ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωση Γονέων Kαλαμάτας: Θα φυτεύσουν ένα ελαιόδεντρο σε κάθε σχολείο του Δήμου-Σήμερα η πρώτη δεντροφύτευση

Συμβολική δενδροφύτευση μικρών δέντρων ελιάς στο προαύλιο κάθε Δημοτικού σχολείου του Δήμου Καλαμάτας

Τι αναφέρει το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου στις 26/11/2022, το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει κοινή δράση με το Δήμο Καλαμάτας, την Παρασκευή 25/11/2022 προκειμένου οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να γνωρίσουν την αξία του ιερού δέντρου της ελιάς.

Κατά την ελληνική παράδοση, με την γέννηση ενός παιδιού φυτεύεται μια ελιά. Η ελιά και το παιδί θα μεγαλώσουν ταυτόχρονα και όταν το παιδί θα γίνει έξι (6) ετών, η ελιά θα δώσει τους πρώτους της καρπούς. Θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα για να θυμίζει την συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής.

Η δράση, θα περιλαμβάνει τη δενδροφύτευση ενός ή δύο μικρών δέντρων ελιάς στο προαύλιο χώρο του κάθε Δημοτικού σχολείου του Δήμου Καλαμάτας. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα μέσω μίας ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί εντός σχολείου να «βαπτίσουν» τις ελιές τους σχολείου τους, δίνοντας τους ένα όνομα, μέσα από μία λίστα ονομάτων που θα τους δοθεί.

Επιπλέον κάθε σχολείο, με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό, θα ενημερώνει αναλυτικά τους μαθητές για την ιστορία και την αξία του καρπού της ελιάς, για την παραγωγή προϊόντων (π.χ ελιές, λάδι, καλλυντικά, θεραπευτικά προϊόντα) καθώς και των παραπροϊόντων του (π.χ πυρηνόξυλο, πυρηνέλαιο, πυρηνοκάρβουνο, ζωοτροφές, λίπασμα). Για το σκοπό αυτό, θα δοθεί φυλλάδιο στους εκπαιδευτικούς και θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για όλα τα προϊόντα του δέντρου της ελιάς προκειμένου να μπορέσουν να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την γνώση στους μαθητές τους.

Επίσης σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίσουμε ο επιστήμονας σε θέματα Βιοοικονομίας, Κυκλικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Μάκιος Νάσος θα επισκεφθεί ένα σχολείο που θα οριστεί, προκειμένου να κάνει μία παρουσίαση για το πως το δέντρο της ελιάς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πέρα από το θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο που θα έχει αυτή η δενδροφύτευση, σκοπός μας είναι, οι ελιές αυτές μεγαλώνοντας εντός του σχολείου να αποτελέσουν την έναρξη των μαθημάτων για τις επόμενες γενιές μαθητών αφού μετά από έξι (6) χρόνια, θα έχουν την δυνατότητα οι μαθητές να συλλέξουν τους πρώτους καρπούς, να παράγουν ελαιόλαδο ή επιτραπέζιες ελιές αλλά και να το ζήσουν βιωματικά, με επισκέψεις σε ελαιουργεία, πυρηνελαιουργεία και σε άλλες μονάδες επεξεργασίας των υπολειμμάτων του καρπού της ελιάς.

Η δράση με θέμα την παγκόσμια ημέρα ελιάς θα πραγματοποιηθεί στα εξής σχολεία:

2ο, 4ο, 6ο, 7ο, 10ο-πειραματικό , 11ο
12ο, 16ο, 18ο, 19ο, 21ο, 22ο
23ο νηπιαγωγείο , 24ο
ΛΕΪΚΩΝ ΒΕΡΓΑΣ , ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τους συλλόγους γονέων θα πραγματοποιήσουν από το πρωί τη δράση αυτη στα σχολεία που αναφέρονται παραπάνω.
Την αρχή θα την κάνει το 10ο πειραματικό σχολείο στις 8.30πμ. Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τον σύλλογο γονέων του 10ου-πειραματικού σχολείου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη δενδροφύτευση του ιερού και συμβολικού δέντρου της ελιάς.
Επιπλέον η ειδική γραμματέας και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης θα παρευρεθούν στο 4ο και 18ο Δημοτικό.

Ακόμη ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τον επιστημονικό συνεργάτη της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κο.Νασο Μακιο θα επισκεφτούν τα παρακάτω σχολεία στις

10.00πμ στο 19ο δημοτικό
11.00πμ στο 6ο δημοτικό
12.00πμ στο δημοτικό Λεϊκων.

Τελος σας ενημερώνουμε ότι μαζί με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο θα βρίσκεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στις 11.00πμ η Γ.γραμματέας της Ένωσης για να πραγματοποιηθεί η δράση και με την βοήθεια των μαθητών του σχολείου να γίνει μια ακόμη δενδροφύτευση ελιάς.

Ένωση Γονέων Kαλαμάτας: Θα φυτεύσουν ένα ελαιόδεντρο σε κάθε σχολείο του Δήμου-Σήμερα η πρώτη δεντροφύτευση
To Top