ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα αποπλήρωσε τις οφειλές της στο ΔΝΤ – Για 12 χρόνια πληρώναμε!

Σταϊκούρας: Θετικό μήνυμα στις αγορές – Εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ

«Θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας», δηλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Μια ιστορική ημέρα ήταν η Δευτέρα 4 Απριλίου για την χώρα μας και για όλους τους Έλληνες.. Η Ελλάδα είχε λάβει δάνεια συνολικού ύψος 260 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ από το 2010 έως το 2015, ενώ από το 2018 που βγήκε από τα μνημόνια χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές. Οι πρόωρες αποπληρωμές στο ΔΝΤ ανήλθαν σε περίπου 6 δισ. ευρώ στην περίοδο 2019-2021, ενώ άρχισε πέρυσι και τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η χώρα θα βγει το καλοκαίρι από την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν, ενώ το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει συμβουλευτικό ρόλο για την οικονομική πολιτική της.

«Πολύ θετική εξέλιξη, απόρροια της αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής που ασκεί η σημερινή Κυβέρνηση», χαρακτηρίζει την αποπληρωμή των των οφειλών της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Σήμερα, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποπληρωμή που – υπενθυμίζεται ότι – ξεκίνησε, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» τονίζει ο κ. Σταϊκούρας, που «στέλνει -όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας- «ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για την χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της Ελληνικής κοινωνίας».

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ καθώς και δανείων από χώρες της Ευρωζώνης ύψους 5,3 δισ. ευρώ

«Κλείνει, έτσι, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και προσθέτει: «Συνεχίζουμε, με πλήρη επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών και των νέων εξωγενών προκλήσεων, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της πατρίδας μας, για να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή, με την οικονομία της περισσότερο παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά πιο δίκαιη».

Μια τραυματική περίοδο 12 ετών

Η τελευταία δόση προς το ΔΝΤ ανερχόταν σε 1,86 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να είχε ήδη αποπληρώσει δάνεια προς το Ταμείο ύψους 6 δισ. ευρώ. Έτσι, το ΔΝΤ αποχωρεί από την Ελλάδα ως δανειστής, ενώ το 2020 είχε κλείσει και το γραφείο του στην Αθήνα. Απλώς, παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος στο σχήμα της Ενισχυμένης Εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, ο ESM είχε δώσει και την άδεια για αποπληρωμή ενός μέρους των διμερών δανείων από τους εταίρους της ευρωζώνης (περίπου 5,8 εκατ. ευρώ).

Η Ελλάδα αποπλήρωσε τις οφειλές της στο ΔΝΤ – Για 12 χρόνια πληρώναμε!
To Top