Επί Σκηνής

“Εμφύλια Έπη”: Πρεμιέρα από το ΔΗΠΕΘΕΚ το Σάββατο 16 Μαρτίου

Η τρίτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για τη χειμερινή περίοδο 2018 – 2019, το έργο με τίτλο «Εμφύλια Έπη», κάνει πρεμιέρα  αυτό το Σάββατο 16 Μαρτίου και ώρα 20:00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.

Μετά το «Γυάλινο κόσμο» και «το Μαργαριτάρι του Κόσμου», το ΔΗΠΕΘΕΚ παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε πλήρη θεατρική παράσταση, το έργο του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου «Εμφύλια Έπη». Σημειώνεται πως ο συγγραφέας προσέφερε δωρεάν το έργο του, ώστε να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ

Δύο σπουδαία θέματα κυριαρχούν στις τέσσερις ενότητες, που συναποτελούν το έργο: η αλαζονεία της εξουσίας και η προδοσία. Τα «μεγαθέματα» αυτά αναδύονται μέσα από τα αφηγήματα τεσσάρων πρωταγωνιστών της ελληνικής ιστορίας που αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες με κοινό φόντο τον εμφύλιο πόλεμο:

Αλκιβιάδης (5ος αι. π.Χ.) – Δημήτριος Παλαιολόγος (15ος αι.) – Οδυσσέας Ανδρούτσος (19ος αι.) – Νίκος Ζαχαριάδης (20ός αι.). Οι τέσσερις πρωταγωνιστές δρουν σε συνάρτηση με διεθνή πρόσωπα και κινήματα της εποχής του ο καθένας. Όλοι τους είναι θύτες και θύματα μαζί, σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, στα οποία αναγνωρίζει κανείς σύμβολα με παγκόσμια ισχύ και οικουμενικό ενδιαφέρον.


Τα «Εμφύλια Έπη» είναι η Ελλάδα στον καθρέφτη. Μια παράσταση στοχασμός πάνω στην Ιστορία. Μια παράσταση για τη μνήμη. Μια παράσταση που ο κυνισμός, η πρόκληση, ο ναρκισσισμός, το γελοίο, η πτώση, ο σπαραγμός διαπνέουν τον αφηγηματικό της τρόπο. Μια παράσταση με πολλή μουσική, που προκαλεί τη φαντασία του θεατή με το ηχητικό της περιβάλλον, υποστηρίζοντας και χρωματίζοντας τα δρώμενα με τραγούδια και μουσικά όργανα ζωντανά επί σκηνής.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ 4 ΑΝΤΡΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ

Με τη Χρυσάνθη Δούζη σε όλους τους ρόλους του έργου και το Δημήτρη Μπακέα μουσικό επί σκηνής.

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Επιμέλεια σκηνικών και κοστουμιών: Ελένη Μανωλοπούλου
Video: Χρυσούλα Κοροβέση – Μάριος Γαμπιεράκης

Παραστάσεις από το Σάββατο 16 Μαρτίου έως και την Κυριακή 21 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων), κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:00. Κάθε Παρασκευή παραστάσεις για Λύκεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Το έργο αυτό έχει ήδη προκαλέσει ευρύτερο ενδιαφέρον και, μετά την Καλαμάτα, θα παρουσιασθεί το Μάιο στη Nice (Νίκαια) της Γαλλίας, μετά από πρόσκληση που δέχθηκε το ΔΗΠΕΘΕΚ, ενώ συζητείται η παρουσίασή του, το καλοκαίρι, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κωνστάντζας στη Ρουμανία.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ

Ο σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε πως το Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ ήδη λειτουργεί με 24 σπουδαστές, ενήλικες, ενώ θα λειτουργήσει και τμήμα για μαθητές.

Το Θεατρικό Εργαστήρι αποσκοπεί να εισαγάγει όσους το παρακολουθήσουν στη θεατρική τέχνη, μέσα από αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις και προσεγγίσεις θεατρικών ρόλων. Θα τους δοθεί, επίσης, η δυνατότητα να γνωρίσουν όλα τα στάδια παραγωγής μιας θεατρικής παράστασης. Στο Θεατρικό Εργαστήρι θα αποκαλυφθεί ο τρόπος που μπορεί η μαγεία της θεατρικής τέχνης να είναι ένα γοητευτικό παιχνίδι, το οποίο φέρνει ουσιαστικά κοντά όσους συμμετέχουν.

ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πέραν αυτών, ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας θα βρεθεί και πάλι κοντά στα μέλη και τους φίλους των Λεσχών Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου Καλαμάτας. Γνωστοποίησε, τέλος, πως ετοιμάζεται και μια ιδιαίτερη παρουσίαση για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Εικαστικό Εργαστήρι.

To Top