ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης η ανακατασκευή των κάστρων Μεθώνης και Κορώνης

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες, Παρασκευή 9 Απριλίου και ώρα 16.00, στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να υπογράψουν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις.

450.000 Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ- ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ  Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Η πρώτη ήταν για το Κάστρο της Μεθώνης και συγκεκριμένα για την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ), στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου, που θα επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα της πατρίδας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το καλό νέο είναι ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του, με την ολοκλήρωση της μελέτης. Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους Μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.

2η προγραμματική για το ΔΕΠΕΘΕΚ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού&Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ.

Το ύψος της Προγραμματικής Σύμβασης, διάρκειας ενός έτους, ανέρχεται σε 135.000 €. Το ΥΠΠΟΑ θα καταβάλλει 35.000 €, η Περιφέρεια Πελοποννήσου 30.000 € και ο Δήμος Καλαμάτας 70.000 €.

Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο, διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά, αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν, καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έχουν τονίσει και στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει με 30.000 ευρώ, στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.

ΣΤΟ ΚΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΤΖΑΝΕ-ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, την επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιανούς, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιανούς.

TI ANAΦΕΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΜΕΝΔΩΝΗ: ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2021 Ή ΑΡΧΕΣ 2022 ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «Είναι χαρά μου πάντα όταν βρισκόμαστε με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτη Νίκα. Συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια, από την εποχή που ήταν Δήμαρχος Καλαμάτας, και πραγματικά, η συνεργασία μας ήταν αποτελεσματική για το καλό της Πελοποννήσου. Σήμερα υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για το Κάστρο της Μεθώνης με την συμβολή της Περιφέρειας, του Δήμου Πύλου-Νέστορος και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μελέτες μέσα στο 2021 ή στις αρχές του 2022.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει το Κάστρο της Μεθώνης ως ένα σταθμό της πολιτιστικής διαδρομής «Δίκτυο Κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία», την οποία έχουμε υποβάλει ως πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ωρίμανση της μελέτης αυτής είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο έργο αποκατάστασης του Κάστρου της Μεθώνης, που όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, είναι ένα εμβληματικό κάστρο, από τα σημαντικότερα της εποχής του, όχι μόνο για την περιοχή της Μεσσηνίας, αλλά και ευρύτερα για την Πελοπόννησο και τη χώρα.

Επίσης, υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ο κ. Νίκας είναι από τους Περιφερειάρχες, που από τον Ιανουάριο του 2020 συμφώνησε μαζί μας, όταν θέσαμε την ανάγκη νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σήμερα, αυτή η πολιτική μας παίρνει σάρκα και οστά. Υπογράφουμε τη σύμβαση για ένα χρόνο, γιατί η επιλογή του ΥΠΠΟΑ είναι να αναθεωρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο  των ΔΗΠΕΘΕ άμεσα, οπότε οι επόμενες συμβάσεις να είναι πλέον τριετείς και με τη συμμετοχή όσων Περιφερειών επιθυμούν να συνεισφέρουν στην αναγέννηση του θεσμού. Όπως είναι σήμερα τα ΔΗΠΕΘΕ, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, πάντοτε με την συμβολή και την συνδρομή των Περιφερειών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις βεβαίως των ΔΗΠΕΘΕ.

Συζητήσαμε με τον κ. Νίκα και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κινούμεθα πάντα, στην κατεύθυνση της απεμπλοκής προβλημάτων και τον περιμένω μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες για να προχωρήσουμε την συνεργασία μας και σε άλλα έργα.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ 2023 Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σημειώνω, ότι στην τελευταία πρόσκληση του ΕΣΠΑ, που έβγαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μουσείου της Χώρας. Η καταληκτική ημερομηνία  είναι 20 Απριλίου για την υποβολή του τεχνικού δελτίου. Την επόμενη εβδομάδα το ΥΠΠΟΑ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα καταθέσουν το τεχνικό δελτίο, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση του συγκεκριμένου μουσείου, το οποίο μαζί με το στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορος, συνθέτουν μια πολιτιστική ενότητα, η οποία  αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο για ολόκληρη τη Μεσσηνία».

ΝΙΚΑΣ: “Χαίρομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι την πιο αποτελεσματική Υπουργό Πολιτισμού”

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Χαίρομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι την πιο αποτελεσματική Υπουργό Πολιτισμού. Ως αυτοδιοικητικός εδώ και 25 χρόνια, είμαι υποχρεως για το έργο που προσφέρει και κάνει η κ. Μενδώνη. Γνωρίζει το Υπουργείο καλύτερα από τον καθένα και λύνει προβλήματα. Σήμερα λύσαμε προβλήματα, τα οποία συνδέονται με την περιοχή μας. Υπογράψαμε δύο πολύ σημαντικές Προγραμματικές Συμβάσεις, η μία για το Κάστρο της Μεθώνης, ένα τοπόσημο για την Ελλάδα, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Με τη σύμβαση που υπογράψαμε, θα κάνουμε μία μελέτη, η οποία είναι εξόχως απαιτητική, το Υπουργείο, η Περιφέρεια και με τις δικές του δυνατότητες, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Χαίρομαι γιατί η Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι το έργο θα μπει και στο Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την ολοκλήρωσή του.

Η δεύτερη σύμβαση που υπογράψαμε αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται έναν νέο σχεδιασμό, με τη συμμετοχή και των Περιφερειών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει οικονομικά το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το μοναδικό στην Περιφέρεια. Επιθυμούμε οι παραστάσεις να παρουσιάζονται και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, εκτός της Καλαμάτας, επομένως θα προχωρήσουμε και σε άλλες συνεργασίες. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει και μία παράσταση για τον Καποδίστρια, κάτι που μας αφορά ιδιαίτερα. Σε περίπου δέκα ημέρες θα βρίσκομαι πάλι στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσουμε να υπογράφουμε Προγραμματικές Συμβάσεις και να εντάσσουμε νέα έργα. Ο Πολιτισμός, είναι το βασικότερο στοιχείο και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, πέρα από την ποιότητα της ζωής μας».

Αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης

Η Προγραμματική Σύμβαση για το Κάστρο Μεθώνης, προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση των απαραίτητων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση πέντε υποέργων.

Το Κάστρο Μεθώνης, έκτασης 93 στρεμμάτων, καταλαμβάνει μια μακρόστενη λωρίδα γης, που εισχωρεί περίπου 400 μ. μέσα στη θάλασσα και επικοινωνεί με την ενδοχώρα μόνο από την βόρεια πλευρά του. Η καστροπολιτεία αποτελείται από δύο τμήματα. Στα νότια απλώνεται η πόλη, που περικλείεται από απλό τείχος με πύργους σε τακτά διαστήματα. Στο νοτιότερο άκρο του κάστρου ανοίγεται η πύλη της Θάλασσας, η οποία μέσω λιθόκτιστης γέφυρας, οδηγεί στο Μπούρτζι, το επιθαλάσσιο οχυρό. Στο βόρειο τμήμα προς την ενδοχώρα, που είναι το πλέον ευπρόσβλητο, αναπτύσσεται η ακρόπολη. Τα δύο τμήματα χωρίζονται με ένα ενδιάμεσο χαμηλό τείχος ενισχυμένο με πύργους. To χερσαίο τμήμα των τειχών του κάστρου προς την ενδοχώρα προστατεύεται από ευρεία τάφρο.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το Δυτικό και Ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος (πύργοι και μεταπύργια διαστήματα), τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης για το επιθαλάσσιο οχυρό Μπούρτζι. Επίσης, αρχαιολογικές εργασίες (καθαρισμούς, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες, αναλύσεις δομητικών στοιχείων), καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση των δύο οθωμανικών λουτρών κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής στο εσωτερικό του κάστρου. Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει επίσης, την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών (κεντρική πύλη, πύλη οχυρού διαδρόμου, κύρια χερσαία πύλη πλατείας Όπλων, πύλη Ακρόπολης, νότια πύλη της θάλασσας, κεντρική ανατολική πύλη της θάλασσας και ανατολική πύλη της θάλασσας).

 

 

To Top