ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτέλους κινητικότητα στα Επιμελητηριακά

Επιτέλους σήμερα κάτι κινήθηκε στο θέμα του εκσυγχρονισμού της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας και στην δρομολόγηση εξελίξεων, μετά από παράταση της θητείας των υφισταμένων διοικήσεων, αφού ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου έθεσε από χθες 11 Ιουλίου, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας, μέχρι και την Παρασκευή 14 Ιουλίου στις τέσσερις το μεσημέρι, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση, κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος.

Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου διαπιστώνουμε αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα ίσχυαν, οι οποίες συνοπτικά είναι:
1) Η αύξηση των μελών της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου που διαθέτει 21 έδρες, όπως δηλαδή αυτό της Μεσσηνίας, από 5 σε 7, όπου προβλέπονται δύο θέσεις Αντιπροέδρου, μία θέση Γενικού Γραμματέα, μία Οικονομικού Επόπτη, μία θέση Υπεύθυνου ΓΕΜΗ και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων και μία θέση Υπεύθυνου Συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρήσεων.

2) Η εκλογική επιτροπή συγκροτείται τέσσερις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, ενώ μία σημαντική καινοτομία είναι ότι οι εκλογές μπορούν να διεξάγονται και με ηλεκτρονική ψηφοφορία μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, θεσπίζοντας έτσι για πρώτη φορά την ηλεκτρονική ψήφο, ενώ επανεκλογή του ίδιου προσώπου στο αξίωμα του Προέδρου επιτρέπεται μία φορά, άρα μέχρι δύο θητείες μπορεί να είναι κάποιος Πρόεδρος.
Όλο το σχέδιο νόμου για διαβούλευση βρίσκεται εδώ: http://www.opengov.gr/ypoian/

3) Δεν διαφοροποιεί πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές, δεν έχουμε συγχωνεύσεις Επιμελητηρίων, απλά έχουμε συγκρότηση περιφερειακών συμβουλίων για την επόμενη θητεία τα οποία περιφερειακά συμβούλια θα προετοιμάσουν την συγχώνευση αυτή των επιμελητηρίων και την διάδοχη κατάσταση. Ήταν αδύνατο να γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε, σε κάθε περίπτωση όμως θα εκλεγούν πρόσωπα πλέον που θα στελεχώσουν περιφερειακά συμβούλια. Όσον αφορά τον επιμελητηριακό θεσμό δεν υπαρχουν τεράστιες αλλαγές - παρα μονο αλλαγές που αφορούν εσωτερικά θεματα και τον τρόπο λειτουργίας, ενω δίνεται η δυνατότητα να ιδρυθούν κέντρα υποστήριξης επιχειρήσεων, το ΓΕΜΗ πάγια μένει στα Επιμελητήρια και μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον με καλύτερους όρους τις επιχειρήσεις

Πολλές αλλαγες ήταν ούτως ή άλλως ζητούμενα των Επιμελητηρίων προκειμένου να λειτουργούν καλύτερα. Μία από αυτές είναι και το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων, το οποίο μέχρι πρότινος δεν υπήρχε: Το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων ουσιαστικά είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες οι οποίες παρέχει ήδη το επιμελητήριο απλά του δίνει έναν τίτλο για να μπορουν οι διοικησεις να λύνουν θέματα προσωπικού - αφου υπαρχει το θέμα του ΑΣΕΠ και του περιορισμου των προσλήψεων- οπου δεν μπορούσαν να στελεχώσουν καμία θέση και και να ιδρύσουν οτιδήποτε καινούργιο.

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και οχι μονο, ανά την επικράτεια συσκέπτονται αυτές τις ημέρες, προκειμένου να καταθέσουν οργανωμένα τις προτάσεις τους. Το μείζον ζήτημα στο οποίο διατηρούν επιφυλάξεις, είναι οι συγχωνεύσεις επιμελητηρίων που προβλέπονται στον νέο νόμο καθώς στο παρελθόν η περιφερειακότητα των επιμελητηρίων δεν είχε λειτουργήσει.

Το βασικο ειναι τα Επιμελητηρια να διατηρησουν την αυτοτελεια τους και να αναβαθμιστουν τοσο λειτουργικα αλλα κυριως στην συνειδηση και στην καθημειρνοτητα του επιχειρηματια με οφέλη ανταποδοτικά.

Επιτέλους κινητικότητα στα Επιμελητηριακά

Δημοφιλέστερα

To Top