Κορονοιος

Εμβόλιο : «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 55-59 και 50-54 ετών

Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 55-59, αλλά και 50-54 ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, για τον εμβολιασμό ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

ANAYTIKA OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ Μ.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

“Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, 27 Δεκεμβρίου, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.530.000 εμβολιασμοί. 1.760.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 16,75%. Και 770.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 7,35%.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, τελευταίες επικοινωνίες με τις εταιρείες διαμορφώνουν τις παραδόσεις ως εξής.

Από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

Από την εταιρεία Johnson & Johnson, είναι αυτά που έχουμε ήδη ανακοινώσει, μια μικρή ποσότητα εντός του Απριλίου, 33.600 τις έχουμε ήδη παραλάβει και ακολούθως τις 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν ένα αριθμό δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα την Παρασκευή έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, η ομάδα Β.

Μέχρι στιγμής, από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 153.000 συμπολίτες μας και την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 55-59 και ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 50-54.

Τις επόμενες μέρες, μετά το άνοιγμα, αφού έχουμε μια αποτύπωση πώς έχουν κλειστεί τα ραντεβού από αυτές τις ηλικιακές ομάδες, θα αποφασιστεί το άνοιγμα της επόμενης ομάδας.

Σε σχέση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ήδη για το επιστημονικό κομμάτι έχει αναφερθεί η Καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου. Εμείς αναμένουμε τις αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, που το πιο πιθανό θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου”.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΜΑΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

“Το γεγονός των τελευταίων ημερών σχετικά με τα εμβόλια είναι,  όπως γνωρίζετε, η αναστολή της εφαρμογής του εμβολίου της Johnson & Johnson που θα άρχιζε σήμερα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Ο λόγος, που αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, FDA και CDC, είναι  η καταγραφή 6 περιπτώσεων θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων, σε γυναίκες ηλικίας 18-48 ετών επί συνόλου 6.800.000 εμβολίων.

Η αναστολή, όπως γράφεται στην ανακοίνωση, γίνεται για λεπτομερή διερεύνηση των περιπτώσεων, αλλά και για να ενημερωθούν σωστά και να ευαισθητοποιηθούν και οι υγειονομικοί και το κοινό, ούτως ώστε να είναι έγκαιρη η αναγνώριση και άμεση η αντιμετώπιση.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Είναι διαφορετικός ως προς το είδος και τον υποδοχέα που προσκολλάται από εκείνον της AstraZeneca.

Το εμβόλιο, αυτό ήταν και πολυαναμενόμενο, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πρώτοn, γενικά τα εμβόλια με ιογενή φορέα είναι  ανθεκτικά σε σχέση με τα πολύ ευαίσθητα εμβόλια mRNA. Μπορούν να διατηρηθούν σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης και είναι  πρακτικότερα εύκολo να μεταφερθούν.

Αλλά το κύριο πλεονέκτημα, είναι το μονοδοσικό, ότι το εμβόλιο αυτό γίνεται με μία δόση. Η προστασία του εμβολίου με τη μία δόση, αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του όπως έχει φανεί, έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου Covid, εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και εκτιμάται ότι είναι της τάξεως του 85%, ενώ μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως και από τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και από το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και στη Νότια Αφρική που υπάρχει το μεταλλαγμένο στέλεχος που μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι παρόμοια και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η διερεύνηση πιθανού προδιαθεσικού παράγοντα για τις σπάνιες αυτές μορφές θρόμβωσης είναι σημαντική, γιατί θα διαλευκάνει το επιστημονικό αίνιγμα που έχει δημιουργηθεί με αυτές τις σπάνιες εκδηλώσεις ως προς την παθογένεια. Και η διαλεύκανση αυτού του αινίγματος, οπωσδήποτε θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων.

Παρά το γεγονός της μεγάλης αναστάτωσης που έχει επιφέρει αυτή η αναστολή, η οποία δεν είναι σπάνια για την παρακολούθηση των εμβολίων, ούτε των κλινικών μελετών, και στην Ευρώπη και στην Αμερική, θα πρέπει να εστιάσουμε στη θετική πλευρά που είναι ότι υπάρχει οργανωμένο σύστημα αυστηρής επιτήρησης, που δίνει τη δυνατότητα της έγκαιρης εντόπισης πολύ σπάνιων επιπλοκών, ανεπιθύμητων ενεργειών, από τις οποίες μπορεί κανείς και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, και ας κάνουμε υπομονή λίγες ώρες ή μέρες για τη γνωμοδότηση των αρμοδίων φορέων της Αμερικής και της Ευρώπης, τον ΕΜΑ, με την ελπίδα ότι θα έχουμε άλλο ένα όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Για να αλλάξουμε θέμα, αποτελεί σχεδόν καθημερινή διαπίστωση ότι όσο η εμπειρία από τη νόσο Covid αυξάνει, τόσο και αλλάζουν οδηγίες, θέσεις για ορισμένα θέματα που αφορούν τη λοίμωξη.

Ένα από αυτά τα θέματα που είναι σημαντικό και γίνεται σημαντικότερο δεδομένου ότι αρχίζουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας άτομα και γυναίκες μικρότερης ηλικίας, είναι το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων.

Η αρχική θέση παγκόσμια για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες, ήταν απαγορευτική.  Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση.

Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν το άτομο, η έγκυος, έχει αυξημένο κίνδυνο.

Τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία προ δύο ημερών αναγγέλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις, πολύ σημαντικός αριθμός, και που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς που έγιναν στις εγκύους.

Αυτό αν θέλετε άναψε και το πράσινο φως και υιοθέτησε την αντίστοιχη οδηγία και η Βρετανική Επιτροπή Εμβολιασμών με την βέβαια πάντα σύμφωνη γνώμη και του γυναικολόγου ή του θεράποντος ιατρού, που είναι πιο κοντά και γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό της εγκύου.

Επομένως, τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση.

Συμπληρωματικά να πούμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται για αυτούς τους λόγους τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό. Ότι το εμβόλιο, κάτι που επίσης ακούγεται, δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται, επίσης, αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού.

Τέλος, ο θηλασμός, το σημαντικό αυτό δώρο από τη μητέρα στο μωρό, είναι ασφαλής, δεδομένου ότι ούτε σε περιπτώσεις λοίμωξης της μητέρας βρέθηκε, απομονώθηκε ιός στο μητρικό γάλα, αλλά και από μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι τόσο από την νόσηση όσο από τον εμβολιασμό υπάρχουν αντισώματα στο μητρικό γάλα, τα οποία προσφέρουν σημαντική προστασία στο βρέφος.

Οι εμπειρίες από την πανδημία συνεχώς αυξάνουν. Με αγωνίες, θλίψη, απογοήτευση, αλλά και μικρές ή και μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Η απόκτηση της επιστημονικής γνώσης γίνεται συνήθως βήμα- βήμα. Καμιά φορά και με παύσεις. Σπάνια με άλματα. Αλλά πάντα με την επίμονη αναζήτηση της Ιατρικής των αποδείξεων. Και αυτό θα πρέπει να είναι η πυξίδα της σωστής αντιμετώπισης”.

Εμβόλιο : «Ανοίγουν» τα ραντεβού για τις ηλικιακές ομάδες 55-59 και 50-54 ετών
To Top