ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενστάσεις για τη διαμεσολάβηση διατυπώνουν οι δικηγόροι

Τις επιφυλάξεις των δικηγόρων εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου του από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου.

Ο Περικλής Ξηρογιάννης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά τη διαμεσολάβηση, εξέφρασε τον σκεπτικισμό που υπάρχει στον νομικό κόσμο ως προς την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας για κάποιες διαφορές.

Εξήγησε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει ως στόχο κάποιες διαφορές να επιλύονται εξωδικαστικά και να μην καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από την πληθώρα των υποθέσεων και να απονέμεται σε συντομότερους χρόνους η δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι λοιπόν διατυπώνουν τις ενστάσεις τους ως προς την υποχρεωτικότητα της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, ως προς το ποιοι τελικά θα κάνουν τη διαμεσολάβηση (θεωρούν ότι πρέπει να γίνεται εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από δικηγόρους και όχι από άλλους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Επιπλέον θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα Μητρώο διαμεσολαβητών τοπικό, όπου θα έχουν καταχωρηθεί οι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές και ο χώρος που θα γίνονται οι διαμεσολαβήσεις να είναι οι χώροι του δικαστικού μεγάρου.

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ-ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας επεσήμανε ότι η νέα διαδικασία για τα συναινετικά διαζύγια ήδη εφαρμόζεται και εξήγησε πώς με πολύ απλό τρόπο θα μπορεί κάποιος να παίρνει συναινετικό διαζύγιο σε πολύ σύντομο χρόνο ενώπιον συμβολαιογράφου.
Αν και αρχικά οι δικηγόροι είχαν αντιταχθεί στο νομοσχέδιο για τα συναινετικά διαζύγια-εξπρές και είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη συνταγματικότητα του νόμου, τελικά εντάσσονται και οι ίδιοι στη διαδικασία, καθώς θα παρίστανται υποχρεωτικά και θα συντάσσουν τις συμφωνίες. Στη συνέχεια ο συμβολαιογράφος θα συντάσσει την πράξη που επικυρώνει τη λύση του γάμου, ενσωματώνοντας τις συμφωνίες των δύο συζύγων. Η συμβολαιογραφική πράξη θα στέλνεται στο Ληξιαρχείο όπου και θα καταχωρείται και ο γάμος θα θεωρείται λήξας.

To Top