MESSINIA PLUS

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Ιουλίου

Σήμερα, Κυριακή 25 Ιουλίου είναι της Κοιμήσεως της Αγίας Άννης, της Οσίας Ευπραξίας,της Οσίας Ολυμπιάδος της διακόνου. Γιορτάζουν δηλαδή οι Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη * ΆνναΜαρία, Άννα-Μαρία Ευπράξιος, Εύπραξος, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα Ολυμπιάς, Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Οσία Ολυμπία

Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 25 Ιουλίου.

Η Ολυμπιάδα καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια του Βυζαντίου και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου.

Μετά το θάνατο του συζύγου της Νεβριδίου, επάρχου Κωνσταντινουπόλεως, χειροθετήθηκε διακόνισσα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεκτάριο και μόνασε σε μοναστήρι, το οποίο έχτισε η ίδια.

Τιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, όταν δε αυτός εξορίστηκε η Ολυμπιάδα απογοητεύτηκε από την αδικία που του έγινε.

Προς παρηγορία και ενθάρρυνσή της, ο Χρυσόστομος της απηύθυνε από την εξορία 17 επιστολές, οι οποίες διασώζονται με την προσφώνηση: "Τη δεσποίνη μου, τη αιδεσιμωτάτη και θεοφιλεστάτη διακόνω Ολυμπιάδι".

Η Ολυμπιάδα πέθανε εξόριστη στη Νικομήδεια, λίγο μετά το θάνατο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (407), σε ηλικία 50 ετών. Τμήματα του ιερού λειψάνου της βρίσκονται στις μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος και Νταού Πεντέλης.

Οσία Ευπραξία

Η Οσία Ευπραξία ήταν κόρη του συγκλητικού Αντίγονου και της Ευπραξίας (η Αγία είχε το ίδιο όνομα με τη μητέρα της), που ήταν συγγενής του Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 - 395 μ.Χ.).

Μετά τον θάνατο του Αντιγόνου, η μητέρα της την παρέδωσε στον βασιλιά Θεοδόσιο για να την αποκαταστήσει. Αυτός την αρραβώνιασε πολύ μικρή με κάποιον συγκλητικό.

Αλλά κατά τη διάρκεια κάποιας περιήγησης της στην Αίγυπτο, με τη συνοδεία της μητέρας της, η Ευπραξία επισκέφθηκε κάποια γυναικεία Μονή στη Θήβα της Άνω Αιγύπτου (όπου ηγουμένη ήταν μια αγία γυναίκα, που λεγόταν Μαρίνα) και τόσο της άρεσε η ζωή των εκεί ασκουμένων, ώστε αποφάσισε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της μαζί μ' αυτές.

Η δε μητέρα της δεν έφερε αντίρρηση, επέστρεψε στην Ανατολή, πούλησε την κτηματική της περιουσία και επανήλθε στη Μονή. Εκεί αφού κατέθεσε όλα τα χρήματα από την πώληση της περιουσίας της, απεβίωσε ειρηνικά.

Η δε κόρη της Ευπραξία, μοίρασε τα χρήματα αυτά στις εκκλησίες και στους φτωχούς και επιδόθηκε σε αυστηρότατη άσκηση για 45 ολόκληρα χρόνια. Έτσι ασκητικά και άγια αφού έζησε, παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα της στον Θεό, επιτελώντας πολλά θαύματα.

 

 

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 25 Ιουλίου

Δημοφιλέστερα

To Top