Επί Σκηνής

Εντυπωσίασε η πρεμιέρα της θεατρικής ομάδας “ΣΥΝΤΗΞΗ”

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΛΕΤΤΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Σάββατο 5 /9/20 στις 9.30 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, η νέα εφηβική θεατρική ομάδα ΣΥΝΤΗΞΗ έκανε την παρθενική της εμφάνιση εντυπωσιάζοντας  τους θεατές που γέμισαν το Κάστρο, κρατώντας βέβαια τις απαραίτητες αποστάσεις και φορώντας μάσκες προστατευτικές.

Η παράσταση περιείχε δύο ενότητες. Η  πρώτη ήταν ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός, με τον οποίο τα μέλη της ομάδας είχαν σχεδιάσει χορευτικά κάτω από τους ήχους έντονης μουσικής τη σημασία της λέξης «σύντηξη». Έδειξαν με τα σώματά τους ότι η Σύντηξη είναι η συνένωση ελαφρών πυρήνων (που είναι ο καθείς από αυτούς)  σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας.

Απέδειξαν δηλαδή με ιδιαίτερα αρμονικές κινήσεις, αλλά και ένταση, ότι “Σύντηξη”, είναι  μια δυνατή ένωση. Η ένωση των ελαφρών πυρήνων που ήταν  τα ίδια τα παιδιά,  η οποία οδηγούσε σε ένα σύνολο, μια   συμπαγή δύναμη που κατέκτησε αμέσως το κοινό.

Η δύναμη, που κρυβόταν στη σύλληψη της ιδέας τους, απελευθέρωσε τέτοια ενέργεια που οι θεατές παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα, μη πιστεύοντας πως αυτό που παρακολουθούσαν, δεν ήταν δημιούργημα επαγγελματία χορογράφου.

Στο ίδιο μήκος κύματος αισθητικής,  κύλησε και η δεύτερη ενότητα, που ήταν η θεατροποίηση  του δημοτικού τραγουδιού «του νεκρού αδελφού». Η παράσταση περιείχε στοιχεία αφήγησης, κουκλοθέατρου, θεάτρου σκιών.

Οι ευρηματικές εικόνες, οι σκηνοθετικές δράσεις, οι αυτόματες αλλαγές ρόλων, οι υπέροχοι φωτισμοί και τα εφέ του Γιώργου Ηλιόπουλου,  ο ρυθμός μέσα από τα κρουστά που γέμιζαν ενέργεια το κάστρο δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα μυθική.

Το πέρασμα μέσα από την « Πύλη των  κόσμων» , του κόσμου της «ζωής» της μάνας και της Αρετής και του κόσμου του «θανάτου» μέσα από τον Κωνσταντή, έφεραν συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια των θεατών.

Η δράση των παιδιών της «Σύντηξης» προκάλεσαν την έκρηξη στις ψυχές μας. Αυτό θέλησαν και το πέτυχαν. Μπράβο τους! Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν εξ ολοκλήρου δική τους δημιουργία. Ήταν τόσο άρτια η παράσταση και από σκηνοθετικής άποψης και από χορογραφικής και υποκριτικής απόδοσης, που όλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Όλα τα παιδιά δεμένα μεταξύ τους με τα ισχυρά δεσμά της αγάπης τους γι αυτό που έκαναν, της εσωτερικής ευαισθησίας τους  και της εμπνευσμένης φαντασίας τους κατέπληξαν το κοινό που τους καταχειροκρότησε για ώρα πολλή.

Όταν βλέπεις τέτοιες δράσεις τέχνης από νέους ανθρώπους ελπίζεις σε ένα καλύτερο μέλλον. Μπράβο  στα παιδιά της ΣΥΝΤΗΞΗΣ, μπράβο στην Πειραματική Σκηνή που τα στήριξε, αλλά και σε όλους τους άλλους που τα αγκάλιασαν, τους χορηγούς, τους χορηγούς επικοινωνίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τη ΦΑΡΙΣ, το Χρήστο Συκά και όλους τους θεατές που γέμισαν το όμορφο Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Εύχομαι κι άλλες πολλές δημιουργικές δράσεις τέχνης από τα παιδιά της ΣΥΝΤΗΞΗΣ.

Οι συντελεστές της παράστασης ήταν: Διασκευή κειμένου: Σύντηξη , Παναγιώτης Κακούρης, Σκηνοθεσία: Σύντηξη, Κουστούμια-φροντιστήριο: Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, Κατασκευές: Σύντηξη, Επιμέλεια Σκηνικού: Μαρίζα Νταϊφά, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργης Παχτίτης ,Φωτισμοί: Γιώργος Ηλιόπουλος, Βίντεο: Νίκος Βαμβακάς, Ηχογράφηση-βιντεοσκόπηση-αφίσα : Νίκος Τζαβάρας.

Έπαιξαν  (αλφαβητικά):  Βαλμά Μυρτώ, Βασιλοπούλου Νικολέτα, Δημητρακοπούλου Γεωργία, Δημητρακόπουλος Κωνσταντίνος, Κουτέλα Ιωάννα, Μιτακίδη Γιολάντα, Πελεκούδα Νίκη

 

Εντυπωσίασε η πρεμιέρα της θεατρικής ομάδας “ΣΥΝΤΗΞΗ”

Δημοφιλέστερα

To Top