί στην φυλακή.
Το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της σε δεύτερο βαθμό.
Η ποινή που επιβλήθηκε στην κατηγορούμενη κατά συγχώνευση, είναι κάθειρξη 15 ετών και τριών μηνών.
Την απόρριψη του αιτήματος της καταδικασμένης για αναστολή ζήτησε νωρίτερα και ο εισαγγελέας: “Είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια. Αν αφεθεί ελεύθερη, είναι ικανή να διαπράξει και άλλα συναφή αδικήματα” είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης. Ο εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων στη σχετική τοποθέτησή του: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της κατηγορούμενης, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισής της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα, φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα. Η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη”.

Με την φράση του προέδρου “λύεται η συνεδρίαση” που έριξε την αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση, ακούστηκαν από πρόσωπα από το περιβάλλον της Ιωάννας, λέξεις οργής προς την κατηγορούμενη: “Τέρας! Τέρας!’ της φώναξαν, ενώ η 37χρονη μεταφερόταν από τους αστυνομικούς ξανά στο κρατητήριο. Κατά την αποχώρηση της Ιωάννας και των κοντινών της ανθρώπων, φίλες της την συνόδευσαν μέχρι τους δημοσιογράφους που την περίμεναν έξω, φορώντας μάσκες αντίστοιχες με αυτήν που φορά και η ίδια.

Σε δηλώσεις της, η Ιωάννα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση, η οποία όπως είπε, της δίνει πλέον την δυνατότητα να ασχοληθεί μόνο με τα θέματα της αποκατάστασης των βλαβών που έχει υποστεί. Ευχαρίστησε επίσης τους συνηγόρους της, αλλά και όσους την στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τον κόσμο που της εκφράζει την συμπάθειά του.

Οι συνήγοροί της, ευχαρίστησαν τους ανθρώπους που έσπευσαν να καταθέσουν στο δικαστήριο, γιατρούς και άλλους, ενώ τόνισαν πως η Έφη σε πεντέμιση χρόνια θα μπορεί να αποφυλακιστεί.

Επίθεση με βιτριόλι: 15 χρόνια κάθειρξη επέβαλε το δικαστήριο στην κατηγορούμενη

Δημοφιλέστερα

To Top