ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για το «πόθεν έσχες» – Φυλάκιση 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο

Ένοχο για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες» έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων το ζεύγος Παπαντωνίου.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ (όπως και πρωτόδικα).

Συνολικά το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλει περίπου 100.000 ευρώ για να μην οδηγηθεί στην φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του ζευγαριού και συγκεκριμένα την επικαρπία του σπιτιού της Κηφισιάς που ανήκει στον γιο του ζευγαριού.

Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε, όταν εντοπίστηκε από τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ζευγαριού είναι σε βαθμό πλημμελήματος για τα οικονομικά έτη 2008, 2009 και 2010.

Η κατηγορία για την οποία καταδικάστηκαν τελεσίδικα αφορούσε στο ότι δεν είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση Πόθεν Έσχες τη κατάθεση των 1.311.000 ευρώ της Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι ίδιοι αρνούνται ότι είχαν δόλο να αποκρύψουν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση, αν και ο πρώην υπουργός όταν είχε αποκαλυφθεί η υπόθεση επέμενε κιόλας ότι η σύζυγος του δεν είχε λογαριασμό στην HSBC της Ελβετίας.

Όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, “πίστευαν ότι δεν είχαν νομική υποχρέωση να δηλώσουν στο Πόθεν Έσχες καθώς θεωρούσαν ότι αφού έγιναν καταπίστευμα, δεν είχαμε πλέον την κυριότητα τους“.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, Στυλιανός Παπαδάκης ο οποίος υποστήριξε πως όλες οι κινήσεις του ζευγαριού από το 2000 μέχρι το 2010 που αφορούν στην επίμαχη τραπεζική κατάθεση αποδεικνύουν ότι υπήρξε μεθόδευση.

Οικογενειακός φίλος του ζευγαριού ο οποίος κατέθεσε σαν μάρτυρας υποστήριξε ότι συμβούλευσε την κυρία Κουράκου να μεταφέρει τα χρήματα σε trust προκειμένου να περάσουν στα δυο παιδιά της από τον πρώτο της γάμο.

Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, είχαν καταδικαστεί για προηγούμενες πράξεις που αφορούν τα έτη 2008 και 2009 σε ποινές φυλάκισης 4 ετών ο καθένας, ενώ για την πράξη του 2010 καταδικάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ο καθένας και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Εισαγγελέας: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβή δήλωση Πόθεν Έσχες, εισηγήθηκε και η εισαγγελέας της έδρας.

Όπως τόνισε στη αγόρευση της:”τα ταμειακά αποθέματα του ζεύγους σε λογαριασμούς στην Ελλάδα το 1999 έχουν τεράστια διαφορά με αυτά το 2000. Δεν προέκυψε ότι υπήρχε δυνατότητα αποταμίευσης τέτοιου ποσού από τα χρήματα του πρώην συζύγου της Στ. Κουράκου, ενώ δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία αγνοείται”.

Ήταν σύζυγοι που συμβιώνουν, ουδείς λόγος υπήρχε να αποκρύψει η κυρία Κουράκου την ύπαρξη του trust από τον σύζυγο της.
Εφόσον προέρχονταν από τον πρώην σύζυγο γιατί να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτή του ποσού ο πρώτος κατηγορούμενος. Αυτός που μεσολάβησε για κατάθεση ήταν φίλος του δεύτερου κατηγορούμενου. Δεν ήξεραν ότι έπρεπε να το δηλώσουν. Οποιοδήποτε πολίτης θα ρωτούσε εκατό φορές νομικούς για το εάν έπρεπε να το δηλώσει. Να κηρυχθούν ένοχοι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι”.

Απόντες από τη διαδικασία ήταν και οι δυο κατηγορούμενοι

Η υπόθεση αφορά στην κατάθεση των 1.311.000 ευρώ, που διατηρούσε από το 2000 η Σταυρούλα Κουράκου στην Ελβετία και ουδέποτε δηλώθηκε.
Τα χρήματα εμφανίζονται να μεταφέρθηκαν μετρητά στην τράπεζα του εξωτερικού το 2000, με τη βοήθεια του Γιώργου Κανδαλέπα, συνεργάτη και κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου και επαναπατρίστηκαν το 2010 σε λογαριασμό των γιων της Σταυρούλας Κουράκου, ενώ το 2008 είχαν μεταφερθεί σε “trust” με τη συμμετοχή υπεράκτιας εταιρίας.
Αυτό υποστήριξε στο δικαστήριο και ο Στυλιανός Παπαδάκης, ελεγκτής του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι το 31-12- 99 τα ταμειακά διαθέσιμα του ζεύγους στην Ελλάδα ήταν στα 105.000 ευρώ ως το 2000 βλέπουμε το ποσό των 1,311 εκατ. ευρώ.

“Θεωρώ πως σε όλες τις κινήσεις υπήρχε μεθόδευση. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν μετρητά εκτός Ελλάδος για να κατατεθούν στο εξωτερικό και σε δεύτερο επίπεδο το 2010 δημιουργείται ένα καταπίστευμα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τέλος επαναπατρίζονται με ευεργετικές διατάξεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα από το 2008 ήταν σε καταπίστευμα, άρα δεν είχαν υποχρέωση να το δηλώσουν καθώς και ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν γνώριζε καν την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού.

ΠΗΓΗ:NEWS247

Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για το «πόθεν έσχες» – Φυλάκιση 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο
To Top