ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκτός σχολικών γευμάτων 2.150 μαθητές της Καλαμάτας λόγω λάθους-Πετράκος: Να πληρώσει τα γεύματα η Περιφέρεια

16 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ 2.150 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤHΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΛΟΓΩ ΛΑΘΟΥΣ

Κατεπείγουσα ερώτηση-πρόταση προς το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου κάνουν οι περιφερεακοί σύμβουλοι της παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.

Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι προτείνουν να πληρώσει τη φετινή σχολική χρονιά τα μεσημεριανά γεύματα των μαθητών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Υπουργείο, καθώς “από λάθος συνεννόηση της Α΄ βαθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας με το αρμόδιο Υπουργείο, τα σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια σιτίζονταν μένουν εκτός προγράμματος”.  Προτείνουν λοιπόν ή να πληρώσει για τα γεύματα αυτά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και να λάβει εκ των υστέρων τα χρήματα από το Υπουργείο, ή έστω και τώρα να εντάξει το ίδιο το Υπουργείο τα 16 σχολεία που αποκλείστηκαν από τη σίτιση. Αναλυτικά η ερώτηση-πρόταση:

 

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π. κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΑΝΤΖΟ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝ. ΝΙΚΑ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη συμπληρωματικής χρηματοδότησης από την Περιφέρεια για το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ» για το έτος 2019-2020

Κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη είναι γνωστό ότι:
Από το 2016 και μετά υλοποιείται το πρόγραμμα «σχολικά γεύματα» από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Στα πλαίσια του προγράμματος διανέμεται μεσημεριανό σε όλους τους μαθητές των σχολείων που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καταθέτουν αίτηση και οι μαθητές που το επιθυμούν, είτε συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα είτε όχι, αφού συμπληρώσουν μια υπεύθυνη δήλωση οι γονείς τους, λαμβάνουν για τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας, μεσημεριανό γεύμα. Στόχος ήταν να επεκταθεί το πρόγραμμα σταδιακά σε όλες τις σχολικές μονάδες διευκολύνοντας τους γονείς και επιδιώκοντας να αναπτυχθεί στα σχολεία μια κουλτούρα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Η Μεσσηνία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα και 16 σχολεία (2150 μερίδες φαγητού) συμμετείχαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.

Μετά την φετινή προκήρυξη του προγράμματος και έπειτα από λάθος συνεννόηση της Α΄ βαθμιας Διεύθυνσης Μεσσηνίας με το αρμόδιο Υπουργείο, τα σχολεία που τα προηγούμενα χρόνια σιτίζονταν μένουν εκτός προγράμματος. Συγκεκριμένα ενώ ζητήθηκε να αποσταλούν στο Υπουργείο τα σχολεία που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, η Α΄βαθμια θεωρώντας ότι πρόκειται για επέκταση όπως αναφερόταν στις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου απέστειλε κατάλογο μόνο με τα επιπλέον σχολεία που επιθυμούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και όχι εκείνα που συμμετείχαν τα προηγούμενα έτη. Ως αποτέλεσμα στο ΦΕΚ που κυκλοφόρησε με τα σχολεία που θα συμμετέχουν στην σχολική σίτιση τα έτη 2019-2020 δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα από τα σχολεία που σιτίζονταν τις προηγούμενες χρονιές.

Οι ευθύνες των αρμοδίων συνεχίζονται καθώς δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση για το τι έχει συμβεί. Μάλιστα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων ( Αύγουστος 2019) υποστήριζαν ότι περισσότερα σχολεία θα συμμετάσχουν φέτος από την Μεσσηνία στο πρόγραμμα πράγμα που διαψεύδει το ΦΕΚ του Υπουργείου. Μέχρι τώρα οι γονείς παραμένουν στο σκοτάδι πιστεύοντας ότι το πρόγραμμα έχει απλά καθυστερήσει.

Η Α΄βαθμια χωρίς ακόμα να έχει πάρει θέση δημόσια, έχει κινητοποιηθεί και ζητά από την μεριά της, λόγω του σφάλματος της, να υπάρξει επέκταση ώστε να συμπεριληφθούν και τα σχολεία που σιτίζονταν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα όμως και αν γίνει δεκτό από το Υπουργείο κάτι τέτοιο θα μπορέσει να μπει σε λειτουργία με το νέο έτος.
Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Καλαμάτας και με μεμονωμένους συλλόγους σχολείων που παίρνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσουν γιατί δεν έχει ξεκινήσει στα σχολεία τους η σίτιση όπως περίμεναν αφού είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και η Α΄βάθμια τους διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι θα κυλήσει κανονικά το πρόγραμμα.

Γεγονός παραμένει πως «ένα απλό λάθος» όπως υποστηρίχθηκε από την Α΄βάθμια άφησε χωρίς μεσημεριανό γεύμα 2150 μαθητές. 2150 οικογένειες που χρειαζόντουσαν, άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο, τα γεύματα αυτά. Σίγουρα όμως όλες τα είχαν προσμετρήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό που «έτσι απλά» τίναξε στον αέρα η γραφειοκρατία και η ασυνεννοησία ανάμεσα στην τοπική Α΄βαθμια και το αρμόδιο Υπουργείο.
Με δεδομένη δυστυχώς αυτή την κατάσταση για την οποία δεν έχουν τη παραμικρή ευθύνη οι οικογένειες των παιδιών των συγκεκριμένων 16 σχολείων σας ρωτούμε κ. Περιφερειάρχη:

1. Συμφωνείτε με την πρόταση μας, να χρηματοδοτήσει συμπληρωματικά η Περιφέρεια για την φετινή σχολική χρονιά 2019-2020 το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ¨» στη Μεσσηνία ώστε να μην στερηθούν τα παιδιά των 16 σχολείων τις (2150 μερίδες φαγητού) που συμμετείχαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές;

2. Θα προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε: Ή να καλύψει έστω εκ των υστέρων το συγκεκριμένο ποσό των χρημάτων που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ή το καλλίτερο βέβαια να εντάξει τώρα και τα 16 σχολεία που αποκλείστηκαν λόγω της ασυνεννοησίας Υπουργείου και Α΄βάθμιας αλλά και της σχετικά ασαφούς διατύπωσης της εγκυκλίου του;

Οι ερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Πετράκος Θανάσης
Δρούγκας Δημοσθένης

Α’ΒΑΘΜΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: “ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ”

Το MessiniaLive επικοινώνησε με την Α’Βάθμια Διεύθυνση Μεσσηνίας και τον αναπληρωτή διευθυντή Ανδρέα Κατσαούνη, ο οποίος μας δήλωσε ότι όντως έχει ανακύψει αυτό το πρόβλημα, λόγω κακής διατύπωσης της εγκυκλίου που έκανε λόγο για “επέκταση” του προγράμματος σχολικών γευμάτων τη φετινή χρονιά, και έτσι θεώρησαν ότι έπρεπε να στείλουν μόνο τη νέα λίστα των σχολείων που φέτος εκδήλωσαν ενδιαφέρον και όχι και τα σχολεία που ήδη σιτίζονταν από πέρσι, θεωρώντας αυτονόητο ότι και αυτά θα εξακολουθούσαν να σιτίζονται. Αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί τα 12 νέα σχολεία για τη φετινή σχολική χρονιά, και σιτίζονται 1.900 μαθητές στο Δήμο Καλαμάτας. Ωστόσο έμειναν έξω τα 17 σχολεία που σιτίζονταν πέρυσι. Από την πλευρά της Α’βάθμιας έχει ήδη σταλεί διορθωτική αίτηση ώστε να συμπεριληφθούν και τα 17 σχολεία, και από το Υπουργείο τους ενημέρωσαν ότι θα χρειαστεί να δημοσιευτεί νέο ΦΕΚ. Παρόμοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. 

Εκτός σχολικών γευμάτων 2.150 μαθητές της Καλαμάτας λόγω λάθους-Πετράκος: Να πληρώσει τα γεύματα η Περιφέρεια
To Top