Τροφή για σκέψη

Επανάσταση! Από 24 Ιουνίου οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα επιτρέπεται να οδηγούν

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα από τις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της Υπηρεσίας Κυκλοφορίας, που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το βασιλικό διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται στις γυναίκες να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου, διευκρίνισε. Οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να λαμβάνουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.

Σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ιδρυθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις του βασιλείου, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης από το εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με σαουδαραβικά.

Ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να άρει το μέτρο βάσει του οποίου απαγορευόταν στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα.

Πλέον έχει ξεκινήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του συντηρητικού, μουσουλμανικού βασιλείου.

Βάσει των νέων αλλαγών οι γυναίκες μπορούν πια να έχουν δικές τους επιχειρήσεις και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ή συναυλίες.
Οι κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν ξανά στη χώρα έπειτα από 35 χρόνια.
Ωστόσο οι Σαουδαράβισσες παραμένουν δεσμευμένες σε ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας.
Χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρα από την οικογένειά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν κάποια επαγγέλματα…

Το 2016, το Global Gender Gap Report (το οποίο ερευνά την ισότητα των φύλων σε διάφορες χώρες, κατέταξε τη Σαουδική Αραβία στην τέταρτη θέση, έχοντας πίσω της τη Συρία, το Πακιστάν και την Υεμένη.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες της Σ. Αραβίας

– Δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές.
– Να συμμετέχουν στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο.
– Δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση.
– Συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αθλήματα γενικότερα.

Τι δεν μπορούν να κάνουν

– Να παντρευτούν ή να πάρουν διαζύγιο, να ανοίξουν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό, να ταξιδέψουν, να βρουν εργασία ή να κάνουν μία εγχείρηση, χωρίς την άδεια από τον άντρα κηδεμόνα.
– Να συναναστρέφονται ελεύθερα με ανθρώπους του αντίθετου φύλου. Μερικές εξαιρέσεις είναι τα νοσοκομεία, οι τράπεζες και οι ιατρικές σχολές.
– Να εμφανιστούν δημοσίως χωρίς να φορούν μία ολόσωμη μπούρκα.
– Να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς κάποιον άντρα σπόνσορα.
– Να κρατήσουν την κηδεμονία των παιδιών όταν αυτά ξεπεράσουν την ηλικία των επτά για τα αγόρια και των εννιά για τα κορίτσια.
– Να κάνουν αίτηση για εθνική ταυτότητα ή διαβατήριο χωρίς την άδεια του κηδεμόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επανάσταση! Από 24 Ιουνίου οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα επιτρέπεται να οδηγούν
To Top