ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή ο Στόλος στη Μεσόγειο – Η Τουρκία προκαλεί με το Ορούτς Ρέις στο Καστελλόριζο

ΥΠΕΞ για Oruc Reis: Ευθεία απειλή η νέα Navtex

Επιστρέφει το καθεστώς ύψιστης επιφυλακής στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με την Τουρκία να αυξάνει κατακόρυφα την ένταση δεσμεύοντας με νέα παράνομη NAVTEX τμήμα της ελληνική υφαλοκρηπίδας, μία ανάσα από το Καστελλόριζο και την Ρόδο.

Όπως φαίνεται και στους χάρτες, η Τουρκία δεσμεύει ένα μεγάλο κομμάτι βορειότερα από αυτό που βρισκόταν το Ορούτς Ρέις την τελευταία φορά για διάστημα 10 ημερών, από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου. Μάλιστα φτάνει έως και 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, δοκιμάζοντας στον μέγιστο βαθμό τα όρια της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ήδη από τα μεσάνυχτα έχει κινητοποιηθεί μέρος του Στόλου ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή η Πολεμική Αεροπορία.

Βεβαίως, η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προκλητική εισβολή στα Βαρώσια και συνιστά ουσιαστική κλιμάκωση της Άγκυρας, λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατη η όποια δυναμική παρέμβαση των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η κατακόρυφη πρόκληση καταγράφεται 2 ημέρες πριν την περιοδεία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Άγκυρα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι ενώ Δένδιας – Τσαβούσογλου είχαν πριν λίγες ημέρες ένα ολιγόλεπτο τετ – α – τετ στο οποίο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία έναρξης του διερευνητικού διαλόγου. Πάντως, μέχρι το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis συνεχίζει να βρίσκεται αρόδο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ευθεία απειλή…

Με μια σκληρή ανακοίνωση «απαντά» στις νέες τουρκικές προκλήσεις το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που μετά από την έκδοση παράνομης Navtex για το Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο κάνει λόγο για «ευθεία απειλή» κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ τονίζει πως η Τουρκία δείχνει και πάλι την αναξιοπιστία της αλλά και το γεγονός ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως η Άγκυρα αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου.

 

Με πληροφορίες από enikos.gr

Σε επιφυλακή ο Στόλος στη Μεσόγειο – Η Τουρκία προκαλεί με το Ορούτς Ρέις στο Καστελλόριζο
To Top