ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Ελλάδα 2.0″: Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” παρουσίασε η Κυβέρνηση

Το «Ελλάδα 2.0», το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για 200.000 θέσεις εργασίας και αύξηση ΑΕΠ 7% παρουσίασε η κυβέρνηση-Αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων -επιχορηγήσεων και δανείων- 32 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισ. ευρώ.

«Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας».

Με αυτά τα λόγια παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. «Τη γέφυρα», όπως είπε, «που θα την οδηγήσει όχι μόνο στη μετά COVID εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα». Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων»

Οι 4 πυλώνες:

1. Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες
2. Αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία
3. Πράσινη οικονομία
4. Εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Θέλω σήμερα να τονίσω τον ρηξικέλευθο χαρακτήρα αυτού του Προγράμματος γιατί αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος. Εξάλλου στον τομέα αυτόν έχουμε ήδη να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν όμως ταυτόχρονα και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: «Ελλάδα 2.0». Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται».

Τόνισε δε πως στον πυρήνα του σχεδίου «βρίσκεται η δημιουργία πολλών μόνιμων ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

«Όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας και το δικό του ρίσκο. Και όλα τα σχέδια τα οποία τελικά θα εγκριθούν πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση. Είναι οι δύο δρόμοι που οφείλουν να συγκλίνουν για να μετατρέψουμε αυτή την προσπάθεια σε εθνική» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για μερικές από τις δράσεις του σχεδίου αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής:

«Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης. Ο άξονας Ε65 για τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πριν από λίγες εβδομάδες στα Τρίκαλα που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό. Σημαντικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Κομβικές, επίσης, για την επάρκεια σε ενέργεια και τη μείωση του κόστους θεωρώ τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Και παρεμβάσεις με ευρύ ορίζοντα όπως ένα εθνικό σχέδιο αναδασώσεων το οποίο και αυτό εν μέρει θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και σημαντικές δράσεις που αφορούν στην προστασία της μοναδικής μας βιοποικιλότητας».

Για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας» αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. «Αναφέρω ενδεικτικά σημαντικές δράσεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό αρδευτικών δικτύων που και αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο, ενώ δράση με ξεχωριστό κοινωνικό βάρος είναι και το πρόγραμμα εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά» σημείωσε.

«Στον τομέα της υγείας επιλέγω τη ριζική ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων, προγράμματα για την κατ’ οίκον περίθαλψη -επισημαίνω ενδεικτικά τον θεσμό του προσωπικού βοηθού για κάθε συμπολίτη μας ο οποίος έχει ειδικές ανάγκες» επισήμανε ο πρωθυπουργός ενώ για το κεφάλαιο του πολιτισμού είπε: «Σημειώνω ενδεικτικά τη δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης».

«Η προσπάθεια», υπογράμμισε, «η οποία σήμερα ξεκινά σημαίνει μεγαλύτερο πλούτο για όλους, περισσότερες δουλειές, πρωτίστως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για τον καθένα».

«Είναι ένα στοίχημα το οποίο τελικά πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Δημοφιλέστερα

To Top