ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγγραφο “βόμβα” της Περιφέρειας για την ποιότητα νερού σε Λαγκάδα και Πύργο Δυτικής Μάνης

“EKTOΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ” ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΩΝ

Έγγραφο- κόλαφο για τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Μάνης δημοσιοποιεί σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που αφορά την ποιότητα του νερού σε συγκεκριμένα χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης (Λαγκάδα και Πύργο). Νερό με κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, αλλά και μια σειρά από παραλήψεις σε θέματα απολύμανσης -χλωρίωσης του νερού, εντόπισαν οι αρχές, μετά τις δειγματοληψίες μικροβιολογικής και χημικής ανάλυσης,  που έκαναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ζητώντας τότε, από τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Μάνης να λάβει άμεσα μέτρα.

Στο έγγραφο  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μεσσηνίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, επισημαίνεται οτι κατόπιν καταγγελιών κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, τόσο για την ποιότητα του νερού όσο και για την επάρκειά του, έγιναν δειγματοληψίες νερού στις 13 Ιουλίου και στις 5 Αυγούστου. 

ΝΕΡΟ ΜΕ ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΥΣ

Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο της Περιφέρειας,  έδειξαν πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα νερού και συγκεκριμένα: “αυξημένο μικροβιακό φορτίο, δεν υπήρχε επάρκεια νερού, δεν γινόταν συστηματική και ελεγχόμενη απολύμανση (χλωρίωση), εντοπίστηκαν δείκτες μικροβιολογικής επιβάρυνσης (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι κλπ ), άνοδος των χλωριούχων και της αγωγιμότητας(εσωτερικό δίκτυο Λαγκάδας). Επιπλέον διαπιστώθηκε από την Υπηρεσία της Περιφέρειας ότι δεν είχαν οριστεί συγκεκριμένα πρόσωπα για να παρακολουθούν τη σωστή λειτουργία και να συντηρούν τον εξοπλισμό απολύμανσης του πόσιμου νερού, ώστε να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζει η Νομοθεσία. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, δεν γινόταν σωστή απολύμανση του νερού και δεν τηρούνταν ειδικό βιβλίο (αρχείο) καταχώρησης των αποτελεσμάτων. Το έγγραφο της Υπηρεσίας κατέληγε ως εξής:

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη και στα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, και στους αρμόδιους φορείς, και στους καταγγέλλοντες, καθώς και στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας. Διαβάστε εδώ αναλυτικά το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Μεσσηνίας:

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

“Ζητήματα με την ποιότητα του νερού ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Μάνης, το περασμένο καλοκαίρι”

Τα προβλήματα που προέκυψαν στην διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού ως προς την ποιότητα του πόσιμου νερού σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Μάνης αποτελούν το θέμα εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το εν λόγω έγγραφο μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ

Δεν γνωρίζουμε γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου επέλεξε να δημοσιοποιήσει τώρα το συγκεκριμένο έγγραφο. Όταν τίθενται θέματα Δημόσιας Υγείας, θέματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα και την ασφάλεια του πόσιμου νερού οι κάτοικοι της περιοχής και των συγκεκριμένων χωριών που παρουσιάστηκε το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι ενημερωμένοι από τότε (31 Αυγούστου).  Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε έρθει τότε από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης. Ο Δήμος έλαβε στο μεσοδιάστημα τα μέτρα που προβλέπει το συγκεκριμένο έγγραφο; Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να το δημοσιοποιούμε 40 μέρες μετά δεν βοηθάει κανέναν.

Μαίρη Περδικέα

Έγγραφο “βόμβα” της Περιφέρειας για την ποιότητα νερού σε Λαγκάδα και Πύργο Δυτικής Μάνης
To Top