Υγεία

ΕΟΔΥ: Επιδημία σαλμονέλλωσης σε 8 χώρες της Ευρώπης από κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας

Δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν περιστατικά στην Ελλάδα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), την τρέχουσα χρονική περίοδο εξελίσσεται διακρατική επιδημία σαλμονέλλωσης οφειλόμενης στον ορότυπο monophasic Salmonella Typhimurium σε επτά (7) χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρώτο κρούσμα δηλώθηκε στις 07/01/2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε κρούσματα έχουν δηλωθεί στις εξής χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Έως τις 05/04/2022, δηλώθηκαν συνολικά 134 κρούσματα, εκ των οποίων τα 105 είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός παιδιών έχει μέχρι στιγμής νοσηλευτεί, εκ των οποίων κάποια έχουν εμφανίσει αιμορραγικές διάρροιες, ενώ δεν έχει σημειωθεί θάνατος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των προκαταρκτικών αναλυτικών επιδημιολογικών μελετών, η κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας γνωστής εταιρίας φαίνεται να συσχετίζεται με την εκδήλωση συμπτωμάτων σαλμονέλλωσης.

Ανακλήσεις των σχετικών προϊόντων σοκολάτας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις περισσότερες από τις εμπλεκόμενες στην επιδημία χώρες. Στην Ελλάδα, στις 06/04/2022 ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

Ανάκληση ορισμένων προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας
σαλμονέλας (salmonella)

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προϊόντα με αριθμούς παρτίδας:

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τις συγκεκριμένες παρτίδες των ανωτέρω προϊόντων να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Σχετικά με την προληπτική ανάκληση των εν λόγω προϊόντων ο ΕΦΕΤ έχει ενημερωθεί και από την επιχείρηση Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ.

Ο ΕΦΕΤ διενεργεί σχετικούς ελέγχους και παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος
σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα

“Η μη τυφο-παρατυφική σαλμονέλλωση επιτηρείται στην Ελλάδα μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) αποτελώντας το συχνότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα. Το 2021, δηλώθηκαν μέσω του ΣΥΔΝ 291 κρούσματα μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης. Στο σύνολο των 110 κρουσμάτων για τα οποία ήταν διαθέσιμη η πληροφορία, μόνο ένα (1) είχε ορότυπο monophasic Salmonella Typhimurium. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα του 2021 δεν είναι τα τελικά, λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ποιοτικών ελέγχων των δεδομένων.

Στη χώρα μας στο παρελθόν έχουν καταγραφεί επιδημίες σαλμονέλλωσης από τον εν λόγω ορότυπο που συσχετίστηκαν με την κατανάλωση γάλακτος και χοιρινού κρέατος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τις αρχές του έτους μέχρι στιγμής, δεν έχουν δηλωθεί μέσω του ΣΥΔΝ κρούσματα σαλμονέλλωσης από monophasic Salmonella Typhimurium,σε παιδιά ή ενήλικες, που να συσχετίζονται με την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων σοκολάτας.

Οι αρχές δημόσιας υγείας της χώρας μας παρακολουθούν το φαινόμενο και ζητούν από τους κλινικούς και τους εργαστηριακούς γιατρούς την άμεση δήλωση κρουσμάτων μη τυφο-παρατυφικής σαλμονέλλωσης από monophasic Salmonella Typhimurium, ειδικά αν αναφέρεται κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων σοκολάτας εντός του χρόνου επώασης”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ.

ΕΟΔΥ: Επιδημία σαλμονέλλωσης σε 8 χώρες της Ευρώπης από κατανάλωση προϊόντων σοκολάτας
To Top