Επιχειρείν

Επαγγελματίες της Αμφείας: Έτσι θέλουμε το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας!

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της.»

Οι καταστηματάρχες του Πεζόδρομου Αμφείας, έχοντας την εμπειρία και τη γνώση της παρούσας κατάστασης λειτουργίας των καταστημάτων μας αλλά και γενικότερα της επικρατούσας κατάστασης στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης μας, παίρνουμε την πρωτοβουλία να προτείνουμε ορισμένες αλλαγές – βελτιώσεις που, κατά τη γνώμη μας, θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία της υπέροχης αυτής περιοχής αλλά και στην αύξηση των εσόδων των καταστημάτων μας. Οι αλλαγές αυτές θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν τελικά στην ανάπτυξη του πολιτισμού με μια εικόνα του Ιστορικού μας Κέντρου αντάξια της ιστορίας του.

1) ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ όλων των οδών εντός του ιστορικού κέντρου. Το parking στο ποτάμι, αλλά και ενδεχομένως μια επέκταση του προς τα βόρεια, θεωρούμε ότι είναι ικανό να απορροφήσει τον όγκο των οχημάτων που παρκάρουν μέσα στο ιστορικό κέντρο, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα εικόνα της περιοχής, απαλλαγμένη από οχήματα αλλά και καφάσια, παλιά ποδήλατα κι ό,τι άλλο ευφάνταστο χρησιμοποιούν κάποιοι για να κρατούν τον χώρο ελεύθερο μπροστά στα καταστήματά τους. Ολόκληρη η περιοχή θα είναι ελεύθερη και ασφαλής ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τη βόλτα τους και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω των καταστημάτων μας.

2) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ. Ένας σύγχρονος δήμος οφείλει να μεριμνά επισταμένα για μια καθαρή πόλη. Οδοκαθαριστές με σύγχρονα μέσα, περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων για τους πεζούς, ίσως και μεγαλύτεροι με το σκεπτικό ότι πολλά σκουπίδια προέρχονται από «γρήγορο φαγητό», συχνή αποκομιδή, πλύσιμο πλατειών και δρόμων μπορούν εύκολα να βελτιώσουν την εικόνα της περιοχής. Ακόμα αισθητικές παρεμβάσεις με υποχρέωση ακόμα και των καταστηματαρχών και ιδιοκτητών των κτηρίων να τα διατηρούν καθαρά και προσεγμένα εξωτερικά, μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτό.

3) ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Ένα χρόνιο πρόβλημα πρέπει επιτέλους να βρει τη λύση του. Οχήματα, κυρίως μηχανάκια, πρέπει για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την αισθητική και τον πολιτισμό ενός πραγματικά ιστορικού Ιστορικού Κέντρου να πάψουν δια πάντως να διέρχονται παράνομα από τους πεζόδρομους και τις πλατείες. Για λόγους πραγματικούς, όπως η τροφοδοσία των καταστημάτων, να εφαρμοστεί με σεβασμό από τους επαγγελματίες ένα αυστηρό ωράριο κίνησης οχημάτων αυστηρά τροφοδοσίας. Ακόμα, για λόγους ασφάλειας των κατοικιών και των καταστημάτων, να γίνουν επί τόπου παρουσιάσεις - σεμινάρια και σχεδιασμός από τις αρμόδιες υπηρεσίες ( Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κ.α.) τρόπων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών όπως, σεισμοί, πυρκαγιές διακομιδή τραυματιών – ασθενών και άλλα.

4) ΦΩΤΙΣΜΟΣ. Το Ιστορικό Κέντρο με προφανώς ελλιπή και κακό φωτισμό δε χαρακτηρίζεται ρομαντικό. Θα το χαρακτηρίζαμε, σε πολλές περιπτώσεις, χώρο που προκαλεί ανασφάλεια στους επισκέπτες και τους κατοίκους του. Ένας σωστά μελετημένος φωτισμός όλου του Ιστορικού Κέντρου με, κατά την άποψη μας, θερμό φως θα δώσει άμεσα μια εντελώς νέα και σύγχρονη εικόνα στην περιοχή.

6) ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ τραπεζοκαθισμάτων σε μια σύγχρονη και πραγματική λογική με την προοπτική της μόνιμης και νόμιμης έκτασης των τραπεζοκαθισμάτων προς όφελος των καταστημάτων και βέβαια προς όφελος του Δήμου μιας και οι χώροι αυτοί νοικιάζονται από αυτόν. Επανεξέταση χρήσης βοηθημάτων όπως πλαϊνές μικρές τέντες, πάντα στη λογική της εξυπηρέτησης του κοινού, της καλαισθησίας και της εύρυθμης λειτουργίας της περιοχής.

6) ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Μια πρόταση που προφανώς δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη αν και μια εικόνα του χώρου χωρίς καλώδια θα ήταν εξαιρετική.

7) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ. Επανασχεδιασμός του χάρτη της πόλης που διατίθεται στους τουρίστες με καίρια σηματοδότηση στον ιστορικό Ναό των Αγίων Αποστόλων που είναι και το σύμβολο της Καλαμάτας και ενημέρωση αυτού με σύγχρονα στοιχεία καθώς και διανομή του, προς εξυπηρέτηση του κοινού, από όλα τα καταστήματα της περιοχής μας

8) ΓΙΟΡΤΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Ο στολισμός της πόλης μας για τις γιορτές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των Αποκριών είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και το Ιστορικό Κέντρο που χρόνια τώρα είναι παραμελημένο. Παράλληλα η φιλοξενία εκδηλώσεων στην περιοχή είναι απαραίτητη. Η Κεντρική Πλατεία είναι η βιτρίνα της πόλης, το Ιστορικό Κέντρο όμως πρέπει να γίνει το στολίδι της. Να σημειώσουμε εδώ τη διαρκή συμμετοχή του Πεζόδρομου Αμφείας στα δρώμενα του Καρναβαλιού με πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς και τις πολλές εκδηλώσεις που σαν Πεζόδρομος έχουμε δημιουργήσει ή φιλοξενήσει.

9) Τέλος, για τον Πεζόδρομο Αμφείας παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να εφαρμοστεί η πρόταση της παρούσας Δημοτικής Αρχής να «σκεπαστεί» ο δρόμος μας με μια αρχιτεκτονικά σύγχρονη πέργκολα, ένα έργο το όποιο προβλέπουμε βάση σχεδιασμού να κάνει την Αμφείας σημείο αναφοράς για τους συμπολίτες μας αλλά και τους πεζόδρομους όλης της χώρας.

Παραμένουμε διαρκώς στη διάθεση σας ώστε οι προτάσεις μας να συζητηθούν σε βάθος και το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας να γίνει πόλος έλξης τουριστών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο κι η Καλαμάτα μια καλαίσθητη, σύγχρονη πρωτεύουσα, μια κοιτίδα πολιτισμού.
Καλή σας επιτυχία στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές.

Με τιμή οι επαγγελματίες του Πεζόδρομου Αμφείας
Με αλφαβητική σειρά:
Καλαμάκι
Κούνιες art café
Κύτταρο
Λούφα μεζεδοτεχνείο
Mama’s γλυκοπωλείο
Μεζεδαγωγείο
Πραλίνα
Ροδανθός
Route 66
Stretto
Το σπίτι της κρέπας
Το Σπιτικό "φαγοποτείον"

Επαγγελματίες της Αμφείας: Έτσι θέλουμε το Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας!
To Top