ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα

Επιφυλακτική στάση κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετήσει πλωτά φράγματα στο Αιγαίο προκειμένου να αναχαιτίσει τις ροές από την Τουρκία, ενώ το Βερολίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τον ελληνικό σχεδιασμό.

«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης την Πέμπτη για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι γενικά τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών - μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορεί η Επιτροπή να μην μπορεί να πάρει θέση πάνω στη μορφή του φυσικού εμποδίου, όμως πάντα αξιολογεί την αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.

Βερολίνο: Το μάθαμε από τα ΜΜΕ

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει σχετικά με τον πλωτό φράχτη, τον οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της μόνο από τις αναφορές των ΜΜΕ και δεν επιθυμεί να σχολιάσει, δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση.

«Αυτές τις αναφορές τις γνωρίζουμε κατ' αρχάς μόνο από τα ΜΜΕ και δεν διαθέτουμε δικά μας στοιχεία για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχει εκφραστεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, για αυτό είναι ασφαλώς δική της αρμοδιότητα. Από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δικά της στοιχεία, δεν έχω λόγο να το σχολιάσω», σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Στιβ Άλτερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν το εν λόγω μέσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της Αθήνας και επισήμανε ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα ή στη Βαλτική.

«Πέρα από αυτό, όμως, είναι αρχή μας να μην σχολιάζουμε μέτρα που λαμβάνουν άλλα κράτη», πρόσθεσε ο κ. Άλτερ και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το υπουργείο Εσωτερικών ή η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχαν συζητήσει για τέτοια μέτρα ή αν ακόμη η Αθήνα έχει μιλήσει σχετικά με τη FRONTEX.

Γερμανικά ΜΜΕ για το "πλωτό τείχος" στο Αιγαίο: "Μία ακριβή και παράλογη ιδέα"

"Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό.

Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες.

Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί.

Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια", γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με αφορμή την κυβερνητική πρόταση κατασκευής ενός πιλοτικού αρχικά συστήματος πλωτών φραγμάτων 2,7 χιλιομέτρων, στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει:

"Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες".

Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: "Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη".

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ" και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, "η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής".

Η Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη".

πηγή:cnn.gr/news247.gr

Εξηγήσεις ζητά η Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα

Δημοφιλέστερα

To Top