ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Την επόμενη εβδομάδα πιστώνεται το 1 δισ. ευρώ

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη πιστώνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ. 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, θα λάβουν από δύο έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους

Με χαμηλό επιτόκιο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας την επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή την απευθείας δανειοδότηση από το κράτος προκειμένου να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που έφερε η κρίση του κοροναϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι την Δευτέρα ή την Τρίτη πιστώνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή του 1 δισ. ευρώ. 90.000 δικαιούχες επιχειρήσεις, θα λάβουν από δύο έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.
«Έτσι θα ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης μόλις ανοίξει. Είναι ένα συμπληρωματικό πόσο, σε όσα δίναμε σε εργαζομένους και επιχειρήσεις» εξήγησε ο υπουργός.

Τα ελάχιστα ποσά

Τα ελάχιστα ποσά που θα λάβουν οι επιχειρήσεις κυμαίνονται από 2.000 έως 30.000 ευρώ, με ανώτατο ποσό τις 500.000 ευρώ για εκείνες που έχουν μεγάλη απώλεια τζίρου και αριθμό εργαζομένων έως 500.

Σημαντικό ότι στην επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ενταχθεί όλες οι μορφές επιχειρήσεων είτε απασχολούν προσωπικό είτε όχι, όπως είναι οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ), οι ΕΠΕ και οι ΙΚΕ που δεν απασχολούν προσωπικό, ενώ για ένταξη μιας επιχείρησης στο μέτρο δεν αποτελεί προϋπόθεση να ανήκει στις πληττόμενες βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

Η αποπληρωμή θα αρχίσει το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31.12. 2021 – σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης θα εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISnet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, με έναν βασικό αλγόριθμο με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου, το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης και το περιθώριο κέρδους της.

Τα ελάχιστα ποσά που θα λάβουν σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις είναι τα εξής:

-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζομένους.

-8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζομένους.

-15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζομένους.

-30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζομένους.

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Την επόμενη εβδομάδα πιστώνεται το 1 δισ. ευρώ

Δημοφιλέστερα

To Top