ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της Δυτικής Παραλίας: “Βιώνουμε απίστευτη δυσωδία”

Επιστολή-καταγγελία των κατοίκων της Δυτικής Παραλίας για τον Βιολογικό Καθαρισμό-Μάζεψαν 100 υπογραφές

“ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ”

 

Προς: Αρμόδιους Φορείς Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Κοιν.: Κάτοικοι Καλαμάτας

Ανοικτή Επιστολή Κατοίκων και Φίλων Δυτικής Παραλίας και Ευρύτερης Περιοχής

Οι κάτοικοι και φίλοι της Δυτικής Παραλίας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, προβαίνουν στην κάτωθι δήλωση, σχετικά με την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, εξαιτίας του τρόπου λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, αλλά και της γενικότερης αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι αρχές της πόλης, όσον αφορά στον έλεγχο απόθεσης λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια απέλπιδα αλλά και πολλοστή προσπάθεια να εισακουστούμε απευθυνόμαστε, ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, τόσο στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές του τόπου, όσο και στους συμπολίτες μας Καλαματιανούς, καθώς το συγκεκριμένο θέμα μας αφορά όλους!

Οι κάτοικοι της Δυτικής Παραλίας απευθύνουν έκκληση ώστε να σταματήσει ο διαρκής εμπαιγμός της δημοτικής αρχής, που έχει σαν αποτέλεσμα την συστηματική υποβάθμιση της περιοχής που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, της περιοχής που παράγει πολύτιμα γεωργικά προϊόντα και της περιοχής που θα έπρεπε να αποτελεί ισότιμο τμήμα της Καλαμάτας.

Σας δηλώνουμε για ακόμη μια φορά, ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την απίστευτη δυσωδία που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, αλλά και από τις διάφορες απορροές της περιοχής που ανεξέλεγκτα δέχονται κάθε λογής λύματα εδώ και χρόνια, απειλώντας άμεσα την υγεία μας.

Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, η υποβάθμιση της περιοχής και ιδιαίτερα της Δυτικής Παραλίας είναι πλέον πασιφανής.
Μια απλή επίσκεψη οποιουδήποτε συμπολίτη ή συμπολίτισσας μας, τόσο στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, αλλά και στα διάφορα κοντινά κανάλια απορροής θα τον/την πείσει ότι κάτι στην όλη υπόθεση “βρωμάει”.

Άλλωστε ουκ ολίγες είναι οι καταγγελίες μας, τόσο για τον ελλιπή τρόπο λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, όσο και για τις πολλές φορές επιτυχημένες προσπάθειες απόθεσης βοθρολυμάτων σε κανάλια της γύρω περιοχής από ανεύθυνους επαγγελματίες αποκομιδής τους, που δρουν ανεξέλεγκτα, εξαιτίας της αμέλειας των υπευθύνων.

Οι αρχές του τόπου έχουν αφήσει εδώ και καιρό στην τύχη του, ένα σημαντικό τμήμα της πόλης, που σε οποιαδήποτε άλλη οργανωμένη χώρα του κόσμου θα αποτελούσε κατ’ ελάχιστον αντίστοιχης σημασίας περιοχή για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης.
Όποιος από τους συμπολίτες μας αμφιβάλλει για τις διαστάσεις του θέματος που αναδεικνύουμε με αυτήν μας την επιστολή, μπορεί να κάνει μια αυτοψία στον βιολογικό καθαρισμό και σίγουρα θα καταλάβει πολλά περισσότερα…
Επίσης όποιος θεωρεί ότι το ζήτημα δεν τον αφορά, με μεγάλη λύπη θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε ότι αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα θα έρθει και στην δική του “γειτονιά”, μιας και ο όμορφος Μεσσηνιακός μας κόλπος έχει πεπερασμένη ανοχή στην μόλυνση και τα σημάδια της θα εμφανιστούν κάποια στιγμή και στην ανατολική μεριά της πόλης. Ελπίζουμε τότε να μην είναι αργά.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε τις εξής προτάσεις:

Άμεση αξιολόγηση της ποιότητας και του τρόπου λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού από ανεξάρτητη και έγκριτη αρχή.

Διαρκής παρακολούθηση και αξιολόγηση της επιβάρυνσης της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα, από τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Ουσιαστική αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού και διαρκής έλεγχος όσον αφορά στην αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας του.

Διαρκής και αυστηρός έλεγχος της παράνομης απόθεσης λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή και τιμωρία των υπευθύνων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή και κατανόησή σας.

 

 

 

Οι κάτοικοι και οι φίλοι της Δυτικής Παραλίας και της ευρύτερης περιοχής:
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 100 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ  (στη διάθεση του messinialive.gr)

Θέλει κι άλλη αναβάθμιση;
Το 2014 είχε γίνει αναβάθμιση του Βιολογικού με το σύστημα μελέτη-κατασκευή, από την εταιρία «Μεσόγειος Α.Ε.», με κόστος 4.180.700 ευρώ, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Τότε υπήρχε η προσδοκία ότι το έργο της αναβάθμισης θα εκσυγχρόνιζε πλήρως τις εγκαταστάσεις και θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, χωρίς την επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής.
Το έργο ολοκληρώθηκε; Παραδόθηκε; Λειτουργεί σωστά; Κι αν η απάντηση είναι “ναι” σε όλα αυτά, τότε γιατί διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και οι φίλοι της περιοχής;

Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων της Δυτικής Παραλίας: “Βιώνουμε απίστευτη δυσωδία”
To Top