ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Α’ ΕΛΜΕ «Για την στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου»

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ιδρύθηκε εδώ και ένα χρόνο, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των γονέων, το οποίο το είχε υιοθετήσει και η Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ώστε οι μαθητές με ΕΑ να έχουν την αντίστοιχη δομή που χρειάζονται για να φοιτήσουν.
Η πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια για να ιδρυθεί ένα σχολείο είναι αν μπορεί αυτό να βρει χώρους και πόρους λειτουργίας, άσχετα από την ανάγκη της δημιουργίας του. Δυστυχώς δε δόθηκε λύση στο ζήτημα της στέγασής του ΕΕΓΛ, παρ’ ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν κατάλληλα ελεύθερα κτίρια, αλλά εγκαταστάθηκε προσωρινά στο ΕΕΕΕΚ σε μια αίθουσα 9τμ!!!

Το Μάιο το προεδρείο του ΔΣ σε συνάντηση με τον Διευθυντή της ΔΕ Μεσσηνίας διεκδίκησε την οριστική λύση του κτιριακού προβλήματος του σχολείου προτείνοντας και διάφορες λύσεις όπως του πρώην Μουσικού Σχολείου ή του πρώην Ιερατικού. Υπήρξαν τελικά και άλλες προτάσεις όπως η παλιά σχολή Παπαφλέσσα ή ένα κτίριο πρώην νηπιαγωγείου.
Οι παραπάνω προτάσεις ναυάγησαν από την απροθυμία των φορέων που τα διαχειρίζονται να τα παραχωρήσουν.
Έτσι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προτάθηκε και πάλι ως προσωρινή λύση, από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας η συστέγαση στο συγκρότημα 6ο ΓΕΛ – 4ο ΕΠΑΛ μετά από συνεννόηση με τις διευθύνσεις των δυο σχολείων.
Η πρόταση εν μέρει έγινε δεκτή ως προς το χώρο από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας αλλά άλλαξε τις προτεινόμενες αίθουσες.
Αντί λοιπόν να υιοθετηθεί μια λύση από τον Δήμο, που είχε την συναινέση όλων των εμπλεκομένων, πάρθηκε μια απόφαση, η οποία:
1) στερείται νομιμότητας γιατί η Σχολική Επιτροπή δεν είναι το όργανο που έχει την αρμοδιότητα για μια τέτοια απόφαση. Αρμόδιο όργανο είναι η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων.
Δημιουργεί δε πολλά ερωτηματικά γιατί δεν συγκλήθηκε το αρμόδιο όργανο; Δεν θέλει ο Δήμος την γνώμη των εργαζομένων;
2) Δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής διαταράσσοντας το ήρεμο κλίμα της σχολικής μονάδας. Ενώ και το ΕΕΓΛ η λύση αυτή δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει τουλάχιστον μέχρι και εάν κτιστεί το κτίριό του, άρα τα παιδιά θα πρέπει σε 2-3 χρόνια να αλλάξουν πάλι τόπο.
3) Η δε πρόφαση ότι η λύση αυτή είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά επειδή δεν χρειάζεται να φτιαχτούν ράμπες κλπ, δεν ευσταθεί γιατί ράμπες και υποδομές ώστε να εξυπηρετούνται άτομα ΑΜΕΑ θα έπρεπε ο Δήμος να έχει φροντίσει να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία είτε έχουν είτε δεν έχουν αυτή τη χρονική στιγμή μαθητές ΑΜΕΑ.
Εκτιμούμε ότι στην εκπαιδευτική κοινότητα, οι αποφάσεις δεν πρέπει να επιβάλλονται αλλά να υπάρχει συζήτηση και συναίνεση, ώστε να κατοχυρώνονται τα συμφέροντα όλων των μαθητών, όλων των σχολείων.
Απαιτούμε
1.Η απόφαση της στέγασης του σχολείου να παρθεί έπειτα από διάλογο και με την εκπαιδευτική κοινότητα.
2.Ο Δήμος, και όλοι οι φορείς που έχουν ελεύθερα κτίρια, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με κτίριο που να καλύπτει τις ανάγκες του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (θα χρειαστεί σε πλήρη ανάπτυξη το ελάχιστο 8 αίθουσες διδασκαλίες, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφείο εκπαιδευτικών και διευθυντή κλπ ενώ ίσως χρειαστεί έως και 16 αίθουσες διδασκαλίας)
3.Να δοθούν από την κυβέρνηση επιπλέον κονδύλια για τη λειτουργία του σχολείου.
4.Να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή κτιρίου για το συγκεκριμένο σχολείο.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε πως αθλιότητες μερίδας του τύπου σχετικά με τη ρατσιστική συμπεριφορά των εκπαιδευτικών έναντι των μαθητών με ΕΑ είναι ανυπόστατες και απαράδεκτες. Οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αποδείξει πως αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε μαθητές και ομάδες με ΕΑ. Άλλωστε το αλληλέγγυο έργο των σχολείων, των συλλόγων εκπαιδευτικών και των μαθητικών κοινοτήτων σε αυτό τον τομέα είναι άξιο μίμησης.

Η Α’ ΕΛΜΕ «Για την στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου»
To Top