ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πάει για Ιούλιο το κουπόνι

«Ενεργοποίηση» σήμερα της πλατφόρμας για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή” για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών: Η αίτηση γίνεται ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ και η διαδικασία πρέπει να έχει κλείσει έως και τις 5 Ιουλίου.

Φτάνει -έξι μήνες μετά την προαναγγελία του- η πολυαναμενόμενη επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.  Η πλατφόρμα αρχικά ήταν να ανοίξει το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, τελικά άνοιξε σήμερα 21 Ιουνίου. Όμως αυτή δεν είναι η μόνη καθυστέρηση. Νεότερα δεδομένα αναφέρουν ότι οι αιτήσεις θα εξεταστούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου και τότε θα μπορούν οι ωφελούμενοι να πάρουν το κουπόνι και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην αγορά συσκευής της επιλογής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η εξέταση των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί γύρω στις 15 Ιουλίου. Μετά από αυτό το βήμα, οι δικαιούχοι θα τυπώσουν το εκπτωτικό voucher το οποίο θα παρουσιάζουν στο κατάστημα και θα υπολογίζεται η έκπτωση που έχει δοθεί, από 35% έως 50%, και θα υπολογιστεί η τελική τιμή.

Ενδεικτικά, τα ποσά που θα γλιτώσετε, υπολογίζονται:

  • Air-condition: 300 ευρώ
  • Ψυγεία: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ποσό θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Αίτηση για επιδότηση συσκευών με 3 στοιχεία

Για να κάνετε την αίτηση και να μπορέσετε να πάρετε το κουπόνι, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής τρία στοιχεία:

  • Το ΑΦΜ σας
  • Τον ΑΜΚΑ σας
  • Τον αριθμό της παροχής

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως τρεις συσκευές από τις εξής κατηγορίες:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Η βασική προϋπόθεση για αντικατάσταση συσκευών

Από το πρόγραμμα θα μείνουν εκτός όσοι δεν πληρούν τη μία απαραίτητη προϋπόθεση: Να λειτουργεί η παλιά συσκευή που θέλουν να αντικαταστήσουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ένα παλιό air condition που έχει χαλάσει, τότε δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Πώς θα κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Οι ωφελούμενοι θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet για να κάνουν την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Σημειώνεται πως τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι. Θα μπορεί να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση για την επιδότηση, όμως θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται οι αιτήσεις. Όπως εξήγησε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός, «όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

πηγή:ieidiseis.gr

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πάει για Ιούλιο το κουπόνι
To Top