ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενστάσεις Φαββατά-Γεωργακίλα: “Εντάχθηκαν δρόμοι που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες”

Ένσταση και επανεξέταση της πρότασης του Δήμου Καλαμάτας στο “Φιλόδημος” για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γεωργακίλας Κώστας και Φαββατάς Δημήτρης.

“Την Τρίτη 9-10-18 στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης ως έκτακτο Θέμα για έγκριση, μελέτη για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας, αιφνιδιάζοντας το σώμα καθ’ ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο και φυσικά η απόφαση για έγκριση πάρθηκε με επιφυλάξεις και προϋποθέσεις τουλάχιστον για την παράταξή μας.

ΤΟ ΘΕΜΑ
Ο υπουργός εσωτερικών καλεί τους δήμους της χώρας για την υποβολή προτάσεων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», στον άξονα προτεραιότητας «Δράσεις για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας».

Η πρόσκληση έχει συγκεκριμένο στόχο και είναι σαφής, αφορά στη χρηματοδότηση για την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης των αγροτών σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, περιγράφοντας μάλιστα και τα οφέλη πού προσδοκά να προκύψουν για τους αγρότες. Προς αποφυγή παρερμηνειών και όχι τυχαία βέβαια, διευκρινίζει:
Δεν περιλαμβάνονται δρόμοι που εξυπηρετούν τη γενική κυκλοφορία και αποτελούν μέρος ευρύτερου οδικού δικτύου, ούτε δρόμοι χαρακτηρισμένοι ως δασικοί.
– Η δράση εφαρμόζεται σε αγροτικές περιοχές, εκτός σχεδίου οικισμών και δήμων.

Επειδή ο σκοπός της πρόσκλησης είναι προφανής να στηριχθούν οι αγρότες που ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τούς να προσεγγίσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και τις γεωργικές τους καλλιέργειες και επειδή τα χρήματα δεν περισσεύουν, πρέπει η μελέτη συμμετοχής μας στο πρόγραμμα να στοχεύει στη βελτίωση των προβληματικών αγροτικών δρόμων που εξυπηρετούν αυτή την κατηγορία αγροτών. Διαβάζοντας όμως την τεχνική έκθεση και την περιγραφή του έργου έτσι όπως κατανέμεται ανά Τοπική Κοινότητα, διαπιστώνουμε ότι, η μελέτη σε μεγάλο βαθμό, δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω ανάγκες.
Εντάχθηκαν δρόμοι που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και θα απορροφήσουν σημαντικό ποσό από το κονδύλι που θα περικοπεί δυστυχώς από εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, με συνέπεια την συνέχιση της ταλαιπωρίας αυτών που δοκιμάζονται.

Την άποψη αυτή εκφράζουν και αρκετοί πρόεδροι κοινοτήτων του δήμου μας. Διαμαρτύρονται καθότι δεν γνώριζαν για την πρόσκληση και ανυποψίαστοι όταν κλήθηκαν να προτείνουν, περιορίστηκαν στο καθιερωμένο ετήσιο αίτημά τους, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός, ιδιαίτερα ορεινά χωριά με κακή πρόσβαση σε κτηνοτροφία και γεωργία.

Συνεπώς η ένστασή μας θεωρούμε ότι είναι εύστοχη και είναι άμεσο το αίτημα για επανεξέταση της μελέτης: Με αξιολόγηση των παρεμβάσεων βελτίωσης, επικέντρωση εκεί που υπάρχουν οξυμένα προβλήματα, όχι σε διασπορά έργων που αναιρούν το στόχο της χρηματοδότησης”.

Για τη δημοτική μας παράταξη
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γεωργακίλας Κώστας
Φαββατάς Δημήτρης

Διαβάστε και αυτό:

Πάνω από 1 εκατ.ευρώ από το “ΦιλόΔημος” θα ζητήσει ο Δήμος Καλαμάτας για τους αγροτικούς δρόμους

Ενστάσεις Φαββατά-Γεωργακίλα: “Εντάχθηκαν δρόμοι που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες”
To Top