Αθλητισμός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου

Σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου, είναι του Αγίου Αριστάρχου Αποστόλου, της Αγίας Θωμαΐδος μάρτυρος, του Οσίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Αρίσταρχος, Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη (υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζουν αυτά τα ονόματα).

Άγιος Αρίσταρχος

Ο Αρίσταρχος ήταν Έλληνας Μακεδόνας από τη Θεσσαλονίκη, μέλος της εκκλησίας κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Για τον Αρίσταρχο υπάρχουν αναφορές στην Καινή Διαθήκη. Συνόδευσε Παύλο στο τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του. Μαζί με τον Γάιο, έναν άλλο Μακεδόνα, κατά την διακονία τους στην Έφεσο, κινδύνευσε η ζωή τους από τον όχλο που παρακινούσε εναντίον τους ο Δημήτριος ο αργυροχόος. Αργότερα o Αρίσταρχος μαζί με τον Παύλο και άλλους, επέστρεψε από την Ελλάδα στην Ασία. Υπήρξε και συναιχμάλωτος του Παύλου στη Ρώμη. Γνώρισε μαρτυρικό θάνατο στη Ρώμη κατά τους διωγμούς του Νέρωνα.

Κατά την παράδοση της Ορθόδοξης και της Ανατολικής Καθολικής Εκκλησίας ο Αρίσταρχος ήταν ένας από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους. Η μνήμη του ως άγιος και μάρτυρας τιμάται και εορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου, στις 14 Απριλίου και στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:

  • Άγιοι Αρίσταρχος, Πούδης και Τρόφιμος Απόστολοι από τους εβδομήντα
  • Αγία Θωμαΐς
  • Άγιος Αρδαλίων ο Μίμος
  • Άγιος Δημήτριος ο Πελοποννήσιος
  • Άγιοι Αντώνιος, Ιωάννης οι αυτάδελφοι και Ευστάθιος οι Μάρτυρες
  • Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βιλένσκ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 14 Απριλίου
To Top