ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αριστουργήματα ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου

Εγκαίνια: Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 12.00 μμ

Μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης της κορυφαίας συλλογής Αλίκης και Νέστορα Τέλλογλου, του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., την επετειακή έκθεση «Μνήμον Φως» με έργα Χρήστου Μποκόρου, «Το Ελληνικό Τοπίο» με έργα από την συλλογή της ΑΓΕΤ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας σας εισηγούμαι την παρουσίαση μέρους της σημαντικότατης συλλογής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, με περισσότερα από σαράντα σημαντικά έργα ελληνικής ζωγραφικής, κυρίως του 20ου αιώνα.
Αντιπροσωπευτικοί πίνακες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως: οι Θεόφιλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Νικόλαος Λύτρας, Φώτης Κόντογλου, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Εγγονόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Σικελιώτης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Σπύρος Παπαλουκάς, Γιώργος Μπουζιάνης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Γιάννης Μπουτέας, Περικλής Γουλάκος, , Εδουάρδος Σακαγιάν και πολλών άλλων άξιων ζωγράφων θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Καλαμάτα.
Εξήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης, η φήμη και η αίγλη της παραμένει αναλλοίωτη αφού πρόκειται για τη μοναδική Δημοτική Πινακοθήκη (Ν.Π.Δ.Δ.), σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την ταυτόχρονη λειτουργία έξι εκθεσιακών χώρων, σε τέσσερα ξεχωριστά κτήρια, συνολικού εμβαδού 2.456 τετραγωνικών μέτρων.
Ο Ανδρέας Ιωάννου (1918-1972) είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της σημαντικής συλλογής έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου. Λογοτέχνης και λάτρης των καλών τεχνών, οραματιστής Νομάρχης τότε της Δωδεκανήσου, κατάφερε να δημιουργήσει μια λαμπρή συλλογή, ώστε όχι μόνο να προβάλει τη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, αλλά να συμβάλει άμεσα και στην αισθητική διαπαιδαγώγηση του κοινού…Την έκθεση πλουτίζουν προσωπογραφίες, τοπιογραφίες, συνθέσεις και νεκρές φύσεις, μέσα από διαφορετικές αισθητικές αποτυπώσεις καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, περίπου από το 1863 έως και σήμερα. Έργα που αποπνέουν υψηλή αισθητική έκφραση.
Οι Χάρης Καμπουρίδης και Γιώργος Λεβούνης επίσης έχουν επισημάνει: «Οι συλλογές της Πινακοθήκης Ρόδου συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο ψηφιδωτό, αναδεικνύοντας το πρόσωπο του ελληνικού 20ού αιώνα. Τα περισσότερα έργα έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα, επιδέχονται σύνθετες ερμηνευτικές ματιές και μιλούν όχι μόνο για τον καλλιτέχνη και τον κόσμο του αλλά και για ευρύτερες τάσεις που καθόρισαν την εποχή τους. Υπάρχει μια σοφή ισορροπία ανάμεσα στις τάσεις για ανανέωση της εικαστικής γλώσσας και στις τάσεις για συνομιλία της τέχνης με τον τόπο, τους ανθρώπους και την μοίρα τους. Η Πινακοθήκη Ρόδου εκφράζει την άποψη μιας Ελλάδας που πιστεύει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και ταυτόχρονα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της.»
Επιμέλεια έκθεσης : Τάκης Μαυρωτάς

To Top