Από 31 Μαΐου 2025 έως 27 Ιουλίου 2025
Μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Μορφές» συνδιοργανώνουν η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, από τις 31 Μαΐου έως τις 27 Ιουλίου 2025 στον χώρο της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια», στην Καλαμάτα.
Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Μορφές» συστήνει στους επισκέπτες τον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη, σε μια οπτική αντιπαραβολή και διάλογο με τα εκθέματα της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια».
Στον υποβλητικό χώρο της Συλλογής οι ενδυμασίες, νυφικές οι περισσότερες, αποπνέουν μία αίσθηση βαθιά προσωπική. Πίσω από αυτές, διαισθάνεται κανείς και ψηλαφίζει τους φόβους, τις ελπίδες, τις χαρές, τους πόθους και τις προσδοκίες εκείνων που τις φόρεσαν ως μέλη μιας τοπικής κοινωνίας αλλά, πάνω απ’ όλα, ως ανθρώπινες μονάδες ή πρόσωπα σε μία κορυφαία στιγμή της ζωής τους.
Ο Μόραλης καλλιεργεί μια τέχνη ανθρωποκεντρική και οι διεισδυτικές και εκφραστικές μορφές του, μοιάζουν να συμπληρώνουν με φυσικό τρόπο τα μόνιμα εκθέματα της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια».
Σαράντα έργα ζωγραφικά με ελαιοχρώματα σε καμβά, ακρυλικά, τέμπερες, χαρακτικά, σχέδια και μελέτες, γλυπτά και κεραμικά έργα που απεικονίζουν πρόσωπα, αναδύονται μέσα από τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα του καλλιτέχνη, συνθέτοντας το ψηφιδωτό μιας έρευνας ζωής πάνω στη μορφή.
Τα πορτρέτα του Γιάννη Μόραλη, χαρακτηρίζονται από εσωτερικότητα και ενδοσκοπική διάθεση, καθώς ο ίδιος πειραματίζεται, δοκιμάζοντας φόρμες, υλικά και τεχνικές, καθ ́ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας.
Οι α-πρόσωπες τοπικές ενδυμασίες της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια», με το ιδιαίτερο και πολυεπίπεδο πολιτισμικό φορτίο τους, λειτουργούν ως κοινωνικό υπόβαθρο και συνδιαλέγονται με τα ζωγραφικά πορτρέτα του καλλιτέχνη σε έναν εννοιολογικό διάλογο παραδοσιακής και σύγχρονης τέχνης, χρηστικού χειροτεχνήματος και εικαστικού έργου, ο οποίος γεννά ενδιαφέρουσες αισθητικές εμπειρίες και ερωτήματα σχετικά με τις αναγκαιότητες, τα κοινωνικοοικονομικά συμφραζόμενα και τις συνδηλώσεις τους.
Μια έκθεση – διάλογος λοιπόν ανάμεσα στην ανώνυμη λαϊκή δημιουργία και στο επώνυμο καλλιτέχνημα, η οποία διερευνά θέματα δημιουργίας, δεσμεύσεων και εικαστικής ελευθερίας και αναδεικνύει τις πολλαπλές νοηματοδοτήσεις και εκφάνσεις τους.
Πόσο ελεύθερος είναι ο καλλιτέχνης στη δημιουργία ενός πορτρέτου κατά παραγγελία;
Πόσο δεσμευμένος είναι ο ανώνυμος λαϊκός δημιουργός της φορεσιάς από το πολιτισμικό περιβάλλον και τις καταβολές της κοινότητας;
Πού και πώς συναντιούνται η παραδοσιακή με τη σύγχρονη τέχνη; Ποιες ανάγκες εξυπηρετούν;
Πώς επηρεάζει το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο τη διαμόρφωση ενός έργου τέχνης;
Ερωτήματα διαχρονικά περί τέχνης που η παρούσα έκθεση επιχειρεί να αναδείξει.
Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα -ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.
Ζωγραφικά έργα με ελαιοχρώματα σε καμβά, ακρυλικά, τέμπερες, χαρακτικά, σχέδια και μελέτες, γλυπτά και κεραμικά έργα που απεικονίζουν πρόσωπα, αναδύονται μέσα από τη μνήμη και το προσωπικό βίωμα του καλλιτέχνη, συνθέτοντας το ψηφιδωτό μιας έρευνας ζωής πάνω στη μορφή.
Ο Μόραλης καλλιεργεί μια τέχνη ανθρωποκεντρική. Πρόσωπα μετωπικά ζωγραφισμένα ή σε πλάγια στάση, αποδοσμένα με ηρεμία, απλότητα, οικειότητα και απόσταση μαζί, μας κοιτάζουν με βλέμμα διεισδυτικό. Η εσωτερικότητα των μορφών που φιλοτεχνεί και η ενδοσκοπική διάθεση χαρακτηρίζουν τα πορτρέτα του καθ΄όλη τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, όπου διαρκώς πειραματίζεται, δοκιμάζοντας φόρμες, υλικά και τεχνικές.
Οργανωτές :
Η Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» εγκαινιάστηκε το 2016 και αποτελεί μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος της είναι η ανάδειξη και προβολή της ελληνικής τοπικής ενδυμασίας και της λαϊκής κληρονομιάς, ιδιαίτερα στους νέους.
Στο χώρο της Συλλογής διοργανώνονται, μεταξύ άλλων, περιοδικές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που, σε αντιπαραβολή με τα μόνιμα εκθέματα, αποδεικνύουν ότι η παράδοση δεν αποτελεί στεγανό χώρο αλλά ένα ζωντανό οργανισμό που συνδιαλέγεται διαρκώς και ποικιλοτρόπως με το ευρύτερο περιβάλλον του και ανακαλύπτεται ξανά και ξανά στην πορεία του χρόνου.
Η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης είναι μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία συστάθηκε το 2019, με έδρα το εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στην Αθήνα. Οι σκοποί της είναι αμιγώς πολιτιστικοί, καλλιτεχνικοί, ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί. Έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας τη μελέτη, καταγραφή, ανάδειξη και προστασία του καλλιτεχνικού έργου του Γιάννη Μόραλη, ο οποίος επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα τόσο με το έργο του, όσο και με τη διδασκαλία του.
Διοργάνωση:
Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας – Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»,
Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Eργαστήριο Γιάννης Μόραλης
Επιμέλεια:
Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής
Συντονισμός:
Τζίνα Καρέλια, Σίσσυ Αγγελοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Άγγελος Μωρέτης
Εκθεσιακός σχεδιασμός:
Σπύρος Νάσαινας
Γραφιστικές εφαρμογές:
Ρίτσα Αναστασιάδου
Ψηφιακές εφαρμογές:
Γιάννης Μαθιουδάκης, Νίκη Δάφνη
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ3, ΕΡΤ Καλαμάτας
Τοποθεσία :
Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια»
τηλ:
+30 2721086923
Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη – Σάββατο 9:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.
Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ.
Κυριακή 10:00 π.μ. έως 2:00 μ.μ.
