ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Αίτημα σε Χαρίτση για ένταξη των επιχειρήσεων ελαιολάδου στο “Επιχειρούμε Έξω”

ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ!

Μια σοβαρή παράλειψη έκρυβε το πρόγραμμα “Επιχειρούμε Έξω”, καθώς αφήνει εκτός χρηματοδότησης τις επιχειρήσεις Τυποποίησης και Εξαγωγής Ελαιολάδου, αποκλείοντας έτσι πολλές μεσσηνιακές επιχειρήσεις από τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις με χαμηλό κόστος.

Για τον λόγο αυτόν, αίτημα ένταξης των επιχειρήσεων “Τυποποίησης και Εξαγωγής Ελαιολάδου” στο πρόγραμμα “ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ” υπέβαλε σήμερα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Ξυγκώρος, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση. Στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Με την παρούσα επιστολή ζητούμε την άμεση τροποποίηση της πρόσκλησης του προγράμματος «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ», που στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς εξαιρούνται από αυτό οι επιχειρήσεις Τυποποίησης και Εξαγωγής Ελαιολάδου.

Ένας κλάδος, ύψιστης σημασίας για την εθνική μας οικονομία, που οφείλει να προβληθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η θέση του προϊόντος στο εξωτερικό και να ισχυροποιηθούν οι προοπτικές του, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών Επώνυμων Τυποποιημένων Προϊόντων.
Με την βεβαιότητα ότι θα ενταχθούν, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόγραμμα «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ» και οι επιχειρήσεις Τυποποίησης και Εξαγωγής Ελαιολάδου, προτού εξαντληθούν οι πόροι, λόγω του ότι ισχύει σειρά προτεραιότητας κατάθεσης των αιτήσεων χρηματοδότησης, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες”.

ΣΟΒΑΡΟ ΦΑΟΥΛ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν 10 ημέρες, στις 17 Ιανουαρίου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είχε διοργανώσει ημερίδα για το πρόγραμμα “Επιχειρούμε Έξω”, προκειμένου να ενημερωθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας για τα οφέλη του προγράμματος και τη συμμετοχή σε Διεθνείς Εμπορικές Εκθέσεις με χαμηλό κόστος. Πολλοί ήταν οι εκπρόσωποι μεσσηνιακών εξαγωγικών επιχειρήσεων διαφόρων προϊόντων και κυρίως ελαιολάδου που συμμετείχαν σε αυτή.

Οι ενδιαφερόμενοι τότε ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τις διαδικασίες και όλα όσα απαιτούνται, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους στο εξωτερικό και στις διεθνείς αγορές με χαμηλό κόστος.

Πρόγραμμα “Επιχειρούμε Έξω”, που αποκλείει από τη χρηματοδότηση την ναυαρχίδα των μεσσηνιακών επιχειρήσεων, τον κλάδο της Τυποποίησης και Εξαγωγής Ελαιολάδου, είναι σοβαρό φάουλ. Πως θα ενισχυθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων ελαιολάδου εάν αποκλείονται από τέτοιου είδους προωθητικά προγράμματα; Και βάση ποιου σκεπτικού οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση και τους ευνοϊκούς όρους συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις; Πρόκειται ομολογουμένως για σοβαρή παράλειψη που πλήττει πρωτίστως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και τους στερεί το άνοιγμα και τη διεθνή προώθηση και προβολή με χαμηλό κόστος στις αγορές του εξωτερικού.
Άμεσα επιβάλλεται να συμπληρωθεί η παράλειψη αυτή και να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, από τη στιγμή μάλιστα που τα κονδύλια είναι περιορισμένα και τηρείται σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Έπρεπε ήδη το θέμα να έχει τεθεί επισταμένως και στο υπουργικό κλιμάκιο- με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, που επισκέφτηκε την Καλαμάτα την προηγούμενη εβδομάδα.

Μαίρη Περδικέα

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Αίτημα σε Χαρίτση για ένταξη των επιχειρήσεων ελαιολάδου στο “Επιχειρούμε Έξω”
To Top