ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εντυπωσιακά ολοκληρώθηκε η απαιτητική άσκηση σεισμού στην Καλαμάτα

Σε 4 κτήρια με τη συμμετοχή πολλών ομάδων

ΜΕ ΚΑΛΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: “ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ ΑΣΚΗΣΗ”

Με επιτυχία και κυρίως με ασφάλεια πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στην περιοχή γύρω από το Ιστορικό δημαρχείο Καλαμάτας, η άσκηση πολιτικής προστασίας για ετοιμότητα σε περίπτωση μεγάλης σεισμικής δόνησης, που προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας.

Το Συντονιστικό Κέντρο

Η άσκηση ήταν πολύπλοκη, με πολλές παραμέτρους και περιλάμβανε αρκετά σενάρια δράσης εκκένωσης κτηρίων και απεγκλωβισμό ατόμων, υψηλής επικινδυνότητας και απαιτήσεων και χρειάστηκε ο καλός συντονισμός όλων των ομάδων που συμμετείχαν, με επικεφαλής την Πυροσβεστική υπηρεσία Καλαμάτας.

Το “στρατηγείο” του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου ήταν το “Κεντρικό”.

Στο σενάριο περιλαμβανόταν: Κατάσβεση πυρκαγιάς σε βενζινάδικο, απελευθέρωση δρόμων από συντρίμμια, αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους θα προβεί η Τροχαία, καθώς και εκκένωση κατοικιών και ασφαλής μεταφορά των πολιτών στους προκαθορισμένους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε και σκύλος από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε μέσα σε μια ώρα και στο τέλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας και ο πρόεδρος της κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, έδωσαν τα εύσημα στους συμμετέχοντες που έδειξαν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας και καλό συντονισμό.


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της άσκησης Διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση ενώ ικανοποιημένοι ήταν και οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων που συμμετείχαν.

Στόχος είναι παρόμοιες ασκήσεις να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

To Top