ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eνστάσεις Νίκα στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία: “Την ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος-οποιαδήποτε άλλη στάση είναι υποκριτική”

Τον προβληματισμό του και τις ενστάσεις του για τη νέα μορφή που θα έχει η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, βάσει του νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση, εξέφρασε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Ο Παναγιώτης Νίκας φαίνεται πως διαφωνεί με τις αυξημένες αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στις περιφέρειες στο κομμάτι των φυσικών καταστροφών, καθώς σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργούνται κέντρα επιχειρήσεων σε κάθε περιφέρεια και θεσπίζεται περιφερειακός συντονιστής, που θα είναι και αποκλειστικά υπεύθυνος για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στην παρουσίαση προς το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ του σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασία -“Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιόργανωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις”-, η οποία έγινε στα γραφεία της Ενωσης, στην Αθήνα, παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες, Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για το εν λόγω νομοσχέδιο –η διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου– ενημερώθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά για τη νέα μορφή που θα λάβει η πολιτική προστασία στη χώρα μας.

Παίρνοντας τον λόγο, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός, όπως είπε, ότι “δεν περιγράφεται στον νόμο ποιος έχει την τελική ευθύνη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών”, επισημαίνοντας ότι “υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις αρμοδιότητες”.

Ο Π. Νίκας, ειδικότερα, εξέφρασε την άποψη ότι “την ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι “δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα όπου στις φυσικές καταστροφές επιρρίπτονται οι ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι που γίνεται συστηματικά”. Καταλήγοντας δε, σημείωσε:

“H ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι του κράτους, το οποίο πρέπει και να την αναλαμβάνει. Οποιαδήποτε άλλη στάση είναι υποκριτική”.

Ας σημειωθεί ότι η Ενωση, σε ανακοίνωσή της, μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, τονίζει, μεταξύ άλλων:

“Η ΕΝΠΕ εκτιμά ότι το νέο σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο, εντός δύο ημερών, θα καταθέσει τις προτάσεις της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με στόχο να δοθεί τέλος σε ζητήματα αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που χρόνια ταλανίζουν τη λειτουργία των Περιφερειών της χώρας”.

Διαβάστε και αυτό:

Φυσικές Καταστροφές: Κέντρο Επιχειρήσεων σε κάθε Περιφέρεια και Περιφερειακός Συντονιστής

Eνστάσεις Νίκα στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία: “Την ευθύνη πρέπει να την έχει το κράτος-οποιαδήποτε άλλη στάση είναι υποκριτική”
To Top