ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο ΕΛΑΣ-Δημοτικής Αστυνομίας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ιδρυθεί και θα λειτουργεί

Μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών του Δήμου Καλαμάτας δίνει το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος της πόλης Θανάσης Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους Προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων αλλά και με την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κινητικότητα υπάρχει μετά και την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Μεσσηνία κι έκτοτε έχουν γίνει σοβαρές επαφές και συσκέψεις με τον Θανάση Βασιλόπουλο και τους επιτελείς του Υπουργού, με βασικό στόχο την δημιουργία του τρίτου στην Ελλάδα, Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για μια επιχειρησιακή πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του δήμου Καλαμάτας, μετά τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, για ένα κοινό κέντρο δράσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, με την ένωση δυνάμεων Αστυνομίας και Δήμου.

Η καλή λειτουργία του Κέντρου θα επιδιώξει να κάνει τους πολίτες ασφαλείς, θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας, θα καταπολεμήσει όλες τις εγκληματογόνες πράξεις, από το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά, τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι την ανομία και την αταξία που υπάρχει σε διάφορες περιοχές της πόλης, έτσι ώστε οι πολίτες να χαίρονται την πόλη, τις πλατείες, τους δρόμους, να μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα και ελεύθερα και να αισθάνονται ότι κυκλοφορούν σε μια δημοκρατική, εύνομη πολιτεία, η οποία φροντίζει οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι απόλυτα ασφαλείς.

Να επισημάνουμε ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν μειωθεί οι δείκτες παραβατικότητας από τους Ρομά που κατοικούν στον Δήμο Καλαμάτας, κι αυτό γιατί η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, έχει επανδρώσει με επιπλέον προσωπικό τις ομάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες καθημερινά διεξάγουν επιχειρήσεις σε συνεργασία και με άλλες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης, οι οποίες έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα.

ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Μέσα στο προηγούμενο πεντάμηνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση του Κέντρου το οποίο θα διαθέτει σύγχρονα τεχνολογικά μέσα εικόνας, ήχου και δεδομένων και ήδη έχει σχεδιαστεί επί χάρτου και γίνονται οι τελευταίες βελτιώσεις και διαβουλεύσεις. Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες επιχειρήσεις της Αστυνομίας, βρέθηκε στην πόλη μας και είδε τους χώρους στο Ιστορικό Δημαρχείο που πρόκειται να στεγαστεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο και το οποίο θα λειτουργεί με όλες τις νόμιμες διαβεβαιώσεις και προδιαγραφές, από πιστοποιημένο προσωπικό. Ο Δήμος Καλαμάτας θα αναλάβει το κόστος εξοπλισμού του Κέντρου με μηχανήματα και με ένα περιπολικό όχημα. Εναλλακτικά, αν ο χώρος δεν επαρκεί, υπάρχει η σκέψη να στεγαστεί το Κέντρο στο ΒΙΟΠΑ, όμως επιχειρησιακοί λόγοι το θέλουν στο κέντρο της πόλης.

Ενημέρωση για το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Δημοτικής & Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας

Για τον λόγο αυτό, την Πέμπτη 4 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή όλων των Αντιδημάρχων, Προέδρων Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Άριος, Πλατέως, Αρφαρών, Πολιανής, Ασπροπουλιάς, Θουρίας, καθώς και του Προέδρου της Κοινότητας Καλαμάτας, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Χρ. Μαλαπάνη» στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.

Αντικείμενο της σύσκεψης η ενημέρωση των Προέδρων των Κοινοτήτων για το «Μνημόνιο Συνεργασίας – Ενεργειών Ελληνικής Αστυνομίας & Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας», στο πλαίσιο της ληφθείσας απόφασης μεταξύ των δύο φορέων για την ίδρυση και λειτουργία «Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας Δήμου Καλαμάτας».

Ο Δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος – όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Δήμου – τόνισε ότι σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου θα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών. Επιπλέον, θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Το ανωτέρω κέντρο θα στελεχώνεται από Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης και από Προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.

Μέσω του Ε.ΣΥ.Κ. προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως:

Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών.
Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές.
Αντιμετώπιση παρεμπορίου.
Πολιτική Προστασία.
Έλεγχος παράνομων σταθμεύσεων.
Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.
Περιπολίες σε περιοχές του Δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα.
Έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.
Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου στη σύσκεψη και πάντα σε επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Ε.ΣΥ.Κ. προγραμματίζεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

To Top