Αθλητισμός

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου

Σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου είναι η Απόδοσις της εορτής της Μεταμορφώσεως ενώ τιμάται και η μνήμη της Μάρτυρος Κορωνάτου, σύμφωνα με το εορτολόγιο. Η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη της Ευδοκίας της Βασίλισσας.

Η Αγία Ευδοκία ήταν κόρη του αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου και γεννήθηκε το 401 μ.Χ. Σπούδασε κατά τον καλύτερο τρόπο τη γραμματική, τη ρητορική και τη φιλοσοφία.

Όταν πέθανε ο Λεόντιος, άφησε όλη την περιουσία του στους γιους του, και σ’ αυτή άφησε μόνο 100 χρυσά νομίσματα. Όταν, λοιπόν, ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τα κληρονομικά της δικαιώματα, παντρεύτηκε τον Θεοδόσιο τον Β’, μέσω της αδελφής του Πουλχερίας, που είχε κατενθουσιαστεί από τα σπάνια χαρίσματα της αθηναίας κόρης. Έτσι βαπτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ευδοκία, από Αθηναΐδα που την έλεγαν πρώτα.

Η Ευδοκία από τη φύση της γυναίκα σεμνή, δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τις βασιλικές υποθέσεις. Την είλκυσε περισσότερο η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό και επεδίωξε να επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Όταν ο σκοπός της πραγματοποιήθηκε, αισθάνθηκε την ψυχή της να φτερουγίζει στο θρόνο του Θεού.

Η επιστροφή της, όμως, στη Βασιλεύουσα, επεφύλασσε εκπλήξεις. Οι σχέσεις της με τον Θεοδόσιο ψυχράνθηκαν, λόγω συκοφαντιών. Γι’ αυτό, με την άδεια του επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε πολλά μοναστήρια. Και με προσευχή, μελέτη και “ἐν πάσῃ εὐσεβείᾳ καὶ σεμνότητι” (Α’ πρός Τιμόθεον, 6.2), τελείωσε τη ζωή της.

Η εκκλησία εορτάζει και τιμά:

Απόδοση της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού

Ανακομιδή και Μετάθεση Ιερού Λειψάνου του Οσίου Μαξίμου του Ομολογητή

Αγία Ευδοκία η βασίλισσα

Όσιος Δωρόθεος

Όσιος Δοσίθεος ο υποτακτικός του Οσίου Δωροθέου

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Άγιος Κορωνάτος

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μάξιμου της Μόσχας

Άγιος Τύχων Επίσκοπος Ζαντόνσκ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου
To Top