ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Ενδυμασία κι οπλισμός στα χρόνια της επανάστασης” εκδήλωση αφιερωμένη στην Β.Καρέλια

ΛΥΡΑΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ κ.ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΕΡΓΑΝΤΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Εκδήλωση με τίτλο: «Ενδυμασία και οπλισμός στα χρόνια της Επανάστασης – Άρματα στο ζωνί της Λευτεριάς» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, από την Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Ηλία Περγαντή.

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0532

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0535

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0537

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0538

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0540

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0541

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0543

Στην εκδήλωση ο δημιουργός παρουσίασε με λόγο, προβολή και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, μέρη της ενδυμασίας και του οπλισμού των αγωνιστών και αγωνιστριών της Επανάστασης του 1821 καθώς και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα παραπάνω, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Αγγελή και Αναστάσης Σκοπετέας, εκπρόσωπος του Σεβ.Μητροπολίτη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κοσμόπουλος, μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας κι εκπρόσωποι συλλόγων παρακολούθησαν την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Κατερίνα Μπάμπαλη.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Λύρας στην ομιλία του αναφέρθηκε με θερμά λόγια για το έργο του κ.Περγαντή, ενώ αφιέρωσε την εκδήλωση στην κυρία Βικτωρία Καρέλια.

Σας υποδεχόμαστε στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας που φέρει το όνομα του πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, Νικολάου Πολίτη. Πρόκειται για τον πλέον σημαντικό λόγιο σκαπανέα, όπως δίκαια τον έχουν χαρακτηρίσει, ο οποίος με πάθος και επιστημονική γνώση κατάφερε να φέρει στο προσκήνιο τη γνήσια ελληνική παράδοση με τον πλούτο της και τη λαογραφία ως πρωτότυπο επιστημονικό μέσο ανάγνωσης της ψυχής του λαού μας. Η πόλη της Καλαμάτας είναι αιωνίως ευγνωμονούσα για το θεμελιώδες έργο του.

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0574

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0579

PERGANTHS-PNEYMATIKOimage00002

PERGANTHS-PNEYMATIKOimage00005

Ημέρα ξεχωριστή η σημερινή και για έναν άλλον, επίσης, σημαντικό λόγο. Πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την απονομή τιμητικής διάκρισης από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Πρόεδρο της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια, επί σειρά ετών Πρόεδρο του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων στην Καλαμάτα και επίτιμη Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής Καλαμάτας, συλλέκτρια και δημιουργό της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών, κυρία Βικτωρία – Μαργαρίτα Καρέλια. «Ο χρυσός σταυρός του τάγματος της ευποιίας είναι το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς σας», ανέφερε χτες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ήταν αδόκιμο να προσθέσω σήμερα κάτι παραπάνω από το αυτονόητο.

Υψίστη η τιμή για την πόλη μας η διάκριση, η παρουσία, η προσφορά της κυρίας Καρέλια στον ελληνικό πολιτισμό. Επομένως, το ελάχιστο που οφείλουμε εμείς να πράξουμε είναι να της αφιερώσουμε τη σημερινή εκδήλωση.

Κυρία Βίκυ σας ευχαριστούμε για όλα.

Είναι θαυμαστό όντως το ταξίδι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος και να προσδιορίσει τι τον κάνει να συγκινείται περισσότερο. Τα ιστορικά γεγονότα αντιπαλεύουν με τις μορφές των ηρώων, οι εικόνες από την ελληνική φύση αντιμάχονται με τα συναισθήματα που οι ίδιες προκαλούν.
Ένα τέτοιο ταξίδι ζήσαμε αυτές τις ημέρες στον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Η υπομονή, η επιμέλεια, η αγάπη του συλλέκτη Σπύρου Κατσίρα και του Συλλόγου των Ελληνομνημόνων Καλαμάτας συνδυάστηκαν μοναδικά με τη μεθοδικότητα, την πολυγνωσία, την καλλιέργεια του φωτογράφου- συλλέκτη- ανθολόγου Ηλία Περγαντή.
Τους ευχαριστούμε θερμά για τη μοναδική θέαση και εις άλλα με υγεία!
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καλαμάτας που ενέταξε την πραγματοποίηση των δυο εκθέσεων στον εορταστικό «Μάρτιο της Ελευθερίας» του Δήμου Καλαμάτας.

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0544

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0547

Ευχαριστούμε τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου για τη φροντίδα και τη μέριμνα, όπως, επίσης, τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας για τη συνεργασία.
Ευχαριστούμε τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης μας για την κάλυψη των εκδηλώσεων με τα αφιερώματα τους, αλλά πάνω από όλους ευχαριστούμε τους επισκέπτες των δυο παράλληλων – συγγενικών, όπως ανέφερα στα εγκαίνια – εκθέσεων.
Ξεχωριστή ημέρα ήταν η επίσκεψη και ξενάγηση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 23η Μαρτίου 1821 και την, όπως προβλέπεται, ανακήρυξη της σε επίτιμη Δημότη Καλαμάτας από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Συγκινητικές, όμως, ήταν οι στιγμές από τις επισκέψεις των μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι οργανωμένα δεδομένων των συνθηκών έσπευσαν να θαυμάσουν τα κειμήλια και τις φωτορεαλιστικές εικόνες.

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0554

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0557

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0566

Η απήχηση αυτή μας έφερε σήμερα εδώ στο κλείσιμο αυτό των εκδηλώσεων. Μέσα στην αντάρα και στη σύγχυση της ζωής στην πόλη μας με τα μηχανοκρατικά χαρακτηριστικά της αποτελεί πολύτιμο οδηγό, που μας βοηθά να μεταφερθούμε με ασφάλεια εκεί που είναι οι ρίζες μας. Εκεί που ο άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει την ταυτότητα του.
«Άρματα στο ζωνί της Λευτεριάς» δεν είναι μια εκδήλωση αρχαιολαγνείας. Το να είσαι απόγονος αυτών που έγραψαν με το σπαθί τους τη λέξη Ελευθερία σημαίνει ταυτόχρονη υποχρέωση να ανακαλύψεις τη δική σου Επανάσταση, να διαμορφώσεις το δικό σου μέλλον με νέες ιδέες.
Είμαστε λαός που αγωνίστηκε και δεν του χαρίστηκε η εθνική ανεξαρτησία του και ακόμα και η ενδυμασία του στα χρόνια της Επανάστασης έγινε σύμβολο του Αγώνα του. Η φουστανέλα, ένδυμα της εποχής εκείνης, έγινε το σύμβολο του ιερού αγώνα και έκτοτε τη φοράει όλη η ρωμιοσύνη.
Ο Ηλίας Περγαντής, ερασιτέχνης φωτογράφος από τη Σπάρτη, συλλέκτης ουσιαστικά εμπειριών, θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τη φορεσιά αυτών των πολεμιστών. Οι λερές φουστανέλες, οι μπαλωμένες βράκες, τα λεπτοδουλεμένα γιλέκα και φέρμελες, τα μεϊντάνια, το φάριο και ο ντουλαμάς ενσωματώνουν την πολυαίωνη ελληνική ιστορία. Η πορεία της ελληνικής φορεσιάς στο χρόνο αναπτύχθηκε και αφέθηκε στην επίδραση της ιστορίας, του περιβάλλοντος, των θεσμών, των ηθών και των εθίμων, καταλήγοντας σε αναρίθμητες παραλλαγές ακόμα και στην ίδια περιοχή.
Οι ραφτάδες της εποχής – τερζήδες ή ελληνορράπτες -πρόσωπα σεβαστά εκείνα τα χρόνια- στόλισαν τις φορεσιές όχι με την υλική καλλιτεχνική τους διακόσμηση, αλλά με μια βαθύτερη παρακαταθήκη, την αποτύπωση των εκδηλώσεων του ανθρώπου, της οικονομικής, γεωγραφικής και συναισθηματικής του κατάστασης.
Το συναξάρι, όμως, της Επανάστασης δε γράφτηκε με τον αργαλειό, τα μυριοπλουμισμένα και τα κεντίδια, αλλά με τα άρματα. Και, όπως διαβάζουμε στον όρκο των Φιλικών, «μεταξύ ημών και των τυράννων της πατρίδος μας, το πυρ και ο σίδηρος είναι τα μόνα μέσα της διαλλαγής και τίποτε άλλο»

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0567

PERGANTHS-PNEYMATIKODSC-0573

Τα όπλα υπήρξαν το μέσο διεκδίκησης της ελευθερίας, φυλάσσονται και κληροδοτούνται στους απογόνους, προστατεύονται από αφιερωμένους συλλέκτες ως σύμβολα τιμής, αξιοπρέπειας, πολεμικής αρετής, ως ιερά κειμήλια.
Η Πνοή της Ελευθερίας στις 23 Μαρτίου 1821 έπνευσε στην Καλαμάτα, η οποία έσυρε τον χορό της Επανάστασης. Σήμερα στο ιστορικό της κέντρο στεγάζει με καύχημα και ευγνωμοσύνη τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρίας Γεωργίου Καρέλια, έχει την έδρα του ο δραστήριος Σύλλογος των Ελληνομνημόνων με τα μοναδικά κειμήλια και την πληθωρική παρουσία και δράση και ταυτόχρονα πλαισιώνεται από πλήθος πολιτιστικών συλλόγων που με ζωντάνια και ενθουσιασμό αποδεικνύουν με την παρουσία τους ότι η παράδοση συγκινεί, ενώνει και εμπνέει. Η Καλαμάτα με τους Αγίους Αποστόλους και την Προκήρυξή της «δικαίω τω λόγω» επικαλείται και στη σημερινή δύσκολη στροφή της ιστορίας και της ανθρωπότητας ότι ευτυχία θα πει λευτεριά, λευτεριά δε θα πει ψυχή δυνατή!
Η Καλαμάτα με τα μνημεία της, ιστορικά και νεώτερα, τιμάται και τιμά την Ιστορία που απλόχερα την προίκισε. Η Καλαμάτα με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200χρονα από την Ελληνική Επανάσταση με την εξωστρέφεια και τη συνομιλία με το παρόν έδειξε ότι παραμένει πόλη πρώτα ελεύθερη!

ΟΛΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΕ VIDEO ΤΟΥ MESSINIALIVE.GR

To Top