ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ένωση Μεσσηνίας: Με επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση για τη Νέα ΚΑΠ και τον ρόλο της Ευφυούς Γεωργίας”

Η ΝΕΑ ΚΑΠ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Με την συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, συνεταιριστών και παραγωγών πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ξενοδοχείου REX το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε), o τεχνολογικός δίαυλος των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που συνδέει τον παραγωγικό, τον χρηματοοικονομικό και τον τεχνολογικό κλάδο, η GAIA Eπιχειρείν, η πρωτοπόρα εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών στη γεωργία και πάροχος υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας ΝEUROPUBLIC

Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο Γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε ως αιρετός εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιώργος Κατσούλης.

Παρόντες μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής κ. Θωμάς Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, ο μεγαλομέτοχος της GAIA Επιχειρείν και της Neuropublic κ. Τάσος Γαργαλάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA Επιχειρείν κ. Γιάννης Μαυρουδής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας – Η Ένωση & Πρόεδρος Δ.Σ της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα κ. Θανάσης Τσιοτίνας, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κορίνθου και Αντιπρόεδρος της GAIA Επιχειρείν κ. Χρήστος Μπαρλιάς, ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. κ. Νίκος Κουτλιάμπας (Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού), ο Γ΄ Αντιπρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε κ. Διονύσης Κακολύρης (Πρόεδρος ΕΑΣ Ζακύνθου), ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκος Μπασακίδης (Αντιδήμαρχος), ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Παύλος Γκραίκης, ο Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας κ. Βασίλης Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Γιώργος Ζακυνθινός, ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Καρδίτσας κ. Διονύσης Φόλιος, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, το αιρετό μέλος του εποπτικού Συμβουλίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε κ. Παναγιώτης Παγάνης ως εκπρόσωπος της Ένωση Μεσσηνίας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αν. Γεν. Διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πάζιος.

Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε Αλέξανδρος Κοντός ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, την Ένωση Μεσσηνίας για την υποδοχή και την φιλοξενία, παρουσίασε τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και τις παρεμβάσεις του έως τώρα, ενημέρωσε πως προτεραιότητα είναι ένα ακηδεμόνευτο Συνεταιριστικό κίνημα τονίζοντας πως ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε λειτουργεί αυτοχρηματοδοτούμενος εκπροσωπώντας 110 συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις της χώρας με συνολικό τζίρο άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ επισημαίνοντας πως όλοι τους είναι εδώ για να στηρίξουν την προσπάθεια εξυγίανσης της Ένωσης Μεσσηνίας που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου.

Τόνισε την σημασία που πρέπει να δώσουμε στην διαβούλευση της Νέας ΚΑΠ καθώς θα πρέπει να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, να κατευθύνουμε πόρους προς Νέους Αγρότες και γενικά σε αυτούς που παράγουν και πως πρέπει άμεσα να χαράξουμε στρατηγική για την επόμενη δεκαετία.
Επίσης ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας δεν αφορά μόνο ένα 4%-5% του ΑΕΠ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί η συμβολή που έχει στον κλάδο μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Στάθηκε δε, ιδιαίτερα, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ζητώντας από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα για τους Συνεταιρισμούς και τους συνεταιριζόμενους αγρότες που παράγουν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.

Ο Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA Επιχειρείν Δημήτρης Καπνιάς ανέλυσε όλες τις παραμέτρους αναφορικά με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το θα συμβεί στην ενδιάμεση κατάσταση μέχρι την εφαρμογή της Νέα ΚΑΠ που προορίζεται για το 2022 ή 2023, τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ μιας και οι άμεσες ενισχύσεις περνάνε μέσα από Εθνικό Σχέδιο που είτε θα το εκπονήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία είτε κινδυνεύουμε σε τρίτο χρόνο να απωλέσουμε εντελώς ενισχύσεις όπως ανέφερε.
Παρουσίασε σημαντικά στοιχεία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη, την συσχέτιση με τις επιδοτήσεις και την Ελλάδα και πως διαπραγματεύονται οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες. Τόνισε πως απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και η ευκαιρία είναι τώρα μιας και τα προηγούμενα χρόνια αναλωνόμασταν σε απλές διαχειριστικές αποφάσεις.
Επισήμανε πως η Νέα ΚΑΠ θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τους μετρήσιμους στόχους κάτι που θα το πετύχει μόνο με την ενσωμάτωση της Ευφυούς Γεωργίας και τέλος παρουσίασε τον ρόλο της GAIA Επιχείρειν στο ΟΣΔΕ που έχει καταφέρει να περιορίσει τα όποια πιθανά λάθη στο 2 τοις χιλίοις μέσα από την αποσφαλμάτωση που προσφέρει με τα πληροφοριακά της συστήματα και έχει καταφέρει να διασφαλίζει στο έργο, ποσοστό πληρωμών άνω του 99,5% από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη προσδίδοντας αξιοπιστία, διαφάνεια, διαύγεια και φερεγγυότητα.

Ο Πρόεδρος της Νeuropublic Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία της Ένωσης Μεσσηνίας και του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε, παρουσίασε στο κοινό την Αγροτική Καινοτομία ένα νέο σχήμα προϊόν σύμπραξης Συνεταιρισμών μεταξύ των οποίων και η Ένωση Μεσσηνίας, μεγάλων Γεωπονικών γραφείων της χώρας και της Neuropublic, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ΑγροΣυμβουλευτικής.
Ενημέρωσε πως η εφαρμογή στην πράξη της Ευφυούς Γεωργίας ακούει στο όνομα gaiasense το οποίο αποτελεί προϊόν R&D μεταξύ Συνεταιριστικού, ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών εργαστηρίων. Εξήγησε ότι το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense είναι ένα καινοτόμο εργαλείο ανάπτυξης της ψηφιακής αγροτικής συμβουλευτικής.
Η NEUROPUBLIC αναπτύσσει όλες τις τεχνολογικές συνιστώσες του συστήματος gaiasense, δηλαδή το λογισμικό, τους τηλεμετρικούς σταθμούς, τους αισθητήρες, τα υπολογιστικά συστήματα, τις αναλυτικές μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων, και επιπλέον, έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος των σταθμών σε ένα εκτεταμένο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας.
Το σύστημα gaiasense υποστηρίζεται καθημερινά από το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών του φορέα παροχής γεωργικών συμβουλών ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ οπού στην Μεσσηνία είναι η Ένωση Μεσσηνίας. Ανέλυσε πρακτικά πως ευφυής Γεωργία είναι το εργαλείο που θα μας οδηγήσει στο να παράγουμε περισσότερα, πιο ποιοτικά, με σεβασμό στο περιβάλλον, με λιγότερους πόρους, κάτι που σημαίνει ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, άρα κέρδος για την παραγωγό, το περιβάλλον και την βιωσιμότητα των καλλιεργειών.
Ανέπτυξε τις πολλαπλές διαστάσεις της ευφυούς Γεωργίας σε συστήματα λήψης αποφάσεων και διαχείρισης κινδύνου. Παρουσίασε το έως τώρα έργο εντός και εκτός χώρας. Και εξειδίκευσε στο πιλοτικό πρόγραμμα που εκτελείται στην Μεσσηνία μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας παρακολουθώντας καλλιέργειες κορωνεϊκης ελιάς συμβατική και βιολογική, ελιάς καλαμών, μαύρης κορινθιακής σταφίδας, πατάτας, σύκου, αραχίδας.

Στο τέλος ακολούθησε γόνιμος διάλογος, χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως η όλη εκδήλωση διήρκησε 4 ώρες με αμείωτο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους.

Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε της εκδήλωσης

Διήμερο γεμάτο δράσεις, συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων

Tην πρώτη μέρα της παρουσίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις του Προέδρου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε Αλέξανδρου Κοντού, συναντήσεις με αγροτικές επιχειρήσεις και τρίωρη συνάντηση με εκπροσώπους Συνεταιρισμών της Μεσσηνίας στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μεσσηνίας.

Στην συνάντηση τέθηκαν μείζονα ζητήματα του πρωτογενή τομέα, ενδεικτικά αναφέρουμε το ζήτημα των Δασμών, οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, το αυξημένο κόστος παραγωγής, ο νέος Νόμος περί Συνεταιρισμών, ο ρόλος των Συνεταιριστικών Σχημάτων και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, το ζήτημα της Νεας ΚΑΠ και του υποχρεωτικού Εθνικού Σχεδίου που βάσει αυτού θα κατανεμηθούν οι Κοινοτικοί Πόροι, η ανάγκη οι επιδοτήσεις να κατευθυνθούν προς τους Νέους Αγρότες και προς αυτούς που πραγματικά παράγουν, οι εργάτες Γης και ο ανορθολογισμός του Κράτους στην αντιμετώπιση τους, ο ρόλος του ΕΛΓΑ, η σημασία της τυποποίησης του ελαιολάδου ως ο μόνος τρόπος αύξησης της αξίας για τον παραγωγό, η ανάγκη αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της σταφίδας και του σύκου.

Ο Πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. απηύθυνε πλατιά πρόσκληση για συστράτευση και υποβολή προτάσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο διεκδικήσεων τονίζοντας πως ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. επανέφερε στη πολιτική ατζέντα τον κυρίαρχο ρόλο των Συνεταιρισμών! Και καθαρά αυτοχρηματοδοτούμενος αγωνίζεται για την μετάβαση των Συνεταιρισμών και των αγροτών τους στην επόμενη μέρα! Με το πέρας της συνάντησης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρακάθησαν σε γεύμα με τοπικά εδέσματα στον Κάρδαμο comfort cuisine!

To Top