ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας: Εγκρίθηκε παρά τις ενστάσεις για την έδρα και την αποτελεσματικότητά του

Tην ίδρυση Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου μεταξύ Ελληνικής Αστυνομίας και Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος τέθηκαν όλες οι ενστάσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναφορικά με το κατά πόσο τελικά θα συμβάλλει αυτή η σύμπραξη στο διαχρονικό πρόβλημα της παραβατικότητας στην Καλαμάτα και κυρίως στα χωριά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ενστάσεις που είχαν να κάνουν με την έδρα του Κέντρου που δεν τη θέλουν στο κέντρο της Καλαμάτας, αλλά στα περίχωρα, εκεί που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Ενστάσεις ως προς την επεξεργασία των δεδομένων από τη χρήση των καμερών κυκλοφορίας, που θα μπουν σε επίμαχα σημεία δρόμων, αλλά και στις εισόδους των χωριών.

Αλλά και ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Συντονιστικού, καθώς όπως ειπώθηκε (Χριστόπουλος): "και πάλι κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί", ή ότι πρόκειται για "δημαγωγικό σχέδιο" (Μπεχράκης) καθώς κατ'ουσίαν έρχεται να καλύψει την έλλειψη αστυνομικής δύναμης στα χωριά μέσα από αυτή τη σύμπραξη με τη Δημοτική Αστυνομία. "Πάμε να δημιουργήσουμε εταιρεία security", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Παρά τις επιφυλάξεις και τις εκατέρωθεν ενστάσεις το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο εγκρίθηκε και ψηφίστηκε (με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση που το καταψήφισε, και τον Σταμάτη Μπεχράκη που ψήφισε λευκό) το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Καλαμάτας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα έχει έδρα στο κτήριο του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας στην Αριστομένους, και συγκεκριμένα τον ημιώροφο του κτηρίου, χώρο που χρησιμοποιεί η Δημοτική Αστυνομία.

Σε αυτή τη μικρή αίθουσα, στον ημιώροφο του ιστορικού Δημαρχείου της Αριστομένους, θα είναι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στο Δήμο Καλαμάτας

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΜΕ...ΩΡΑΡΙΟ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 24ΩΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εντάσεις ως προς το ωράριο λειτουργίας,  τις οποίες έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσαπόγας, διότι ως γνωστόν η παραβατικότητα δεν έχει ωράριο. Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Κέντρο, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας θα λειτουργεί καθημερινές από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, εκτός από τις Κυριακές και τις αργίες, αλλά θα έχει και περιορισμένο ωράριο και τα Σάββατα αφού θα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 12.30 το βράδυ. Αντί της 24ωρης λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, δυστυχώς επιλέγεται η περιορισμένη λειτουργία του που σημαίνει ότι τις υπόλοιπες ώρες οι παραβάτες μπορούν να αλωνίζουν. Οπως ζήτησε ο Κωστας Τσαπόγας, χρειάζεται διεύρυνση του ωραρίου καθώς "η παραβατικότητα αυτές τις ώρες παρουσιάζεται".

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΡΙΟΧΩΡΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ;"

Στη δραματική διαπίστωση ότι η Πολιτεία έχει αποτύχει στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της ενσωμάτωσης των Ρομά στην κοινωνία, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου, Γιάννης Χριστόπουλος. " Το ζήτημα με τους Ρομά δεν είναι αστυνομικό, είναι σύνθετο. Η πολιτεία θα πρέπει να δει ότι απέτυχε. Απέτυχε στο επίπεδο της στέγασης και στη Μεσσηνία. Κρύψαμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Τους βάλαμε στον κάμπο και μετά από ένα μήνα έφυγαν..Απέτυχε στην εκπαίδευση των Ρομά. 25 χρόνια μετά πείτε μου αν ένα παιδάκι Ρομά ενσωματώθηκε! Τα σωρεύσαμε σε συγκεκριμένα σχολεία. Αν πάτε στο Ασπρόχωμα έχουν φύγει όλα. Γιατί κοροϊδευόμαστε; Απέτυχε και με τις επιδοτήσεις των Ρομά. Δεν θα λυθεί το ζήτημα με την εξ αποστάσεως επιτήρηση. Πιστεύετε ότι θα λύσει το Συντονιστικό το πρόβλημα στο Αριοχώρι ή η επίβλεψη από τα ραντάρ και τις κάμερες μέσα από τα γραφεία;Δεν θα το λύσουν. Χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση του θέματος. Να πάμε μέσα στα σχολεία της Καλαμάτας τα τσιγγανόπουλα. Να τους καταγράψουμε. Θα ψηφίσω υπέρ, αλλά βάζουμε πάλι κάτω από το χαλί το πρόβλημα".

MΠΕΧΡΑΚΗΣ:"Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ"

Την σκοπιμότητα της συγκρότησης  Συντονιστικού Κέντρου αμφισβήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μάκαρη, Σταμάτης Μπεχράκης, χαρακτηρίζοντας ως "δημαγωγικό το σχέδιο", υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "παρορμητικό σχέδιο που δεν είναι τεκμηριωμένο", με πως η Δημοτική Αρχή παράγει φρούδες ελπίδες μέσω του Συντονιστικού Κέντρου για επίλυση της παραβατικότητας.  Όπως είπε "Πήγαμε στον Χρυσοχοϊδη να ζητήσουμε αστυνομικούς,και ερχόμαστε τώρα να μας ζητάει δημοτικούς αστυνομικούς  για να κάνουν αυτό που τους ζητήσαμε. Όπως τα παιδάκια που πήγαν για κάλαντα στον υπουργό για να πάρουν κανένα ευρώ και βγαίνει ο Υπουργός και λέει δώστε μου και κάτι παραπάνω που ήρθατε να μου τα πείτε".

ΛΙΑΠΠΑΣ: "ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ"

Το Συντονιστικό Κέντρο να είναι σε κάποιο από τα χωριά που υπάρχει πρόβλημα και όχι μέσα στην Καλαμάτα ζήτησε ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου, Λεωνίδας Λιάππας, διερωτώμενος ποιος θα έχει την ευθύνη αν γίνει αυτοδικία, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Αναφέρθηκε και σε περιστατικό δικό του καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος έχει δει τρεις φορές να λεηλατείται το σπίτι του στο Αριοχώρι.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: "ΣΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ" 

Στην εμπειρία του ως δήμαρχος Αρφαρών και στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας τότε στα χωριά αναφέρθηκε ο Ανδρέας Καραγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι και ένας αστυνομικός να υπάρχει στα χωριά είναι αποτρεπτικός λόγος για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Αναφέρθηκε στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων στα χωριά που συνέβαλε στη διόγκωση του προβλήματος και δήλωσε πως το Συντονιστικό πρέπει να έχει έδρα σε κάποιο από τα χωριά που υπάρχει πρόβλημα και όχι εντός της Καλαμάτας. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό όταν ήταν Δήμαρχος Αρφαρών, που ζητούσε εναγωνίως αστυνομική δύναμη για μια διάρρηξη που ήταν σε εξέλιξη, και του απαντούσαν πως δεν είχαν περιπολικό, δεν είχαν προσωπικό να στείλουν. "Και το περιπολικό ήταν στο Πήδημα και έπινε ούζα!", είπε χαρακτηριστικά,  συμπληρώνοντας "Δεν μπορούσαν να ελέγξουν τίποτα".

Οι αρμοδιότητες του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου όπως προκύπτουν από το προσχέδιο του Μνημονίου Συνεργασίας:

Βασιλόπουλος: "Δεν πάμε να φτιάξουμε μια Αστυνομική Διεύθυνση στο παλιό Δημαρχείο-Άλλος είναι ο ρόλος του Συντονιστικού"

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, υπεραμύνθηκε του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, εξήγησε ότι ήταν πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη που άκουσε τα αιτήματα και την αγωνία των προέδρων των χωριών του Δήμου που πλήττονται από την παραβατικότητα. Ο Δήμαροχος εξήγησε ποιος θα είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου. Την κατάσταση που βιώνουν στα χωριά τους περιέγραψαν οι πρόεδροι των χωριών, εκτιμώντας ότι το Συντονιστικό Κέντρο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην περιοχή τους.

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Την φυσική παρουσία των αστυνομικών στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας και όχι τόσο την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω Συντονιστικού Κέντρου έχουν ανάγκη οι δημότες, υποστήριξε ο Βασίλης Τζαμουράνης, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο θα πετύχει το εγχείρημα αυτό με το Συντονιστικό Κέντρο. Μάλιστα πρότεινε προκειμένου να υπάρχει έντονη παρουσία αστυνομικών με περιπολίες, πέρα από το ένα αστυνομικό όχημα με το οποίο ο Δήμος θα πληρώσει για να στελεχωθεί με αστυνομικούς, να αγοραστεί και δεύτερο αρκεί να δεσμευτεί η Ελληνική Αστυνομία να το στελεχώσει.

ΜΑΚΑΡΗΣ: "Δεν καταλαβαίνω την ανάγκη ύπαρξης Συντονιστικού-Δεν μπορούν να συντονιστούν ένα αστυνομικό τμήμα με τη Δημοτική Αστυνομία;"

Ενστάσεις και για την αποδυνάμωση της Αστυνομίας από τη μεταφορά στο Συντονιστικό στο Ιστορικό Δημαρχείο, Αστυνομικών. "Μήπως υπάρχει σπατάλη πόρων και ανθρώπων με αυτή την κατάσταση;" διερωτήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες". "Επιμένετε να βρίσκεται το Συντονιστικό Κέντρο στο κέντρο της Καλαμάτας. Δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν έχει τα περισσότερα προβλήματα. Μάλιστα ο Μανώλης Μάκαρης υποστήριξε ότι ένα αίτημα για ίδρυση αστυνομικού τμήματος στην περιφέρεια της Καλαμάτας θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικό. "Αμφιβάλλω αν ένα τέτοιο σχέδιο πρόκειται να πετύχει. Είναι ένα θετικό βήμα, δεν το ακυρώνω, ωστόσο θεωρώ ότι οπωσδήποτε μόνο ένα αστυνομικό τμήμα στην περιφέρεια της Καλαμάτας, μόνο έτσι  μπορεί να γίνει ουσιαστική αστυνόμευση.

ΑΛΕΙΦΕΡΗ: "Το Συντονιστικό Κέντρο θα εστιάσει σε κάποιους τομείς που έχουμε τεράστια προβλήματα και θα βοηθήσει", δήλωσε η Ελένη Αλειφέρη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ήθελε να βάλει προσκόμματα θέτοντας ενστάσεις για το κόστος, τα προσωπικά δεδομένα, ή την έδρα του Κέντρου-για την οποία δήλωσε ότι δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Ας ξεκινήσουμε όμως, είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκινήσουμε". Παράλληλα υπεραμύνθηκε των Μνημονίων Συνεργασίας του Δήμου με άλλους φορείς, καθώς όπως είπε, μόνο όφελος μπορεί να έχει ο Δήμος.

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

 

Δημοφιλέστερα

To Top