ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ: Τεχνικά προβλήματα και προχειρότητα εντοπίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί Μεσσηνίας

Παράταση της έναρξης του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ” ζητεί ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, καθώς όπως υποστηρίζουν, οι μηχανικοί δεν είχαν επαρκή χρόνο να μελετήσουν τον οδηγό που δόθηκε από το Υπουργείο και τα παραρτήματα, ενώ κάνουν λόγο για τεχνικά προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Βασίλης Κουτραφούρης και ο Γραμματέας,Βασίλης Κανάκηςαναφέρονται τα ακόλουθα:

“Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ” που εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών μας. Δυστυχώς ενώ το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει ως αρχική ημ/νια εφαρμογής του προγράμματος τις 08/03/2018 γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης προχειρότητας και πολλών τεχνικών προβλημάτων.

Κύρια προβλήματα :

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «καταρρέει» συνεχώς ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Βuildingcert.

Δε δόθηκε ικανός χρόνος μελέτης και αφομοίωσης του οδηγού του προγράμματος και των παραρτημάτων του στους μηχανικούς, καθώς τα τελευταία δημοσιοποιήθηκαν μόλις προ ολίγων ημερών.
Επίσης δεν τέθηκε η πλατφόρμα του προγράμματος σε περίοδο δοκιμαστικής εφαρμογής.Ενδεικτικά αναφέρουμε πως υπάρχουν εκατοντάδες απορίες συναδέλφων που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.
Επειδή σε πολύ κόσμο έχουν γεννηθεί μεγάλες προσδοκίες από το εν λόγω πρόγραμμα είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως εάν διαβάσει κάποιος τους προϋπολογισμούς που θα διατεθούν ανά περιφέρεια και κάνει τους απαραίτητους επιμερισμούς θα διαπιστώσει πως οι δυνητικά ωφελούμενοι ανά νομό ανέρχονται σε λίγες εκατοντάδες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ το κύριο κριτήριο επιλογής των δικαιούχων είναι η χρονική σειρά προτεραιότητας της αίτησης υπαγωγής.
Με βάση και όλες τις τεχνικές αστοχίες που προαναφέρθηκαν , θεωρούμε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα ίσως θα έπρεπε να διαθέτει ένα πιο ορθό σύστημα αξιολόγησης και μοριοδότησης των αιτήσεων σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια.

Είναι προφανές πως ως Σύλλογος Μηχανικών χαιρετίζουμε την εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων. Άλλωστε αυτό το έχουμε αποδείξει και μέσω των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιήσαμε για το πρόγραμμα . Επιθυμούμε όμως η υλοποίηση του προγράμματος να γίνεται με τρόπο συντεταγμένο και καλά οργανωμένο από την Πολιτεία.

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται επειδή θέλουμε να προλάβουμε στρεβλά σκηνικά όπου ο ιδιώτης μηχανικός θα καθίσταται υπόλογος στους πελάτες του για αστοχίες του συστήματος , καθυστερήσεις και προχειρότητες του Υπουργείου .

Ως μόνη λύση προτείνουμε την παράταση της έναρξης εφαρμογής του προγράμματος σε εύλογο χρονικό διάστημα , εντός του οποίου θα έχουν διορθωθεί από τους αρμόδιους φορείς όλες οι δυσλειτουργίες”.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ: Τεχνικά προβλήματα και προχειρότητα εντοπίζουν οι πολιτικοί μηχανικοί Μεσσηνίας
To Top