Επί Σκηνής

Επίσημη έναρξη για το 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

ANABΑΘΜΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣΑΥΡΙΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στην επιβλητική Αρχαία Μεσσήνη οι παραστάσεις  του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη, του εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δημοσθένη Κοσμόπουλου αλλά και του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, έγινε η τελετή έναρξης με μουσική συνοδεία και θεατρικό από την Χρυσόθεμις Αμανατίδη και τον Λεωνίδα Βέλλη.

«Ιθωμάτας Δίας – Ύμνος στην Ειρήνη» ήταν το θέμα της τελετής έναρξης βασισμένο σε μια δραματουργική σύνθεση στοιχείων από το ιστορικό παρελθόν της αρχαίας Μεσσήνης, της θεατρολόγου Ίλιας Λακίδου. Η σύνθεση αυτή σκηνοθετήθηκε και συμπληρώθηκε από μια δραματοποιημένη αφήγηση «ζωντανέματος» του αρχαίου θεάτρου με κείμενο και αφήγηση από τον φιλόλογο Νίκο Φουσιάνη. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο συνθέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Ι. Αλεξιάδης.
Το όλο δρώμενο υποστήριξαν δραματουργικά μέλη από τον Θεατρικό Όμιλο Λυκείου Μεσσήνης.

Oι δηλώσεις του καθηγητή Πέτρου Θέμελη

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ
Ίλια Λακίδου, Θεατρολόγος, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μουσική διεύθυνση: Γεώργιος Μουνδρουλέας, μαέστρος της Φιλαρμονικής Δήμου Μεσσήνης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Nίκος Φουσιάνης, φιλόλογος στο Λύκειο Μεσσήνης

MOYΣΙΚΗ:

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση (βασισμένη στον «Παιάνα στην Ειρήνη» του Bακχυλίδη και το «Προσόδιον, για τον Ιθωμάτα Δία» του Ευμήλου): Mηνάς Ι. Aλεξιάδης, συνθέτης και καθηγητής (‘Οπερας και Μουσικού Θεάτρου) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών.
Μιχαήλ Ψύρρας, βαρύτονος
Moυσικοί: Φιλοθέη Μαστέα, Ιωάννης Μανωλακάκης, Μελίντα Κωνσταντινίδου, Μιχάλης Μιχαηλίδης,
Κωνσταντίνος Μανωλακάκης
Ηθοποιοί: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Λεωνίδας Bέλλης

Ο Θεατρικός Όμιλος Λυκείου Μεσσήνης: Φουσιάνης Νίκος (φιλόλογος), Ρακιντζή Αγγελική (χημικός), Ζέππου Σαβίνα, Αλοιμένου Παρασκευή, Πούπουζα Νίκη, Γεωργακοπούλου Βασιλική, Τόσκα Μπεσιόνα, Παπαγεωργακοπούλου Σταυρούλα, Κοτσιλιέρη Ευαγγελία, Αλευρά Ζαχαρούλα, Πετρουλάκη Μαρία, Κοκκίνη Ευσταθία, Μπλάνα Μαρία, Λαμπροπούλου Όλγα, Βασιλόπουλος Βασίλης, Στασινόπουλος Θεόδωρος, Χαίνης Γιάννης.

Τον Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε η Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Αναστασία Μπελογιάννη, ενώ παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος και Χρήστος Καρύδης.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Γεωργία Παναγοπούλου δεν παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης, καθώς ως αναπληρώτρια δημάρχου ήταν σε σύσκεψη της Τεχνικής Επιτροπής του Δήμου Μεσσήνης για ένα τρέχον θέμα. Προς αποφυγή των οποιονδήποτε παρερμηνειών και της παραφιλολογίας που ενδεχομένως αναπτυχθεί η ίδια δήλωσε στο MessiniaLIVE: “Δυστυχώς μια πολύ σοβαρή υποχρέωση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου για ένα επείγον θέμα τεχνικής φύσεως, δεν μου επέτρεψε να μεταβώ στην Αρχαία Μεσσήνη, κάτι που θα κάνω αύριο. Εξάλλου ήταν ο Δήμαρχος Μεσσήνης που έχει κοπιάσει κι αυτός για να συνεχιστεί το Φεστιβάλ με αξιώσεις. Πέραν τούτου, θέλω να δηλώσω την ευχαρίστησή μου για την άρτια πρεμιέρα, αλλά και την ικανοποίησή μου ότι για  3 χρόνια ο θεσμός του νεανικού φεστιβάλ, έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του”.
Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι με υπογραφή Αλέξη Χαρίτση εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ με 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέχρι και το 2020.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος Μεσσήνης έκανε ότι είναι δυνατό μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να διατηρήσει τον χαρακτήρα του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ, και πλέον με την τριετή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, δίνεται μια πνοή συνέχισης στην πραγματικά αξιόλογη αυτή δράση, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από μαθητές και φοιτητές της χώρας μας, όσο και από άλλες χώρες.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΚΧΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ακολούθησε η παράσταση με τις “Βάκχες” του Ευριπίδη, από την ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, του Πανεπιστημίου
Πελοποννήσου.
Αύριο Τετάρτη 18/4, στις 10 το πρωί, η ομάδα του Λυκείου Μεσσήνης θα παρουσιάσει επίσης τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

9 ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικού Δράματος θα ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου και θα μετάσχουν συνολικά 9 μαθητικά θεατρικά σχήματα, 2 από το εξωτερικό (Αγγλία και Ισπανία) , ένα από τη Μεσσήνη και 6 από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το ξεχωριστό φέτος είναι ότι επιτέλους ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο για όλες τις παραστάσεις, αφήνοντας το Εκκλησιαστήριο, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο μεγαλοπρεπές Aρχαίο Θέατρο!
Μάλιστα, μια παράσταση θα ανέβει και στην πόλη της Μεσσήνης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 10 ΗΜΕΡΕΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Την Τετάρτη 18/4, στις 10 το πρωί, η ομάδα του Λυκείου Μεσσήνης θα παρουσιάσει επίσης τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 19/4, στις 10.30 το πρωί, η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα θα παρουσιάσει τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη.

Την Παρασκευή 20/4, στις 10 το πρωί, η κοινή ομάδα από το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας θα παρουσιάσει τους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 10 το πρωί, η ομάδα από το Κολλέγιο Αποφοίτων του Αλικάντε της Ισπανίας (La Nave Argo – Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante) θα παρουσιάσει τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Επίσης την Δευτέρα 23/4, στις 8 το βράδυ, θα γίνει η εκδήλωση, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, με θέμα “Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία” και ομιλητές τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με τη συνεργασία μαθητών από το Λύκειο Μεσσήνης.

Την Τρίτη 24/4, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης η ομάδα αποφοίτων της RADA (Royal Academy of Dramatic Art), από το Λονδίνο, θα παρουσιάσει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Τετάρτη 25/4, στις 9.30 το πρωί, θα γίνει η παράσταση με τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, από την ομάδα του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
Αργότερα, στις 11.45, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, η ομάδα των αποφοίτων της RADA θα παρουσιάσει ξανά τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 26/4, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρουσιαστεί η “Ελένη” του Ευριπίδη από την ομάδα του Γυμνασίου – Λυκείου Βροντάδου Χίου.

Την Παρασκευή 27/4, τέλος, στις 10 το πρωί, στον ίδιο χώρο, η ομάδα από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης θα παρουσιάσει την κωμωδία “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή λήξης 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

https://www.facebook.com/thanassis.poulopoulos/media_set?set=a.10156307468387733.1073742345.683162732&type=3

 

To Top