Τουρισμός

Οι επενδύσεις αναδεικνύουν τους προορισμούς – 2 δις ευρώ στα 10 χρόνια λειτουργίας “έδωσε” στη Μεσσηνία η Costa Navarino

Το παράδειγμα της «Costa Navarino» στην αύξηση του τουρισμού στη Μεσσηνία και στην άμεση επίδραση στο ΑΕΠ.

Ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που δεν στηρίζεται μεμονωμένα στην επιτυχία των ξενοδοχείων, των γηπέδων γκολφ, του spa και άλλων δραστηριοτήτων, αλλά συνολικά στην επιτυχία του προορισμού, καθιέρωσε το συγκρότημα «Costa Navarino» στη Μεσσηνία.

Η «τουριστική πολιτεία» του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, που απλώνεται στο δυτικό άκρο της Πελοποννήσου, ανέδειξε μέσα σε λίγα χρόνια την περιοχή της Μεσσηνίας σε νούμερο ένα προορισμό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ηδη οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία της Mεσσηνίας από τη λειτουργία του «Costa Navarino» σε αυτά τα 10 χρόνια ζωής του υπολογίζονται σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Νικόλαος Γεωργόπουλος, σε εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση των επενδύσεων στις τοπικές κοινωνίες: Το παράδειγμα του «Costa Navarino»», η άμεση επίδραση στο ΑΕΠ της περιοχής φτάνει στο 3,02%.

Η επίδραση

Η συνολική επίδραση του «Costa Navarino» στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ξεπερνά το 8%, ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του έργου η επίδρασή του (άμεση και έμμεση) θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

Ηδη ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ΤΕΜΕΣ, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια στο «Costa Navarino» θα προστεθούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας περίπου 5.000 κλινών.

Σύμφωνα με την έρευνα, χωρίς το κατασκευαστικό κομμάτι, το «Costa Navarino» από το 2010 έως το 2018 είχε πολλαπλασιαστική άμεση και έμμεση επίδραση στην τοπική οικονομία ύψους άνω των 780 εκατ. ευρώ.

Απασχόληση
Καθοριστική είναι η συμβολή του συγκροτήματος και στην απασχόληση της περιοχής, καθώς το 70% των εργαζομένων του προέρχονται από τη Μεσσηνία.

Το «Costa Navarino» κατά την υψηλή περίοδο απασχολεί 1.509 εργαζομένους (800 τη χαμηλή), με το μισθολογικό κόστος να ανέρχεται ετησίως σε 21,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συγκρότημα δημιούργησε 2.508 έμμεσες θέσεις εργασίας στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο, όταν θα ολοκληρωθούν οι νέες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, η απασχόληση θα ξεπεράσει τις 11.200 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των προμηθειών, από την έρευνα προέκυψε ότι το 44% προέρχεται από τη Μεσσηνία. Ωστόσο, το συγκρότημα δίνει ζωή και σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, η γεωργία, η αλιεία κ.λπ.

Αδεια για το χωριό «Blue Ιris» στη Μύκονο

Η τελική έγκριση στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης για να χτιστεί το χωριό και η ξενοδοχειακή μονάδα «Blue Ιris» στη Μύκονο δόθηκε την Παρασκευή από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης που συνεδρίασε υπό τον γενικό γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νικόλαο Μαντζούφα. Φορέας της επένδυσης είναι η «Blue Iris» της AGC Equity Partners. Η επένδυση ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της. Το έργο αποτελείται από χωριό, απόλυτα εναρμονισμένο στη μυκονιάτικη αρχιτεκτονική, με ξενοδοχειακή μονάδα 192 κλινών. Στην εγκατάσταση θα δημιουργηθεί υπαίθριο θέατρο 250 θέσεων, ενώ η μετακίνηση μέσα στο χωριό θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι επενδύσεις αναδεικνύουν τους προορισμούς

Οι επενδύσεις αναδεικνύουν τους προορισμούς – 2 δις ευρώ στα 10 χρόνια λειτουργίας “έδωσε” στη Μεσσηνία η Costa Navarino
To Top