ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας: Τα αιτήματα του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σύμφωνα με την απόφαση Α.1038/2022 καταργήθηκε η υποβολή των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ) από την χρήση 2021 και τις επόμενες. Η συγκεκριμένη υποχρέωση αντικαταστάθηκε από αυτή της διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα MyData των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, το αργότερο – μετά και από την τελευταία παράταση-  μέχρι 15 Ιουνίου 2022.

Η ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας, όπως και οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας, η ΠΟΦΕΕ αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο, έχουμε όλο αυτό το διάστημα επισημάνει στην Διοίκηση τα προβλήματα της πλατφόρμας αλλά και όλης της διαδικασίας. Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να έχουμε λάβει την ανάλογη ανταπόκριση.

Παρόλα αυτά συνεχίζουμε, καταδεικνύοντας ακόμα κάποια επιπλέον ζητήματα.

  • Διακρίνεται μια ανεξήγητη και άνευ ουσίας εμμονή της διοίκησης στη διαβίβαση της επιστρεπτέας προκαταβολής για το 2021, η οποία δεν παράγει κανένα φορολογικό αποτέλεσμα, έχει φορτωθεί αυτόματα στο Ε3 και μπορούν επιπλέον πάρα πολύ εύκολα να αναζητηθούν τα ποσά από το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης του Υπουργείου Ανάπτυξης, γράφοντας μόνο το ΑΦΜ του επιδοτούμενου. Επιπλέον, έως και σήμερα μετά από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και αντίστοιχες παρατάσεις, η ίδια η κεντρική διοίκηση έχει σταθεί ανίκανη να προσδιορίσει και να αναρτήσει το ποσό των μη επιστρεπτέων προκαταβολών στο taxis, ενώ πριν λίγες ημέρες εξέδωσε οδηγίες διαβίβασης αυτών στην πλατφόρμα.

(Μόλις χτες βράδυ, ενώ είχε γραφεί ήδη η ανακοίνωση, λίγες μόνο ώρες πριν τη λήξη της αρχικής προθεσμίας, με τη Ε. 2046/2022, επιτέλους αποφασίστηκε το αυτονόητο.)

  • Τα προβλήματα και τα λάθη που έχουν προκύψει εδώ και καιρό με το συνοπτικό βιβλίο της  πλατφόρμας MyData καθιστούν ανέφικτο οποιοδήποτε έλεγχο εκ μέρους μας.
  • Πλήθος επιχειρήσεων δεν έχουν προβεί σε απαιτούμενη αναβάθμιση του λογισμικού και του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού, απόρροια και της μη πρόβλεψης ουδεμίας επιδότησης για το σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αποστολή παραστατικών χωρίς την υποχρεωτική  συνδρομή του λογιστή. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτών οι αγρότες κανονικού καθεστώτος.
  • Μη κατανόηση από πλευράς πολλών επιχειρήσεων ότι η διαβίβαση είναι υποχρέωση αυτών οδηγεί σε καθυστερήσεις στην διαβίβαση των εσόδων στην πλατφόρμα.

 Απαιτούμε

  1. Να δοθεί επαρκής χρόνος προκειμένου να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις, καθώς η παράταση η οποία δόθηκε δεν αρκεί.
  2. Για το 2021 να διαβιβαστούν μόνο τα αντικριζόμενα παραστατικά.
  3. Τροποποίηση της Απόφασης Α.1138/2020 μέχρι την λήξη της προθεσμίας της διαβίβασης των εσόδων του φορολογικού έτους 2021, προκειμένου να διευκρινισθούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του Ν.4174/2013
  4.  Να παραταθεί η προθεσμία του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σε κάθε περίπτωση πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς η ορθή συμπλήρωση των Ε3 των επιχειρήσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ορθή και πλήρη αποστολή των παραστατικών των εσόδων στα mydata.
  5. Κατάργηση της υποχρεωτικής διαβίβασης περιπτώσεων αποκλίσεων από τους λήπτες στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, για το φορολογικό έτος 2021
  6. Καμία διαβίβαση των εκδιδόμενων στοιχείων λιανικών συναλλαγών από ταμειακές μηχανές για το έτος 2022. Τα ανωτέρω στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί αναλυτικά στην πλατφόρμα του E-Send.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι  δεν αντέχουμε για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι να είμαστε φυλακισμένοι στα γραφεία μας τόσο εμείς όσο και οι υπάλληλοι μας, στερώντας από τους εαυτού μας αλλά πάνω από όλα από τις οικογένειες μας την καλοκαιρινή ανάπαυση, πράγμα αυτονόητο για όλους τους Έλληνες.

Το Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ο Πρόεδρος: Κουτσουμπός Κωνσταντίνος

Ο Γενικός Γραμματέας: Μπούχαλης Δημήτριος

Ο Αντιπρόεδρος:  Ανδριανόπουλος Αθανάσιος

Ο Ταμίας: Φαράντος Κωνσταντίνος

Τα μέλη : Μαρινόπουλος Ιωάννης

               Κανελλόπουλος Ιωάννης

               Ξυδέας Κωνσταντίνος

ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας: Τα αιτήματα του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών
To Top