Επιχειρείν

Επιχείρηση της Καλαμάτας μείωσε κατά 70% τα έξοδά της με αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα!

Εξοικονόμηση χρημάτων με την αυτοπαραγωγή ενέργειας και με γρήγορη απόσβεση

Επισκεφτήκαμε μαζί με τον Γιώργο Σακελλαρίου, πτυχιούχο Μηχανολόγο Μηχανικό με εξειδίκευση στην ενέργεια, ιδρυτή της εταιρείας Sakellariou energy systems, μια μεγάλη επιχείρηση της Καλαμάτας, που επένδυσε στην “πράσινη ενέργεια” και τοποθέτησε δυο φωτοβολταϊκά συστήματα 20 + 20 KW με σκοπό να μειώσει περίπου 70% τα έξοδα για την ενέργεια.

Ο κ.Σακελλαρίου έκανε πριν 5 χρόνια μια αξιολόγηση της ενέργειας που χρειάζεται η συγκεκριμένη επιχείρηση και “έπεισε” με την αρχική του μελέτη τον ιδιοκτήτη για να τοποθετήσει το 2015 φωτοβολταϊκά 20 KW. Βλέποντας το όφελος από την εξοικονόμηση για τα οικονομικά της εταιρίας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, πρόσφατα προστέθηκαν άλλα 20 kw.

Τι κατάφερε η εταιρία; Ενώ η ενέργεια που χρειάζεται ετήσια φτάνει τις 85.000 KW, πλέον με την χρήση των φωτοβολταϊκών, μείωσε κατά 60.000 kw την χρήση, με αποτέλεσμα το κόστος στον πάροχο ενέργειας που έφτανε τις 18.000 ευρώ, σήμερα να μην ξεπερνάει τις 6.000 ευρώ!

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα για επιχειρήσεις έχουν μεγάλες απαιτήσεις από τον μηχανικό που θα τα σχεδιάσει και από το τεχνικό τμήμα που θα τα υλοποιήσει. Απαιτείται εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση για αυτό η επιχείρηση που χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να απευθυνθεί μόνο σε εξειδικευμένες εταιρείες για αυτόνομα φωτοβολταικα

Παρόμοια συστήματα, μικρότερης παραγωγής μπορούν να τοποθετηθούν και για οικιακή χρήση, σήμερα που υπάρχει επιχορήγηση 85% του κόστους μελέτης και τοποθέτησης από το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ και ΕΣΠΑ. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα δανειοδότησης με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Οι αποδόσεις και ο χρόνος απόσβεσης είναι συνάρτηση του αρχικού κόστους, της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή, αλλά και της κλίσης και του προσανατολισµού των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Επιπλέον, η απόσβεση της επένδυσης εξαρτάται από την τιµή συµψηφισµού.

Πληροφορίες εδώ https://www.e-s.gr/

To Top