ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπαιγμός Άδωνι για το μειωμένο ενοίκιο στους εμπόρους

Τα «μπέρδεψε» για μια ακόμη φορά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας μέσα σε λίγες ώρες δυο διαφορετικές, άκρως αντικρουόμενες δηλώσεις αναφορικά με την συνέχιση της καταβολής μειωμένου ενοικίου από τους εμπόρους.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή προέδρων Επιμελητηρίων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και εκπροσώπων των κυριότερων επαγγελματικών κλάδων, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ρύθμιση για το θέμα των ενοικίων, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό, που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτή ακριβώς την δήλωση ήρθε να αναιρέσει λίγες ώρες αργότερα μιλώντας στον Σκάι, αναφέροντας ότι δύσκολα θα ικανοποιηθεί το αίτημα των εμπορικών συλλόγων για μειωμένα ενοίκια μέχρι το τέλος του έτους.

Υποστήριξε μάλιστα πως ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις ακόμα και στις τιμές των ακινήτων αλλά και των δανείων.

«Το να πας και να κάνεις -40% μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγεί σε μεγάλη βλάβη στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μπορεί να επηρεάσει πολύ τις αξίες των ακινήτων και τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα πάνω στα ακίνητα. Άρα δεν είναι τόσο απλό για την οικονομία κάτι τέτοιο»

σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης (μετά το 8.45′)

Να υπενθυμίσουμε ότι, μόλις χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε ανακοίνωσή του και ενώ είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη προέδρων Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα και επαγγελματικών φορέων με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ανέφερε τα “χαρμόσυνα” νέα, που την επομένη αναιρέθηκαν…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Θέμα: «Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α.: Ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι τέλος του χρόνου – Ειδικό πακέτο στήριξης για τον κλάδο της εστίασης»

Ξεχωριστή επιτυχία σημείωσε η τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με την συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στις 13/5/2020, καθώς την παρακολούθησαν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι μέσω live streaming αλλά και από την σελίδα του Ε.Ε.Α. σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος Πρόεδροι Επιμελητηρίων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και εκπρόσωποι των κυριότερων επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι έθεσαν μία σειρά θεμάτων στον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ρύθμιση για το θέμα των ενοικίων, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας» ανέφερε συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μελετάται ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο βοήθειας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ μιλώντας για την εστίαση προανήγγειλε ειδικό πακέτο στήριξης για τους επαγγελματίες του κλάδου το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δεσμεύθηκε προς τους δεκάδες Προέδρους Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ή την παρακολουθούσαν, ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για την ανανέωση της θητείας στα Επιμελητήρια και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου για την συνεργασία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η βελτίωση πολλών από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ευχαρίστησε με την σειρά του τον Υπουργό Ανάπτυξης για τον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων προς όφελος της επιχειρηματικότητας και τόνισε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία τοποθετήθηκε και ο Α΄Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Νίκος Γρέντζελος, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κάτωθι:

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Τοψίδης Χριστόδουλος (ΕΒΡΟΥ)
Ζορπίδης Μιχάλης (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
Δημητρίου Δημήτρης (ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)
Χατζηχριστοδούλου Ηλίας (ΠΙΕΡΙΑΣ)
Σαρρής Νικόλαος (ΚΟΖΑΝΗΣ)
Γιαννακόπουλος Σωτήρης (ΛΑΡΙΣΑΣ)
Τσιχριτζής Παναγιώτης (ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ)
Ξυγκώρος Ευάγγελος (ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ)
Ροκάκης Αντώνιος (ΧΑΝΙΩΝ)
Μαρλαφέκας Πλάτων (ΑΧΑΪΑΣ)

ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ:
Καββαθάς Γεώργιος: ΓΣΕΒΕΕ -ΠΟΕΣΕ
Ποταμιάνος Ελευθέριος: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τσαμόπουλος Δημήτρης: ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
Χουρίδου Μάγδα: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ζηκόπουλος Γεώργιος: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Βαφειαδάκης Ιωάννης: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ηλιάδης Διαμαντής: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Γιαζιτζόγλου Μίνα: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Τοζακίδης Ιωάννης: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

με πληροφορίες από:tvxs.gr

To Top