Τουρισμός

Μανιάτης: Nα γίνει το Λιμάνι Καλαμάτας Home Port Κρουαζιέρας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Επιστολή απέστειλε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία
επισημαίνει τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια και προτείνει αυτά που ζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας από την ελληνική πολιτεία.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επισημάνουμε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στα ελληνικά λιμάνια και να προτείνουμε αυτά που ζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας από την ελληνική πολιτεία.
Επιλογή Λιμένων για HOME PORTING, σύμφωνα με τις προτάσεις των εταιρειών που διακινούν την κρουαζιέρα και η χώρα να παρουσιάσει ένα σχέδιο και χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών υποδομών.
Να υπάρξει σταθερό πλαίσιο (νομικό–οικονομικό) για την λειτουργία της κρουαζιέρας.
Να υπάρξει ένας μοναδικός κρατικός φορέας (οργανισμός) με τον οποίο θα συζητούν οι εταιρείες κρουαζιέρας για την επίλυση των προβλημάτων τους, διότι σήμερα οι συζητήσεις γίνονται με πέντε διαφορετικά υπουργεία.
Στα λιμάνια που υπάρχει αύξηση της κρουαζιέρας (όπως Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος, κ.λπ.) είναι ανάγκη να καθιερωθούν χρονοθυρίδες (SLOTS) για την σωστή εξυπηρέτηση.

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας είναι ποια λιμάνια ενδείκνυται γεωγραφικά να χρησιμοποιηθούν ως σημεία εκκίνησης και κατάληξης κρουαζιέρας, δηλαδή (home porting), διότι σήμερα τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια κάνουν απλές προσεγγίσεις.

Τα οφέλη για την τοπική και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία θα ήταν πολύ μεγαλύτερα αν οι εταιρείες επέλεγαν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της χώρας μας για home porting.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τις επιχειρήσεις κρουαζιέρας θεωρείται ο νούμερο δύο προορισμός κρουαζιέρας παγκοσμίως, μετά την Καραϊβική. Παρόλα αυτά, λόγω ανεπαρκών μεθόδων MARKETING δεν έχουμε καταφέρει να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να προωθήσουμε τον προορισμό «ΕΛΛΑΔΑ» ως προϊόν κρουαζιέρας στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση πανευρωπαϊκά σε HOME PORTING, πίσω από την ΙΣΠΑΝΙΑ και την ΙΤΑΛΙΑ, δηλαδή χωρίς να κατέχει το πλεονέκτημα της άντλησης τουριστών κρουαζιέρας με άλλα μέσα, εκτός του Αεροδρομίου, σε αντίθεση με τις δύο πρώτες χώρες.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Λιμάνι της Καλαμάτας έχει το πλεονέκτημα να απέχει μόλις 15 λεπτά από το Αεροδρόμιο, που είναι σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του ως ΛΙΜΑΝΙ HOMEPORT, διότι δίνεται η δυνατότητα στους επιβάτες κρουαζιέρας το αεροπορικό “Check in” να γίνεται από το Λιμάνι – η αυτόματη μεταφορά των αποσκευών τους από το αεροδρόμιο κατευθείαν στο πλοίο και αντίστροφα, καθώς και η παραχώρηση ειδικού χώρου άφιξης της κρουαζιέρας στο Αεροδρόμιο, αιτήματα που έχουν εκφράσει οι εταιρείες που διακινούν την κρουαζιέρα.
Η υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών θα βοηθήσει την ανάπτυξη του HOMEPORTING κρουαζιέρας στη χώρα και θα επιφέρει πολύ περισσότερα οικονομικά οφέλη, σε σχέση με την TRANSIT κρουαζιέρα, όχι μόνο στην τοπική οικονομία αλλά και στην εθνική μας οικονομία.
Πιστεύουμε ότι θα αξιολογήσετε θετικά τις προτάσεις μας.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Μανιάτης: Nα γίνει το Λιμάνι Καλαμάτας Home Port Κρουαζιέρας
To Top