ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eκτός του voucher των 200 € για τάμπλετ οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας

“Τεράστια αδικία-Κάνουμε θυσίες για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας” απαντούν

Να διευρυνθούν τα ηλικιακά κριτήρια και να ενταχθούν στο voucher των 200 ευρώ για την τηλεκπαίδευση ζητούν οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας, που κάνουν λόγο για τεραστια αδικία σε βάρος τους. Το πρόγραμμα για αγορά εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση αυτή τη στιγμή απευθύνεται σε ελάχιστους μαθητές και οικογένειες αφού περιορίζει τα κοινωνικά κριτήρια τόσο ως προς το εισόδημα, θέτοντας πλαφόν 6.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, όσο και πλαφόν στην ηλικία, τα 24 έτη. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως πετάει έξω από αυτή την παροχή τους ενήλικες άνω των 24 ετών, που φοιτούν σε Εσπερινά Λύκεια, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όπως αναφέρουν στην έγγραφη διαμαρτυρία τους, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς, Στέλιος Μητσέας:

“Στα μέσα Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση, ανακοίνωσε πως θα δοθεί στις οικογένειες που έχουν παιδί το οποίο φοιτά σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης το ποσό των 200 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού ώστε να συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση.

Τα όρια, βέβαια, για να δικαιούται κάποιος το επίδομα είναι εξευτελιστικά. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα είναι 6.000 ευρώ!!! Επίσης υπάρχει και όριο ηλικίας 4-24 ετών.

Συντελείται μια τεράστια αδικία για όλους εμάς τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ΓΕΛ. Οι περισσότεροι/ες από εμάς είμαστε εργαζόμενοι/ες άνω των 24 ετών και κάνουμε θυσίες για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας.

Θεωρούμε πως σε όλους τους μαθητές θα πρέπει να δοθεί εξοπλισμός (Η/Υ ή tablet, σύνδεση στο διαδίκτυο για να συμμετέχουμε ισότιμα στην τηλεκπαίδευση. Πολλοί/ες δεν αντέχουμε το κόστος για να αγοράσουμε εξοπλισμό ενώ όσοι διαθέτουν αυτός συνήθως χρησιμοποιείται από τα παιδιά μας για να συμμετέχουν στις απογευματινές δραστηριότητες.

Το συγκεκριμένο επίδομα θα ήταν η ελάχιστη, αν και ανεπαρκής, βοήθεια και για εμάς και γι αυτό διεκδικούμε να διευρυνθούν τα όρια ηλικίας”, καταλήγει η ανακοίνωση-διαμαρτυρία των μαθητών του Εσπερινού.

ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών είναι βιοπαλαιστές, άνθρωποι που για διάφορους λόγους και δυσκολίες της ζωής δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και έχουν επιστρέψει στα θρανία, έστω και σε μεγάλη  ηλικία, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και να βελτιώσουν την επαγγελματική τους κατάσταση και να εξοπλιστούν με το απολυτήριο Λυκείου ως απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διεκδικώντας καλύτερο μέλλον στον εργασιακό χώρο για τους ίδιους.  Ο αποκλεισμός τους από τα voucher δυσκολεύει τη συμμετοχή τους στην τηλεκπαίδευση. Το MessiniaLive έχει καταγγελία μαθητή του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας, που έκανε μάθημα την περίοδο της υποχρεωτικής τηλεκπαίδευσης με το κινητό του στη βεράντα του σπιτιού του με μπουφάν και κουβέρτα(!), γιατί δεν είχε ίντερνετ, ούτε και τάμπλετ. Δεν είναι όλα αυτονόητα και δεν είναι όλα δεδομένα για κάποιους συμπολίτες μας, που αγωνίζονται για να πάρουν ένα απολυτήριο Λυκείου.

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ 

Και μπορεί πλέον στη Μεσσηνία οι μαθητές να επέστρεψαν στη δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επανέλθουν σε τηλεκπαίδευση αν οι επιδημιολογικές συνθήκες επιδεινωθούν. Πως θα ανταποκριθούν αυτοί οι μαθητές-εργαζόμενοι σε αυτές τις ανάγκες; Έχει ενδιαφερθεί κανείς; Όταν το Υπουργείο πετάει έξω αυτούς τους μαθητές αυτούς πως θα μπορέσουν να συμμετάσχουν; Δεν μπορεί ο Δήμος Καλαμάτας, αν και δεν είναι στις αρμοδιότητές του, να διαθέσει τάμπλετ και συνδέσεις ίντερνετ στους μαθητές αυτούς; Άλλωστε ο Δήμαρχος έχει δηλώσει πως αν υπάρχει ανάγκη για σύνδεση σε ίντερνετ για τηλεκπαίδευση ο Δήμος είναι πρόθυμος να την καλύψει.

Μαίρη Περδικέα

Eκτός του voucher των 200 € για τάμπλετ οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Καλαμάτας
To Top