ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Χαρίτση σε Πυροσβεστική Καλαμάτας: Τι ζήτησαν οι πυροσβέστες

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “ΕΓΙΝΑΝ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ”

Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσίας Καλαμάτας έκανε το Σάββατο το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μεσσηνίας, Πέτρο Κωνσταντινέα. Αφού συνομίλησε με τον διοικητή Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο και τον υποδιοικητή Δημήτρη Γωργανά συζήτησε και με το προσωπικό της Πυροσβεστικής τα θέματα που τους απασχολούν, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Νικήτας Μενούνος, του επέδωσε τα αιτήματα των πυροσβεστών.

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 1970

Ο διοικητής Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος δήλωσε ότι ως προς το προσωπικό είναι καλά αλλά απαιτείται να αλλάξουν τα οχήματα καθώς είναι από το 1970(!) Όπως δήλωσε ο υποδιοικητής Δημήτρης Γεωργανάς, η Μεσσηνία βρίσκεται στους 10 νομούς με τις περισσότερες πυρκαγιές κάθε χρόνο και το καλοκαίρι επιχειρούν σε καθημερινή βάση. Είναι επομένως αναγκαία η αντικατάσταση των παλαιών αυτών οχημάτων που σε λίγο θα κλείσουν τα 50 τους χρόνια, ενώ όπως είπε και ο ίδιος ο υπουργός δεν συμφέρει να γίνεται συντήρηση σε τόσο παλαιά οχήματα.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕ ΣΔΙΤ

Στη δυνατότητα χρηματοδότησης του Νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Καλαμάτας με ΣΔΙΤ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης. Όπως επεσήμανε αυτή τη στιγμή έχει ενταχθεί σε ΣΔΙΤ η κατασκευή σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων σε κοινό πακέτο που αφορά τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος. Ωστόσο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ενταχθεί και η κατασκευή Πυροσβεστικού Σταθμού με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.
Στον αναπληρωτή υπουργό επισημάνθηκε ότι ήδη ο Δήμος Καλαμάτας έχει παραχωρήσει μια έκταση 5 στρεμμάτων 50 μέτρα από τον κόμβο Λεϊκων, όπου και θα κατασκευαστεί ο νέος μεγάλος πυροσβεστικός σταθμός της πόλης.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

Για απόφαση να γίνει Κέντρο Πολιτικής Προστασίας μέσα στις εγκαταστάσεις του 9ου Συντάγματος έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης. Πρόκειται για μια ιδέα του βουλευτή Πέτρου Κωνσταντινέα, που όπως φάνηκε από τη συζήτηση είναι ειλημμένη απόφαση που θα υλοποιηθεί στους χώρους του 9ου Συντάγματος.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε εκτεταμένη συζήτηση με πολλούς πυροσβέστες που του εξέθεσαν τα παράπονά τους για τη μισθολογική τους κατάσταση και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βαθμολογική τους εξέλιξη.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης των πυροσβεστικών υπαλλήλων Μεσσηνίας, Νικήτας Μενούνος, του επέδωσε υπόμνημα τα εξής αιτήματα:

“1- Ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή οποιοδήποτε πρόγραμμα για κτήριο που θα στεγαστεί η Νέα Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Καλαμάτας.
2- Αντικατάσταση των Πυροσβεστικών οχημάτων λόγω παλαιότητας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ από την Πολιτική Περιφέρεια. Χορήγηση Ατομικού εξοπλισμού.
3- Αναβάθμιση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού μας, λόγω της αλματώδους τουριστικής ανάπτυξης, και το μεγάλο αριθμό σε Συμβάντα.
4- – Επεξεργασία – Δημιουργία ενός σύγχρονου και ρεαλιστικού Βαθμολογίου για τους χαμηλόβαθμους, ώστε να υπάρχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
5- Υλοποίηση της αποφάσεως του Συμβουλίου Επικρατείας και αποκατάσταση του Μισθολογίου μας”.

Επιπλέον τέθηκε και το ζήτημα της αναβάθμισης του Αεροδρομίου Καλαμάτας με Πυροσβεστικό Σταθμό για τα Πολιτικά Αεροσκάφη.

Ο Αλέξης Χαρίτσης τους άκουσε προσεκτικά, δηλώνοντας ότι γίνεται μια προσπάθεια τον Αύγουστο που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και θα έχει μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων κοινωνικής πολιτικής, να δει την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. “Έγιναν αδικίες, είπε χαρακτηριστικά, και εγώ είμαι μαζί σας για να αποκατασταθούν οι αδικίες αυτές”. Οι πυροσβέστες ωστόσο φάνηκαν επιφυλακτικοί, καθώς όπως δήλωσαν, διαχρονικά οι κυβερνώντες λένε λόγια, τα οποία στη συνέχεια δεν υλοποιούν. “Κυριακή κοντή γιορτή”, δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, και συμπλήρωσε πως “τον Αύγουστο εδώ θα είμαστε για να τα ξαναπούμε”, ανανεώνοντας πάλι την επίσκεψή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία με τα νέα δεδομένα και συνθήκες μετά τον Αύγουστο.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Πουλόπουλος-Μαίρη Περδικέα

To Top