Τουρισμός

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: Ανεξέλεγκτη παραοικονομία λόγω διόγκωσης καταλυμάτων τύπου Airbnb

Στον Νίκα εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας αναφορικά με τις “επικίνδυνες διαστάσεις” που λαμβάνει και στη Μεσσηνία η “ανεξέλεγκτη παραοικονομία” λόγω της διόγκωσης των καταλυμάτων τύπου Airbnb.  Oι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, μιλούν για φαινόμενο που οι επιπτώσεις του είχαν υποτιμηθεί, επιζητώντας τη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς όπως επισημαίνουν, υπάρχει “έλλειμμα στόχευσης και  εξειδικευμένης στατηγικής” στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου 2019, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτριος Καραλής και ο Γενικός Γραμματέας της Δημήτριος Πατριαρχέας.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας συνεχάρησαν το Δήμαρχο για την εκλογή του ως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του ευχήθηκαν επιτυχία στην επιτέλεση των καθηκόντων του, εκφράζοντας τη διάθεσή τους για στενή συνεργασία μαζί του. Τη συζήτηση, που υπήρξε εκτενής, απασχόλησαν θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του τόπου μας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, θα ακολουθήσει σύντομα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ξενοδόχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να υπάρξει κοινός βηματισμός.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Την ανάγκη για αλλαγή πορείας σε επίπεδο κεντρικού σχεδιασμού με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη της πληθώρας των στοιχείων του Τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου σε συνάρτηση με τη βελτίωση των υποδομών έθεσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ.κ. Δημήτρης Καραλής και Δημήτρης Πατριαρχέας κατά τη σημερινή ενημερωτική τους συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου και νυν Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα.

Οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων επισήμαναν στον κ. Νίκα την πτωτική πορεία που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας, όπως αποτυπώθηκε από την πρόσφατη έρευνα συγκυρίας του ΞΕΕ , που συμπαρασύρει και το Νομό Μεσσηνίας που, παρά τις ικανοποιητικές πληρότητες που σημειώθηκαν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, επανήλθε σε χαμηλά ποσοστά κρατήσεων στα ξενοδοχεία.

Τόνισαν δε, ότι το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται εξ αιτίας και της ανεξέλεγκτης παραοικονομίας που λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις στην περιοχή από τη διόγκωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) οι επιπτώσεις των οποίων στην ανάπτυξη των υγιών επιχειρήσεων του Τουρισμού είχαν, μέχρι σήμερα, υποτιμηθεί.

Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων,τα ξενοδοχεία της Μεσσηνίας έχουν υιοθετήσει προσιτές τιμολογιακές πολιτικές καθιερώνοντας προσφορές ειδικών πακέτων που ανταποκρίνονται στους επισκέπτες ελεγχόμενης οικονομικής δυνατότητας. Και αυτό, χάρη στις μικρές και σύγχρονες μονάδες που διαθέτει η περιοχή που είναι ικανές να ανταποκριθούν στην επιλεκτική τάση του διεθνούς Τουρισμού για αποφυγή της μαζικότητας με «φαραωνικού» τύπου εγκαταστάσεις, πράγμα που, όπως τονίστηκε, δεν εξυπηρετεί τις ποιοτικές αναζητήσεις των επισκεπτών.

Τονίστηκε επίσης ότι η Πελοπόννησος , ενώ διαθέτει το 70% του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας, έχει μόλις 2% μερίδιο αγοράς του συνολικού τουρισμού της χώρας, πράγμα που αναδεικνύει το έλλειμμα στόχευσης και εξειδικευμένης στρατηγικής προώθησης της περιοχής

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Τέλος, υπογραμμίστηκαν οι πάγιες θέσεις της Ένωσης για τη βελτίωση των υποδομών με την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και την αεροπορική σύνδεση με την Κρήτη που, σε συνδυασμό με τον οδικό άξονα Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης , θα συμβάλουν στην αύξηση των τουριστών και στη βελτίωση της προσβασιμότητας αίροντας τα εμπόδια ανάπτυξης των σημείων τουριστικής σημασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: Ανεξέλεγκτη παραοικονομία λόγω διόγκωσης καταλυμάτων τύπου Airbnb

Δημοφιλέστερα

To Top