ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσίασε και φέτος το δρώμενο «πάνου γένια κάτου γένια και στη μέση μπιχλιμπίδια»

Ξεχωριστή θέση στα δρώμενα της πόλης μας – παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, εδώ και πολλά χρόνια, κατέχει το λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο «Πάνου γένια κάτου γένια και στη μέση μπιχλιμπίδια» του Νικόλαου Πολίτη,  που παίζεται την Κυριακή του Ασώτου στα Περιβολάκια του Δήμου Καλαμάτας.

Σήμερα το απόγευμα στα Περιβολάκια – παρά το κρύο – βρέθηκαν περισσότεροι από 150 φίλοι του χωριού, κάτοικοι και μέλη του Συλλόγου, και το ευχάριστο, οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία για να παρακολουθήσουν το δρώμενο.

Επί σειρά ετών, ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών του Συλλόγου Νέων η Δημιοβίτισσα παρουσιάζει ένα Βουκολικό και Διονυσιακό καλοδουλεμένο δρώμενο παρμένο από τις σελίδες της λαογραφίας μας, με Θεματολογία τα στοιχειά και τους Λυκοκάτζαρους όπως τα αφηγείται με γλαφυρό τρόπο ο πατέρας της λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης.

Το όλο δρώμενο που αναβιώνουν οι νέοι του χωρίου τα τελευταία χρόνια, έγκειται στην προσπάθεια τους , για ανακίνηση παμπάλαιων εθίμων αλλά και παραδόσεων, που χάνονται στο πέρατα του χρόνου, που όμως συνθέτουν κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής αλλά και του ευρύτερου διευρυμένου Δήμου της Καλαμάτας

Εντυπωσίασε και φέτος το δρώμενο «πάνου γένια κάτου γένια και στη μέση μπιχλιμπίδια»
To Top